Kusztos Endre 90 Proiecție de film și expoziție @ Galeria Quadro

Kusztos Endre 90
Proiecție de film și expoziție

Premieră
27 septembrie 2015, ora 19:00
Kusztoz
Evenimentul marchează cea a de-a nouăzecia zi de nașterea a graficianului și pictorului Kusztos Endre (Ghindari, 27 septembrie 1925 – Târgu Mureș, 14 februarie 2015).

Comemorăm artistul cu prezentarea filmului – portret: Moștenirea lui Kusztos Endre (2015, 50’) în regia lui Bálint Arthur, a cărui cadre au fost realizate cu ocazia ultimei vizite la Cluj al artistului (11-13 februarie a.c.), cu prilejul expoziției maestrului său, Miklóssy Gábor la Galeria Quadro.

Conform scenariului, filmarea ar fi continuat la Sovata cu vizitarea locurilor importante pentru creația lui Kusztos Endre.  Moartea subită a artistului a împiedicat acest lucru, astfel încât  locuința și gara mică din Sovata – unde a realizat multe lucrări în ultimii ani de viață – sunt evocate prin filmări de amator, din anul 2011.

În film, Székely Sebestyén György dialoghează cu artistul, după moartea acestuia, filmarea fiind completată cu aprecierile istoricului de artă asupra operei.

Dunatáj Alapítvány a fost însărcinat cu realizarea filmului, de către Magyar
Művészeti Akadémia.

În completarea  proiecțiilor de film, o mică expoziție este menită să prezinte arta lui Kusztos Endre. Selecția constă din lucrări în mare parte inedite, făcând partedin două grupe: pe de o parte o serie de acuarele din 1947, pe de alta parte, lucrările mature și degajate din ultimii cinci-zece ani de viață. Pietrele de hotar ale începutului și încheierii operei, accentuează consecvența și profunzimea unei concepții romantice despre
viață, în centrul căreia se află natura și omul.

Cei interesați sunt așteptați la proiecții și în data de 30 septembrie și 2 octombrie de la ora 17:00.  Expoziția se poate vizita până în 3 octombrie.

Galeria Quadro
Marți – sâmbătă | 10:00 – 13:00, 14:00 – 18:00
str. Napoca nr. 2-4, etaj I., 64.