18+ festival 26 – 27 septembrie 2015 @ Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Wolfgang-Stiller- Germania 218+ festival
26 – 27 septembrie 2015

Asociaţia culturală DU-NE, în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 26 – 27 septembrie 2015, „18+ festival”, care cuprinde o serie de evenimete culturale reprezentative pentru arta contemporană românească şi internaţională.
Cea de-a treia ediție a „18+ festival” se desfășoară, la fel ca în anii precedenți, în Parcul Cetățuie. Programul „18+ festival” include o serie de artişti de top, care transformă spaţiul evenimentului într-un hot spot creativ. Zeci de artiști din nu mai puțin de 10 țări ale lumii ne vor oferi un program ofertant de concerte ilustrate live, instalații artistice, spații interactive și expoziții. Intrarea la este liberă la toate evenimentele festivalului.
„Labirintul Connected” este o instalaţie-labirint, care se va construi în cadrul  festivalului. Artiştii (Elena Ilash, Florin Marin, Adriana Goilav, Flaviu Moldovan, Ioana Olăhuţ, Cristina Coza-Damian, Anca Bodea, Liliana Marin, Cristina Gagiu şi Lucian Szekely-Răfan) vor performa şi îşi vor arăta contribuţia live pe Dealul Cetăţuii, în cele două zile ale evenimentului. O reţea de fire alambicate va îmbrăţişa lucrările artiştilor, formând un traseu sub formă de labirint incitant, care se joacă cu perspectivele şi antrenează pe alocuri publicul în spații interactive.  philippe cohen solal
Artista de origine americană Olga Ziemska sosește la Cluj pentru a realiza în premieră o variantă românească a cunoscutei sale serii de sculpturi masive din lemn reciclat, „Matka”. Lucrarea va fi donată orașului Cluj-Napoca, ulterior festivalului urmând să fie expusă în Parcul Central pe termen nelimitat. „Matka” („mama” în limba poloneză) este o sculptură a unei figuri feminine de peste 3 metri înălțime, prin care Ziemska explorează conceptul de spațiu. „În definitiv, explică Ziemska, această lucrare este o celebrare a diversității spațiilor în care trăim, și totodată, un omagiu adus similitudinilor care ne leagă pe toți în esență”.
Wolfgang Stiller, unul dintre cei mai apreciaţi artişti contemporani ai Germaniei, prezintă „Matchstick Men”, o instalaţie complexă, care dezvăluie o perspectivă inedită asupra conceptului de „ardere” interioară a omului. Piesele măsoară între 1,5 şi 2 m înălţime.  Referitor la lucrarea sa,  Wolfgang Stiller a declarat: „Îmi place să păstrez lucrurile deschise pentru că nu apreciez arta care nu lasă loc pentru propria imaginaţie a fiecăruia[…] Instalaţia poate să fie văzută atât ca un câmp de luptă, cât şi ca un simplu loc de joacă, unde cineva s-a jucat cu nişte chibrituri şi le-a scăpat pe jos.”
Maria Roosen descrie universul său artistic ca o explorare a „ceea ce este imposibil în realitate”, unde elemente opuse şi forme exagerate se întâlnesc într-o poveste comună, asa cum este cazul în lucrarea sa iconică „Breast Berries”. Sculpturile şi instalaţiile ei se constituie în reprezentări care fac referinţă atât la lumea vegetală, cât şi la organe şi părţi ale corpului omenesc, de multe ori în conjuncţie. În practica ei, Roosen încorporează lâna, lemnul şi câteodată acuarela, dar cel mai bine este însă cunoscută pentru abilitatea extraordinară de a manipula sticla suflată manual.olga ziemska - matka
Instalaţia „The Transport Box of the Saint George” (Petra Křivová, Adam Velíšek, Adam Kovalčík- Cehia) este o lucrare monumentală, măsurând 2,5 m înalţime. Aceasta ridică problema funcţiei sculpturii în spaţiul public şi cum aceasta confirmă status-quo-ul unui context social şi politic al prezentului. „Într-o vreme a capitalelor culturale europene, entertainmentului stradal şi circului new-age, sculptura devine un ornament, unde criteriile estetice ale momentului devin principalul criteriu de evaluare. Diminuarea intenţionată a dimensiunilor statuii Sfântului Gheorghe subliniază automat diverse asocieri care sunt esenţiale pentru definiţia vizuală a spaţiului în care trăim”, spun artiştii.
Desenul bidimensional capătă formă 3D sub mâinile talentate ale tânarul artist clujean Darius Hulea, într-o suită de sculpturi impunătoare din sârmă de fier. O piesă a acestei serii de sculpturi este amplasată începând cu 18 septembrie, în curtea Muzeului de Artă Cluj-Napoca, oferind un preview al expoziţiei „Anonimous”. „Conceperea acestor lucrări are la bază plăcerea pentru desen şi modul în care tuşa creionului lăsată pe hârtie va contura toate elementele existente în jurul său, intuite parcă din ontologia antica şi transpuse în acestă societate a prezentului. Desenul devine elementul liber de exprimare prin faptul că totul porneşte de la nimic, de la vid, iar prin prima linie pusă pe întinderea albă a foii, un corp ia fiinţă, creşte, se dezvoltă, devenind un întreg. Întotdeauna mi-a plăcut ideea de construcţie şi nu de deconstrucţie. Văzând forma subţire a unei bucăţi de sârmă întregul desen bidimensional va deveni astfel tridimensional. Am început să desenez tridimensional, iar sârma de fier mi-a oferit această plăcere de a desena sub o nouă formă şi dimensiune imaginea societăţii. “(Darius Hulea)
Co-fondatorul renumitului grup de electro tango „Gotan Project”, Philippe Cohen Solal, vine sâmbătă, 26 septembrie, în premieră la Cluj, unde va urca pe scena „18+ festival” pentru un DJ set presărat cu surprize.  Cu o carieră care se întinde pe aproape două decenii, Philippe Cohen Solal este cu siguranță unul dintre cei mai inovatori arhitecți ai sunetului din zona muzicii electronice. În cadrul festivalului vor mai concerta şi „Musai Soundworks”, „Fischermanns Orchestra”, „Mikromusic”, „Bonnage Horreur”şi „Puerto Flamenco”.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesaţi următoarele pagini web:
https://www.facebook.com/18plusfestival
http://18plusfestival.ro/
http://18plusfestival.ro/program/darius hulea anonymous 2