Superstitions – solo show de sculptură Bogdan Rața @ Nasui collection & gallery

Superstitions  – solo show de sculptură Bogdan Rata
Nasui collection & gallery, București, România
23 septembrie – 23 noiembrie 2015
Vernisaj: marți, 22 septembrie, 2015, orele 19.00-21.00
Bogdan-Rața,-The-Pressure,-2015,-fibre,-river-stone,-66-x-42-x-27-cm,-edition-of-1,-courtesy-of-Nasui-collection-&-gallery-and-the-artist-(2)
Noile sculpturi ale lui Bogdan Rața dezvăluie un anumit flux de informație care merge dincolo de realitatea imediată, aducând o abordare aproape religioasă ori primitivă. Lucrările sale sunt prezentate în instalații artistice, corelate cu diferite materiale naturale cum ar fi apă, nisip, iarbă, pământ, cu înțelesuri care pendulează între science fiction și magie neagră.

„Ambiguitatea personajelor, anonimitatea corpului acoperit, nesiguranţa identităţii, toate aceste lucruri oferă sculpturilor un mister special. Pe de altă parte, dau spectatorului o anumită putere: lasă spaţiu pentru cel care priveşte, pentru ca acesta să poată completa lucrările cu propriile viziuni şi poveşti.”(Bogdan Raţa)
„Sculpturile sunt create cu o perfecţiune realistă, bazată pe înţelegerea mecanismelor ştiinţifice ale lumii. Această abordare este perturbată de gesturile pline de semnificaţie ale elementelor corporale, ce introduc emoţii şi energii legate de viaţă şi moarte.” (Cosmin Nasui, curator)
„Anatomia reală este transformată şi reinterpretată; este ca şi cum compoziţia lucrărilor mele păstrează amintirea amputaţiilor accidentale ale sculpturilor greceşti şi romane din ultimele milenii. Acest fapt rezonează, în mod simbolic, cu amplificarea funcţiilor anatomice ale sculpturilor mele.”(Bogdan Raţa)

Solo show-ul  lui Bogdan Raţa, „Superstitions”, este expus de către Nasui Collection & Gallery în Bucureşti, la trei ani după ultimul show în capitala României.
Adresa: Şos. Bucureşti Nord 15-23, Swan Technology Park, clădirea Kingston, Pipera, Bucureşti, România
Program: www.cosminnasui.com
Nasui collection & gallery este un operator cultural ce susține arta contemporană și artiști din România în mediile internaționale. Prezintă lucrări importante ale creației unei selecții atente de artiști contemporani români, în contexte naționale și internaționale favorabile.
Promovează cultural și investițional artiști care lucrează în artele vizuale contemporane: pictură, sculptură, fotografie, performance, cercetare și inovație.

Bogdan Rața este artist, are un doctorat în noile materiale în sculptură și predă la Universitatea de Vest Timișoara. Lucrările sale au fost expuse în proiecte curatoriale în centre culturale (cum ar fi Artists’ House Tel Aviv), bienale (Moscow Biennale, Liverpool Biennale, Venice Biennale, Manifesta St. Petersburg) și muzee (precum Muzeul Național Brukenthal, Muzeul de Artă Timișoara sau Muzeul Național de Artă Contemporană București).

//////
Producător:
Nasui collection & gallery s-a deschis în 2010 în Bucureşti, România şi co-produce peste 60 de proiecte internaţionale în cadrul unor prestigioase spaţii şi contexte culturale, unele dintre ele fiind: Bienala de Artă contemporană de la Moscova 2011, Bienala de la Liverpool 2012 şi 2014, Bienala de la Veneţia 2013 sau Manifesta din Sankt Petersburg 2014.