Dublu eveniment la galeria DANA din Iași: MARINELA MĂNTESCU / pictură & SMARANDA BOSTAN / bijuterie

SMARANDA-BOSTAN---fragmente---Galeria-DANA-(1)MARILENA-MANTESCU---Galeria-DANA,-Iasi-(3)Dublu eveniment la  galeria DANA

MARINELA MANTESCU - AFIS
MARINELA MĂNTESCU / pictură

În perioada 1-25 septembrie 2015, Galeria de artă DANA din Iași,  strada  Prof. Cujbă nr. 17, invită publicul ieşean la expoziția de pictură semnată de artista MARINELA MĂNTESCU. Vernisajul va avea loc marți, 8 septembrie 2015, orele 18.00, iar în deschiderea evenimentului va vorbi criticul de artă Petru Bejan.
Absolventă în 1978 a Academiei de Arte Plastice „N. Grigorescu” din Bucureşti, sub îndrumarea maestrului Corneliu Baba, Marinela Măntescu a deschis de-a lungul timpului peste 60 expoziții în țară și străinătate (Olanda, Germania, Franța, Bulgaria, Israel).MARILENA-MANTESCU---Galeria-DANA,-Iasi-(1)
Despre creația artistei, criticul de artă Radu Procopovici afirma: „simțim în pictura Marinelei Măntescu gestul modelator al sculptorului, explozia de culoare a celui care vrea sa coloreze, arhitectura tainică a celor care se proiectează în zona celor ce ar putea fi, dar înțelegem că toate acestea se întâmplă într-un spațiu al ecranelor manipulate afectiv fără a uita că orice imagine este părelnică. Fiecare pată ascunde și în același timp dezvăluie. Un cuvânt rar folosit azi, poate uitat, expresionismul care nu este altceva decât dorul de o expresie cât mai intensă și clară a contactului, a întâlnirii cu lumea, se potrivește acestei picturi. Ea se clădește încet, din căutarea relației optime între umbră și culoare, între geometrie și gest. Aburi de culoare, lumini de metalice sclipiri și grafii înscrise îndrăzneț ca niște definiții surprinzătoare. În mod surprinzător, tema fixă devine un prilej de eliberare a expresiei, la limita informalului, unde se culeg elementele limbajului plastic, într-o cordială eliberare.”

SMARANDA BOSTAN / bijuterie contemporană

SMARANDA BOSTAN - AFIS
În perioada 1 septembrie – 10 octombrie 2015, spațiul Galeriei DANA, destinat expozițiilor permanente cu vânzare, devine gazda proiectului de bijuterie contemporană FRAGMENTE semnat de către artista Smaranda Bostan.
Absolventă a Universității de Artă „George Enescu” din Iași, Smaranda Bostan, ne propune un nou proiect artistic care, de această dată, se deplasează din zona picturii decorative către bijuteria contemporană.

„Din punctul de vedere-al copacilor
soarele-i o dungă de căldură,
oamenii – o emoție copleșitoare…
Ei sunt niște fructe plimbătoare
ale unui pom cu mult mai mare!”
Nichita Stănescu

Dacă Nichita Stănescu se referea la om, „fragmentele mele” nu au viață ci trăiesc prin spirit, omul în schimb este purtătorul, iar universul lor este copacul. Aproprierea creatorului de natură poartă adesea semnificații emoționale și simbolice nebănuite, ce pot duce până la identificarea artistului cu cadrul natural. Aceste „fragmente” sunt urme materiale ale unor locuri văzute sau atinse ce înrădăcinează subconștientul de măreția spațiului natural. Smaranda BostanSMARANDA-BOSTAN---fragmente---Galeria-DANA-(3) SMARANDA-BOSTAN---fragmente---Galeria-DANA-(2)
MARILENA-MANTESCU---Galeria-DANA,-Iasi-(2)