Alex Gâlmeanu – Images of Nostalgia @ AnnArt Gallery

365poza1 AnnArt are placerea de a va invita la vernisajul unei expozitii din cadrul EBienale ce ne prezintă o latură mai puțin cunoscută a lui Alex Gâlmeanu. Este latura experimentală care se folosește de momentul irepetabil, de șansă. Deschiderea are loc pe 7 septembrie, luni, la orele 19:00.

Fimele cât și jucăriile-obiect au o ironie amara, pe un ton ludic  Gâlmeanu ne servește subiecte serioase, ne pune față în față cu trecutul nostru colectiv cât și personal.

Cele doua obiecte-jucărie, cartea de colorat si rubixcub-ul vorbesc despre asumarea cu umor a unei perioade dificile, a unei perioade care reprezintă încă un subiect sensibil. Imaginea arhicunoscută a lui Ceaușescu este surogată cu cea a unui personaj imaginar de desene animate. Cartea de colorat cu portretul lui președintelui este mutată într-un context destinat poveștilor pentru copii.

Peste imagini iți poți lăsa o “interpretare”, astfel cu fiecare pagină colorată de catre un vizitator, portretul devine cameleonic și uneori irecognoscibil. Iar rubixcub-ul continuă această joacă.

Construit ca un puzzle tridimensional, acest obiect inscripționat cu aceeași imagine a lui Nicolae Ceaușescu permite o deconstrucție totală a portretului. Cubul se amestecă atât de mult încât iși pierde total asemănarea.

În partea de film, Gâlmeanu prezintă trei lucrari care esențializează în moduri diferite trecerea timpului. “Destroying / Creating Memories ” arată un moment de renunțare fizică la trecut, marcat de o vizibilă intensitate. Este un scurt tratat despre viață și bătrânețe, are o emoție discretă dar persistentă. “Landscape” și “The Minus Two Floor” sunt filme ale caror intensitate vine din claritatea detaliilor și imaginea saturată. Aici Gâlmeanu ne arată o lume a coincidențelor cronometrate cât și a umorului involuntar.

Ca și întreg expoziția conține un substrat ludic dar și nostalgic. Nostalgic pentru ceva ce nu se poate numi sau pe care nici macar nu l-am trăit. Este o nostalgie moștenită sau asumată de la personajele prezente în filme.

Alex Gâlmeanu ne prezintă cu zâmbetul pe buze un discurs plin de conținut.unnamed