ABSTRAKT – Dora Dumitrescu (România) și Miriana Savova (Bulgaria) @ Muzeul de Artă Cluj-Napoca

afisABSTRAKT
PICTURĂ

DORA DUMITRESCU
MIRIANA SAVOVA

9 – 27 septembrie 2015

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită miercuri, 9 septembrie 2015, ora 18.00, la inaugurarea oficială a expoziției de pictură „ABSTRAKT” a artistelor Dora Dumitrescu (România) și Miriana Savova (Bulgaria).

Expoziția ABSTRAKT – Dora Dumitrescu și Miriana Savova aduce în fața publicului clujean două artiste consacrate pe scena plastică românească și bulgărească, pe care le reuneşte atașamentul față de curentul abstract. Pornind de la realitatea imediată, cele două artiste o reformulează într-un mod personal, redând-o la nivel plastic prin forme abstracte, aparent rupte de formele recognoscibile din natură. Trecută prin sensibilitatea fiecărei, realitatea capătă astfel forme și nuanțe noi, personalizate, care apar ca niște valori în sine. Pictura trece de la accidental la absolut, de la concret la abstract, de la obiect la geometria obiectului. Fie că exprimă sentimente/stări (ca în cazul picturilor Dorei Dumitrescu) sau tratează forme din natură (Miriana Savova), lucrările celor două artiste se supun unei armonii secrete, privitorul fiind atras de vibrația culorilor și de mișcarea formelor.
Încă o dată, arta vine să garanteze ființei umane un perimetru de supraviețiure.

Dora Dumitrescu (n. 19 octombrie 1935, Miercurea Nirajului, judeţul Mureș, România) face studii de pictură la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca (1961), cu o specializare în restaurare la Muzeul Naţional de Artă Bucureşti. În cei peste 50 de ani pe care îi dedică artelor plastice organizează expoziții personale în țară și în străinătate (Germania) și participă la numeroase expoziții de grup (saloanele și expozițiile județene și naționale). În străinătate, expune alături de artiști consacrați din România la expozițiile „Tableaux modernes contemporains – Peintres roumains” (1990 / Paris, Galeriile Drouot) și la Festivalul de artă al femeilor creatoare din ţările de pe Mediterană şi Marea Neagră – organizator UNESCO (2000 / Thesaloniki, Grecia). Este membră a UAP România și a Asociaţiei femeilor creatoare din România, calitate în care participă la expoziţiile „Poduri Europene – Tradiţie şi Continuitate”- Artiste femei în secolele XX-XXI, Palatul Parlamentului / Galeria Appolo (2009 / 2010 / Bucureşti) și la expoziţia „Poduri Europene”, Muzeul de Artă Constanța (2010). În 1977 primește o bursă de documentare la Laboratorul de restaurare din Berlin, Halle, acordată de Ministerul Culturii din România, în colaborare cu Ministerul Culturii din R.D. Germană. Lucrările sale se află în colecții publice și particulare din Romania, Mexic, Franţa, Italia, Elveţia, Canada, Germania, Ungaria.

Miriana Savova (n. 1954, Sofia, Bulgaria) face studii de pictură la Universitatea „St. st. Kiril and Metodiy” din Velico Turnovo (1981). Pe lângă pictură, realizează și ilustrație de carte. Realizează expoziții personale în Bulgaria, Serbia, Muntenegru. Participă la peste 50 de expoziții de grup și simpozioane internaționale în Bulgaria, România, Franța, Germania, Rusia, Italia, Mexic, Serbia, Muntenegru. În 2008 obține Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Bulgaria constând într-o bursă la Cité des Arts din Paris. Miriana Savova a obținut trei premii pentru pictură. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Bulgaria (UBA) și a International Association of Plastic Arts. Lucrările sale se află în colecții publice și particulare din Bulgaria, Franța, Italia, Grecia, Israel, Muntenegru, Serbia.