Festivalul medieval Curtea Domnească – Ediţia I, 25 – 26 septembrie @ București, Muzeul Curtea Veche

afis fest medievalFestivalul medieval Curtea Domnească – Ediţia I, se va desfășura în perioada 25 – 26 septembrie 2015 in București, la Muzeul Curtea Veche.

Program:

Vineri 25 septembrie 2015

Ora 17:00 – Conferinţă despre luptele şi portul militar în perioada medevală – Trabanţii Negrii – si cum s-a ajuns la HEMA (Histrorical European Martial Arts) susţinută de Asociaţia Societas Milites Getae. HEMA reprezinta artele marțiale de luptă armată sau nearmată, de origine europeană. Acestea se bazează pe metode documentate, a căror practicare a fost întreruptă la un moment dat sau care au evoluat în alte tipuri de arte marțiale.
În cadrul HEMA sunt practice arte martiale specifice evului mediu – bazate pe tratate și manuale de luptă datând din evul mediu tarziu care descriu tehnici de duel, auto-apărare și strategii de război utilizând o gamă largă de arme – și ajungând până la perioada modernă timpurie – perioadă în care artele marțiale încep să capete și utilizări sportive.

Sâmbătă 27 si duminică 28 septembrie 2015

Ora 11:00 – Parada de deschidere: defilarea între Hanul Manuc şi Muzeul Curtea Veche unde se va prezenta onorul. După salut, garda se va retrage în pas spre fosta Sală a Tronului;
Ora 12:00 – Atelier pentru copii “Arhitectură Medievală la Curtea Veche” cu Asociaţia Istoria Artei;
Ora 12:00 – 18:00 Lupte demonstrative cu arme specifice perioadei secolului al XV-lea (10 reprize a câte 3 minute în două serii dimineaţa şi seara). Reprezentaţiile vor fi însoţite de explicaţii cu privire la echipament şi stil de luptă. După terminarea demonstraţiilor un membru SMG va explica modul de luptă specific sec. al XV-lea practicat în cadrul HEMA (Histrorical European Martial Arts) şi impactul acestui sport în Europa.
Ora 13:00 “Şcoala Micului Scutier” – Activităţi pentru copii, care se vor fi iniţiaţi în tainele armelor şi elementelor de armură;
Ora 13:30 – “Apăraţi Căpitanul” program interactiv între membri SMG şi copiii din public. Copiii din public vor fi echipaţi cu replici din spumă poliuretanică ale armelor sec al XV-lea.
Ora 14:00 Tir cu arcul tradiţional pentru vizitatori sub îndrumarea membrilor SMG;
– Prezentarea unui Cort de campanie specific perioadei la intrarea căruia va fi montat un rastel cu arme.
Ora 15:00 Prezentarea Istoriei Trabantilor Negrii în Garda Voievodală a Valahiei;
Ora 16:00 Program de Jonglerii cu Foc asigurat de un membru al SMG;
Ora 17:00 – Atelier pentru copii “Arhitectură Medievală la Curtea Veche” cu Asociaţia Istoria Artei
Ora 19:00 Paradă de închidere a zilei între Muzeul Curtea Veche şi Hanul Manuc la care membri SMG vor purta torţe aprinse.