Vreți expoziție cu tablouri ”penale”?
Mi se pare interesantă știrea colegilor mei de la TVR. Eram în concediu când a fost difuzată așa că o țin și eu aici, pe Artindex, ca să mă delectez în voie. Sper sa vedem expoziția asta. Ați vrea?
DNA a pus sechestru peste 700 de obiecte de artă în dosarele Vâlcov, Simu şi Eva, iar procurorii vor să le expună. Iau în calcul trimiterea unei scrisori către ministrul Culturii pentru aprobare.
Numai la fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, procurorii au găsit 172 de obiecte de artă.
Sunt lucrări ale unor pictori români precum Corneliu Baba, Iosif Iser, Ştefan Câlţia, Adam Bălţatu, Samuel Mützner, dar şi desene de Andy Warhol şi Pablo Picasso.
Procurorii au găsit tablourile ascunse pe sub paturi sau chiar în pereţii caselor de la ţară ale unor apropiaţi ai lui Vâlcov.
Magistraţii bănuiesc că au fost cumpărate din mită şi le-au pus sub sechestru.
Şi de la fostul lor coleg, procurorul Emilian Eva, anchetatorii au ridicat lucrări de Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Sandor Ziffer, Constantin Piliuţă. Acum, lucrările se află la Muzeul Naţional de Artă, unde sunt expertizate.
Potrivit specialiştilor în drept, tablourile pot fi expuse chiar dacă sunt probe în procese penale şi, cel puţin până la o sentinţă definitivă, proprietarii lor rămân cei de la care au fost sechestrate.
Potrivit unor surse oficiale, conducerea DNA ia în calcul chiar trimiterea unei scrisori către ministrul Culturii, în care să îi recomande organizarea unei expoziţii cu tablourile sechestrate. Publicul ar avea posibilitatea să le vadă, iar expoziţia ar avea şi un rol educativ-preventiv, de descurajare a celor care cred că pot ascunde produsul infracţional dacă se erijează în iubitori de artă.
Criticul Pavel Şuşară consideră că o expoziţie cu tablouri sechestrate ar atrage publicul.
Legislaţia românească permite vânzarea bunurilor sechestrate cu acordul proprietarului, însă nu spune nimic despre folosinţa lor, aşa că o clarificare legislativa ar fi binevenită.
În concluzie, tablourile sechestrate de DNA ar putea fi expuse publicului cu acordul procurorului de caz. Iar dacă persoanele de la care au fost luate – Darius Vâlcov, Horia Simu sau Emilian Eva – au ceva împotrivă, pot să conteste decizia în instanţă.
– See more at: http://stiri.tvr.ro/expozitie-cu-tablourile-puse-sub-sechestru-in-cazuri-celebre–o-idee-a-dna_63866.html#sthash.BPPT0E6k.dpuf