Dublu-eveniment artistic la Muzeul Județean Gorj

Dublu-eveniment artistic la Muzeul Județean Gorj
invitatie expozitii
Miercuri, 15 iulie 2015, la Muzeul Județean Gorj”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu, va avea loc un dublu eveniment artistic. De la ora 17.00, artistul Marcel Duțu va vernisa expoziția de pictură abstractă ”Aici-acolo”. Despre artist și lucrările sale va vorbi pictorul Virgiliu Dan Dimulescu. O jumătate de oră mai târziu, în sălile-circuit, va fi vernisată o a doua expoziție. ”Puritate (figurativ/nonfigurativ)” reunește picturile în ulei ale lui Virgiliu Dan Dimulescu, de data aceasta cu o abordare nonfigurativă, precum și o lucrare-instalație semnată de Dorina Cioplea. Invitat să prezinte acest demers artistic este scriitorul și comentatorul de artă Dan Mircea Cipariu.
dorina cioplea
Dorina Cioplea s-a născut în 1987 la Târgu-Jiu. Absolventă şi licenţiată a Universităţii „Constantin Brâncuşi”, secţia Pedagogie – Arte Plastice şi Decorative și a Liceului de Muzică și Arte Plastice ”Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu.
Prezentă cu lucrări de pictură, grafică și instalații în mai multe expoziţii de grup (Târgu-Jiu, Petroșani, Timișoara, București) încă din timpul liceului.
Din decembrie 2011 și până în septembrie 2012 a fost managerul Galeriei Galateea din București, prima galerie de ceramică din țară.
În ultimul timp a ales să se implice și în proiecte curatoriale. A inițiat, alături de Cristina Ploscariu, proiectul ”EGOgrafie”, ajuns la ediția a VI-a. Expoziții personale în Târgu Jiu și Mediaș, cea mai recentă fiind la Târgu Jiu, în 2014, la Galeriile Municipale de Artă, alături de Viorel Sandu Curt. Tabere de creație. Lucrări în colecții particulare din țară și străinătate.
dan dimulescu
Virgiliu Dan Dimulescu: Născut la 16.12.1951, localitatea Băbeni-Bistrița, județul Vâlcea. A absolvit Liceul de muzică și arte plastice, Craiova, județul Dolj, Institutul de Arte Plastice și Decorative „Ion Andreescu”, Cluj –Napoca, Universitatea „Constantin Brâncuşi”, Târgu Jiu; Licenţă – Universitatea de Vest, Facultatea de Arte și Design Timişoara. Profesor Gradul Didactic I. În prezent este Director – Clubul Copiilor „Marius Bunescu”, Caracal, Olt, membru UAP- filiala Vâlcea.Expoziții de grup în Cluj-Napoca, Slatina, Corabia, Târgu Jiu, Sibiu, Caracal, Craiova, Brăila, etc. și numeroase expoziții personale. Participări la tabere naționale și internaționale de creație. Lucrări în colecții particulare din România, Anglia, Italia și Bulgaria.

marcel dutu
Marcel Duțu: Născut la 09.02.1968 în orașul Slatina, județul Olt.Absolvent al Universtității de Artă București, Secția Grafică. Expoziții personale în Drăgănești, Timișoara, Slatina și Târgu Jiu. Participări la expoziții de grup în Slatina, Timișoara, București, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Pitești, Brăila, Sibiu, Buzău etc. Expoziții internaționale: 2014 “Primăvara Românească la Bruxelles”, Casa de Cultură Belgo-Română Arthis, Bruxelles, Belgia; 2015 – ,,Pentru pace” – Expoziție în Armenia. Participări la tabere de creație naționale și internaționale. Lucrări în colecții de stat și în colecții particulare din Germania, Italia și Armenia.

afis puritate
PURITATE (figurativ/nonfigurativ)

”Binele nu ar exista fără prezența răului. Noul nu ar exista fără vechi. Frumosul fără urât. Valorile antonimice sunt, de asemenea, și complementare. Astăzi, nonfigurativul nu ar exista fără figurativ. Din punctul meu de vedere, sunt două modalități de exprimare artistică ce nu se exclud, ci se complimentează sau cel puțin se trag una din cealaltă.

Puritatea e o stare de spirit.

Alăturarea a trei elemente distincte în cadrul aceleiași expoziții, adică picturile în ulei ale lui Dan Virgiliu Dimulescu, instalația cu tehnici mixte a mea, Dorina Cioplea, și titlul expoziției, reprezintă o invitație la toleranță și înfrumusețare prin însoțirea cu arta.

Nu propun alinierea pieselor într-un puzzle, ci întâlnirea fericită a trei concepte: viziunile a doi artiști și o idee care ne preocupă pe toți: obținerea sau păstrarea purității.”  (Dorina CIOPLEA)

Afis Marcel Dutu final