”Nuduri”-le Paulei Craioveanu
Istoria artei consemnează încă din Grecia antică frumusețea, expresivitatea estetică a corpului uman. De-a lungul veacurilor trupul uman – în special cel feminin – a fost o temă favorită pentru foarte mulți pictori și sculptori. Armonia raporturilor evidențiază mai ales frumusețea exterioară.
În pictura românească contemporană o tânară artistă vizuală, Paula Craioveanu, inițiază prin noul său ciclu de “Nuduri” un dublu demers. Pe de o parte, Paula Craioveanu scoate în evidență nu numai armoniile nudului feminin, ocupându-se cu predilecție de elocvență estetică de redarea nudului masculin, temă mai puțin abordată de marea majoritate a pictorilor și sculptorilor noștri. Pe de altă parte, urmând observațiile lui Umberto Eco, care evidențiază valențele unui “simbolism metafizic”, sau ale lui I. Kant, care vorbea “despre frumos ca simbol al moralității”, Paula Craioveanu își propune să depășească antiteza dintre frumusețea exterioară și cea interioară.
Această pictoriță recunoaște în materie armonia spiritului, a sufletului, demersul său vizual țintind purificarea naturii de tot ce este pieritor, indicând ce se ascunde în profunzime, adică strălucirea frumuseții interioare. Paula Craioveanu are capacitatea rară de a tipiza prin generalizare. Ea a reușit să absoarbă și să prelucreze organic cele mai valoroase tradiții ale expresivității limbajului corpului, printr-un vocabular artistic personal, având în acelați timp capacitatea rară de a tipiza prin generalizare. Nudurile nu reprezintă o persoană anume, ci frumosul în sine, ca simbol al binelui moral.
Astfel, fiecare compoziție reprezentând un nud în diverse ipostaze, precum și întregul ciclu consacrat acestei tematici, au darul de a provoca privitorului o bucurie statornică.
Gabriela Bidu, absolvent al facultății de filosofie și apoi critic de artă și jurnalist, a realizat rubrici permanente de cronică plastică, în presa scrisă cât și in televiziune. Este autoarea volumului „Biografii spirituale” care reunește convorbiri cu pictori și sculptori, artiști de referință din arta plastică românească, atât interbelică, postbelică cât și contemporană.