Bello, brutto, l’ha fatto Ivano Pace

Ivano_Pace_Artindex_03 Ivano_Pace_Artindex_04 Ivano_Pace_Artindex_07Într-un cadru anost de spațiu industrial, printre baloți de ambalaje de carton și înconjurat de un lipicios miros de plastic ars, pe platforma Faur, am vizitat o expoziție de artă vizuală. Există în lume oameni care au șanse mai mari la fericire dacă își cultivă fibra creativă. ”Terapia prin artă” nu ar trebui să fie un resort medical ci un debușeu curent în viețile noastre. O introspecție ar trebui să ne dea fiecaruia răspuns la întrebarea: ”Când te-ai jucat ultima dată?” Am fi probabil mai sănătoși la cap și cu inima mai ușoară. Este unul dintre miraculoasele cazuri în care te îmbogățești cu cât dai mai mult.

Ivano_Pace_Artindex_61

În categoria celor care au găsit în cultivarea creativității un pripon existențial se înscrie si italianul Ivano Pace. Este vărul patronului care operează hala de pe platforma Faur în care ne aflăm. A ajuns în România purtat de valurile vieții tocmai din laguna venețiană de unde se trage. Am putea presupune – și poate am greși, poate nu – că poartă cu sine harta destinului prin tatuajele extinse cu care este acoperit. În Italia a studiat muzică, a făcut fotografie, a făcut colaj, a pictat. Amestecat, inconsecvent. La noi a găsit ceea ce căuta probabil. O slujbă sigură și nu foarte solicitantă și o distanță față de anii dați deja la spate. Iar pe niște paleți industriali din lemn și-a reluat joaca cu culoarea. Ca orice pictor neinstruit, ar fi avut la dispoziție două direcții: un figurativ naivo-stângaci sau un expresionism abstract. A ales a doua variantă iar rezultatul este la aprecierea fiecaruia dintre voi în imaginile de mai jos. De remarcat este fără îndoială atitudinea lui Ivano: o fugă din lume și conștientizarea unei funcții de asanare sufletească pe care i-o aduc orele petrecute pictând. Așa cum spune chiar el arătând spre un panou de culoare: ”Frumos, urât, l-a făcut Ivano Pace”.

Text și fotografii de Mihai ConstantinIvano_Pace_Artindex_36 Ivano_Pace_Artindex_08 Ivano_Pace_Artindex_09 Ivano_Pace_Artindex_18 Ivano_Pace_Artindex_10 Ivano_Pace_Artindex_19 Ivano_Pace_Artindex_17 Ivano_Pace_Artindex_35 Ivano_Pace_Artindex_16 Ivano_Pace_Artindex_15 Ivano_Pace_Artindex_32 Ivano_Pace_Artindex_27 Ivano_Pace_Artindex_14 Ivano_Pace_Artindex_23 Ivano_Pace_Artindex_13 Ivano_Pace_Artindex_12 Ivano_Pace_Artindex_24 Ivano_Pace_Artindex_11 Ivano_Pace_Artindex_22 Ivano_Pace_Artindex_21 Ivano_Pace_Artindex_39 Ivano_Pace_Artindex_42 Ivano_Pace_Artindex_43 Ivano_Pace_Artindex_52 Ivano_Pace_Artindex_51 Ivano_Pace_Artindex_37 Ivano_Pace_Artindex_53