„Vizită la atelier” Expoziţie Vasile Pop @ Muzeul de Artă Cluj-Napoca

„Vizită la atelier”
Expoziţie personală de pictură a artistului Vasile Pop

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituţie publică de cultură aflată în subordinea administrativă a Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 11 – 28 iunie 2015, expoziţia personală de pictură „Vizită la atelier” a artistului Vasile Pop, senior al scenei artistice clujene.

Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 11 iunie 2015, la orele 18:00, în sălile de expoziţii temporare ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezenţa artistului Vasile Pop, a domnilor Negoiţă Lăptoiu şi Horea Bădescu şi a curatorului expoziţiei dr. Florin Gherasim.
Vasile Pop Invitatie
Descins din vatra unui patriarhal sat autohton, Pădureni, situat în împrejurimile Clujului, artistul s-a statornicit definitiv în urbea academică de pe Someş în anul 1967, imediat după absolvirea Institutului clujean de arte plastice, secţia pictură. În peste şase decenii de creaţie, el este autorul unei opere care beneficiază de recunoaştere la nivel naţional, prin numeroasele expoziţii, premii şi aprecieri ale criticii de specialitate.

Energie referenţială la nivel de generaţie şi epocă, pictorul Vasile Pop trebuie privit şi considerat, prin prisma unei opere de o impresionantă amploare şi incisivitate, o revelatoare frescă din care descifrăm aspecte comportamentale fixate pe portativul destinului uman, de la senin şi armonic până la adânci traume sufleteşti. Ceea ce particularizează şi potenţează cota valorică a prolificului travaliu creativ depus de maestrul Vasile Pop ţine de modul de selectare şi ordonare a pretextului inspirativ. A optat preferenţial pentru abordarea în variantă a motivului, care oferă o aprofundare a subiectului şi o diversificare a soluţiilor stilistice. Pentru artiştii adevăraţi, pictura înseamnă mai mult decât nunţile culorii, baletul liniei sau savantul joc în spaţiu al formelor. Ea este o viziune asupra lumii, situare a umanităţii într-un discurs ontologic şi existenţial, pe care viziunea artistică o exprimă şi o slujeşte cu infinitele sale potenţe expresive. Maestrul Vasile Pop este unul dintre aceştia. Din cercul de exemplară discreţie pe care l-a trasat în jurul existenţei sale, întinsă pe opt decenii de viaţă, scrutează lumea prin halucinanta, magica lentilă a ferestrelor lui, o trece prin vămile privirii, mai înainte de a o supune judecăţii rostuite la vămile timpului şi ale sufletului.

Expoziţia rămâne deschisă spre vizitare până în data de 28 iunie 2015, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.