Spectacol nocturn cu proiecţie în oglindă, la Palatul Suţu!

afis

Un spectacol nocturn cu proiecţie în oglindă, va avea loc vineri, 5 iunie, ora 21:00 la Palatul Suţu cu ocazia aniversării a 180 de ani de la construirea clădirii.
Palatul a fost ridicat de Costache Suţu după planurile arhitecţilor Conrad Schwink şi Johann Veit în 1835.  Interiorul palatului a fost proiectat în anul 1862 de Karl Storck, recunoscut sculptor şi artist decorator.
Întreg spectacolul se desfăşoară vizual printr-o proiecţie video, realizată în premieră, în oglinda din holul Palatului Suţu, aruncând imagini pe pereţii etajului superior într-un joc de forme şi culori aproape hipnotic. Este pentru prima dată când se recrează, în palat, ambianţa începutului de secol XX. Atât dansul clasic nuanţat de unele elemente contemporane, cât şi valsul aduc un plus de dinamică şi rafinament, oferind spectatorului o seară inedită de muzică, dans şi imagine.
TIMPUL
Acest palat a fost construit în jurul unei oglinzi pentru ca oamenii trecutului să poată privii către noi, să urmărească ceea ce am devenit și încotro ne îndreptăm.
Spectacolul multimedia “Timpul” propune spectatorului o călătorie în trecut, o redescoperire a atmosferei Bucureştiului interbelic cu muzica şi balurile sale pline de farmec şi savoare.

Conceptul spectacolului gravitează în jurul unui text de ficţiune istorică semnat de către Adrian Majuru, cu un fir narativ care poartă spectatorul într-o poveste învăluită în mister şi aşteptare.

Textul este inserat între piesele muzicale de factură romantică ( Ceaikovsky, Chopin, Schubert, Offenbach) iar intriga sa converge în spectrul eternului feminin întruchipat aici de către imaginea Irinei Suţu. “În timpuri mai apropiate nouă a fost un alt suflet care l-a purtat şi care a ştiut această poveste din trecut: a fost Irina. Irina Suţu. A ştiut mereu să plece din câmpia aceea prinsă între două lumi pentru a reveni în timpul ei şi pentru a face acest lucru cât mai cunoscut, a construit în jurul oglinzii un palat.” (A. Majuru)

Din program: Olga Podobinschi – pian, Mihaela Pletea – voce, Maria Chifu – voce şi fagot, Cristina Răducan – flaut, Alexandra Poenaru – dans, Lucian Martin – dans, Radu Valcu – chitară, Mihai Cucu – concept şi proiecţie video.

Preţul unui bilet de intrare este 16 lei.
Despre Palatul Suţu: este una dintre cele mai vechi reşedinţe aristocratice din Bucureşti şi unul dintre puţinele imobile, care au rămas nemodificate de mai bine de 150 de ani. A fost construit de Costache Suţu după planurile arhitecţilor Conrad Schwink şi Johann Veit în 1835.

Interiorul palatului a fost proiectat în anul 1862 de Karl Storck, recunoscut sculptor şi artist decorator. Este amenajată scara de acces la etaj, desfăcută monumental în două braţe iar problema de perspectivă a fost deschisă prin montarea în peretele din faţă a unei oglinzi adusă de la Murano şi prinsă într-un frumos ancadrament. Deasupra oglinzii se află medalionul sculptat în lemn al Irinei Suţu, soţia proprietarului.

A doua jumătate a secolului al XIX-lea a fost perioada de glorie a Palatului Suţu, aici organizându-se primul bal al fiecarui an, în februarie. Grigore Suţu (1819-1893) şi soţia sa Irina, fiica marelui bancher Ştefan Hagi Moscu, s-au preocupat să păstreze ambianţa unei reşedinte aristocratice. Ei au adăugat marchiza susţinută de piloni de fier, creându-se astfel un elegant peron de intrare.

A fost reşedinţă particulară pînă la începutul secolului XX. Palatul Suţu devine noul sediu al Muzeului Municipiului Bucureşti începînd cu anul 1956. Restaurat între anii 1956 şi 1958, palatul se deschide pentru public la 23 ianuarie 1959. De atunci găzduieşte expoziţii având ca tematică istoria oraşului Bucureşti, valorificând un patrimoniu de excepţie provenit din cercetări arheologice, donaţii şi achiziţii realizate cu fonduri asigurate an de an de Primăria Capitalei.