Cristi Gaşpar ne aşteaptă în ORAŞUL ANNIEI
Cristi Gaşpar ne aşteaptă în ORAŞUL ANNIEI
de Marina ROMAN
Vineri, 22 mai, la ora 19:00, la Galeria Centrul Artelor Vizuale-Căminul Artei, va fi vernisată expoziţia unui artist despre care criticul Corneliu Antim scria: “Cristian Gaşpar naivizează voit ductul liniei în delimitarea formelor, într-un soi de libertate a fanteziei poetice. Un univers populat de o pseudofaună ghiduşă de făpturi reale clonate cu arătări închipuite ne întâmpină din rama tablourilor sale, cu aerul unei normalităţi simpatice şi irezistibile”. Găsiţi momentele importante din parcursul artistic al lui Cristi Gaşpar în revista noastră, la https://artindex.ro/2012/11/12/gaspar-cristian/ , iar eu doar am să reiterz faptul că a fost discipolul pictorului Teodor Moraru.
Curatorul expoziţiei la care sunteţi invitaţi este pictoriţa Mirela Trăistaru, ea însăşi asiduu călător în universul copilăriei. Cei doi artişti s-au întâlnit şi în alte proiecte remarcabile, dintre care amintesc doar Puzzle Progress – organizat de Cosmin Năsui – sau Add to Adress Book, un demers amplul şi de succes al Mirelei Trăistaru.
Fără să iasă din paradigma care îl face recognoscibil în peisajul vizual contemporan, Cristi Gaşpar mărturiseşte că a schimbat, cu binecuvântat motiv, referentul: “Oraşul Anniei este un spaţiu format din întâmplări, imagini, personaje, acţiuni, poveşti, politică, bunici, părinţi, amintiri, în care copilul meu se dezvoltă. Este un proiect special, pentru că, pentru prima oară raportez un proiect la altă persoană, Annia fiind fetiţa mea de un an şi jumătate, şi nu la mine. Pînă acum toate proiectele mele mă găseau pe mine în centrul lor şi povesteau o întâmplare personală. Acum încerc să privesc prin ochii copilului meu spaţiul în care creşte şi evenimentele care influenţează dezvoltarea lui”.
Dar Cristi Gaşpar nu spune doar o poveste tandră. El ne obligă să nu uităm evenimente care configurează realitatea socială şi politică a congenerilor Anniei. Pictorul are intuiţia exactă a impactului pe care sinceritatea deplină îl are asupra oricăruia dintre noi. Coliziunea dintre temele grave pe care le pune în discuţie şi modalitatea de expresie îl surprinde pe privitor şi îl obligă la o reacţie promptă, nedisimulată. La implicare!