Teodorescu Iris Bianca

teodorescu_iris_atindex_12teodorescu_iris_atindex_11IRIS BIANCA TEODORESCU

EDUCATIE

UNIVERSITATEA DE ARTE “N.Grigorescu”BUCURESTI-SECTIA Pictura

Clasa V.Grigore 1993/1998

Specializare la ACADEMIA REGALA DE ARTE BRUXELLES1999/2000

MEMBRA A UNIUNII ARTISTILOR PLASTICI DIN ROMANIA filiala Bucuresti din 1998

Bursa pentru Pictura anul 2001 UAP
Membra a Asociatiei  D’Arte Da Vinci din 2005
teodorescu_iris_atindex_09
EXPOZITII PERSONALE:
2015-Galeria IRECSON Bucuresti
2013-Galeria “ORIZONT”Bucuresti
•    2009- Galeriile “ORIZONT”  Bucuresti
•    2006-T.C.ART GALLERY Hanul cu Tei Bucuresti
•    2005-Galeria “CAMINUL ARTEI” Bucuresti
•    2001-Galeria” Hanul cu Tei” Bucuresti
•    2001-Galeria”Atelier 35”-str.Eforie Bucuresti
•    1998-AMBASADA FRANTEI-institutul Francez Bucuresti
•    1995-Cinemateca Romana-str.Eforie Bucuresti
teodorescu_iris_atindex_08teodorescu_iris_atindex_07
EXPOZITII DE GRUP SI  COLECTIVE:

2014-Galeria de arta UAPPloiesti-Salonul national “Atitudini contemporane”2014-“Valul grecesc”-Muzeul Militar national Bucuresti;2014-“Saloanele Moldovei 2014-Tabara de creatie si documentare Magura
2013-Galeria de Arta Ruse-“Balcic-artisti fara frontiere”,Galeria de arta Balcic”2013-“atitudini contemporane-editia a 6-a;Galeria “Theoor Palady”Iasi-“After emotions”  2013-Muzeul Hartilor si al cartii-Bucuresti 2012-Bienala nationala”Ion Andreescu” Buzau   2011-Salonul national “Atitudini contemporane” Buzau
2009-Salonul national  “Atitudini contemporane”-Deva,Hunedoara,Sibiu,Alba  , Constanta,Bucuresti,Curtea de Arges,Buzau,Piatra Neamt,Iasi,Bistrita, Brasov
2008- Palatul  “Stirbey”  Bucuresti  -expo de grup 2008-Expozitie de grup  Calarasi 2006-Bienala “Ion Andreescu” Buzau 2006-Asociatia Revolutionarillor-Bucuresti 2006-Salonul International”Requiem”-Muzeul de Arta Timisoara
2005-Salonul International de Arta “Lucian Blaga” Alba Iulia   2005-Saloanele Moldovei-Bacau  2005-Expozitia Internationala si tabara de creatie Bechet  2004-Salonul de Arta Bucuresti-Galeria “Artis’’
2003-Galeria ‘’Caminul Artei’’-Salonul de arta  2002-Tabara de creatie si expozitie –‘’Virgil Mihaescu’’Brebu
2002-“Romexpo”-pictura,grafica  2002-World Trade Center-pictura  2002-Biblioteca Centrala Universitara-grafica
2002-Salonul de Arta Bucuresti-Sala Dalles  2001-Expozitia”Starea Crucii’’-Muzeul Satului Bucuresti  2001-BIienala de Gravura “Iosif Iser’’-Muzeul de Arta Ploiesti  2001-Galeria Apollo-Salonul Municipal  2001-Bienala de acuarela ‘’Gavenea” Tulcea  2000-“Accente”-Galeria Apollo  2000-Galeria “Podul”-grafica  2000-Salonul de Arta Bucuresti
2000-Academia Regala de Arte Bruxelles-gravura  1999-Catedrala Sainte Catherine Bruxelles-pictura religioasa
1999-“Accente”-ed.a 2-a-Galeria Apollo  1999-Muzeul de Arta Constanta  1999-Salonul International Resita  1999-Saloanele Moldovei-Bacau   1999-Bienala de Pastel-Cercul Militar National  1999-Viena,Budapesta,Praga-calatorii de studio  1998-Venetia-Centrul Cultural “N.Iorga”  1998-Participa la “Memorialul Sighet”   1998-Sala”C.Brancusi” a Parlamentului Romaniei   1998-Galeria “Apollo”-editia I i-Galeria Apollo   1998-Tabere de studiu-Suceava,Breaza
1997-Galeria Dominus   1996-Galeria Dominus-Bucuresti   1995-Galeria ARTEXPO-Bucuresti

teodorescu_iris_atindex_01
Pictură-Iris Bianca Teodorescu,
Galeria Irecson, 1-31 martie 2015

Cea mai recentă expoziție a artistei Iris Bianca Teodorescu, cea de la Galeria Irecson din luna martie 2015 fascinează și intrigă prin dramatismul cromatic dar și prin gestualismul practicat de pictoriță. Culorile sunt puternice și afirmă fără șovăială o lirică alchimică, un spectacol care -doar cu câteva excepții picturale- pare că se decide în fața noastră. Materia picturală parcă pietrificată are totodată și greutate și volum.
În esență, creația lui Iris Bianca Teodorescu se caracterizează printr-un spirit baroc, opus așadar clasicului, artista asumându-și concomitent mai multe roluri rând pe rând, de regizor, actor și spectator. Chiar și documentarea expoziției prin fotografii care o cuprind aproape întotdeauna pe artistă în atmosfera sălii înveșmântată cu picturi (între debutul și finalul manifestării) semnalează percepția diferită avută de pictoriță asupra acestui special timp de expunere, față de cea a colegilor de breaslă.
Impresia poetică este una din start valorizată într-un crescendo în care arta nu poate fi receptată decât prin misterul pe care îl degajă și căruia în plus, i se adaugă cu notele sale proprii dar mergând în aceeași direcție, misterul apariției artistei Iris Bianca Teodorescu îmbrăcată în alb, cu dantele rafinate  care îi subliniază nota romantică.
Ambianța expozițională ne luminează două idei, asupra cărora merită să zăbovim pentru a-i înțelege acestei artiste, opera. Una dintre idei susține că taina expoziției poartă cu sine, taina creării operei în atelierul pictoriței. Cea de a doua ne limpezeste gândul că vederea lucrărilor dintr-un spațiu expozițional- în acest caz fiind mai mult decât evidentă această necesitate- trebuie făcută în prezența scenică a artistei, pentru captarea emoțională completă a operei.
Spiritul baroc, un pic excentric al lui Iris Bianca Teodorescu în pictură se traduce prin formele diverse ale clar-obscurului receptat prin filieră expresionist-gestuală, uneori prin accentuatele sugestii de pătrundere în spațiul bidimensional al lucrării, prin date care țin de construcția compoziției și care narativ se pot denumi –drumul îngust dintre case, fereastra, poteca de lumină spre un pridvor. În seria de „Dealuri”, ochiul privitorului este invitat să pătrundă în pictură prin întâlnirea care se produce între două spații diverse precum cerul și dealul.
Desenului riguros care așază în perspectivă subiectul, artista îi contrapune cu lirism alchimic, pata de culoare care se manifestă diferențiat în strălucirile nopții, în umezeala aerului, în reflexiile din apă. În distorsionările parțiale ale formelor, în ștergerea rațională a unor detalii înțelegem libertatea artistei, spiritul ludic-gestual atât de personal care o face pe Iris Bianca Teodorescu de neconfundat.

dr. Roxana Păsculescu
critic de artă
teodorescu_iris_atindex_03

Dupa un stagiu de studii la Venetia,urmate de o specializare in tehnicile picturii de sevalet si ale gravurii la Academia Regala de Arte din Bruxelles,tanara artista primeste in 2001 si o bursa de studii din partea UAPR.Un parcurs formativ,asadar,consistent si favorabil configurarii unei unei cariere artistice prodigioase.
Ceea ce s-a si intamplat in buna parte pana acum.O scurta conspectare a palmaresului ei profesional.indica un laborios parcurs expositional,desfasurat de-a lungul a 13 ani de cercetari creative,concretizata in 36 expozitii  colective si de grup,participari la simpozioane si tabere de creatie si nu mai putin de 7 expozitii personale.Cea mai recenta fiind cea cu care Galeria Orizont inaugureaza stagiunea 2008 a manifestarilor artistice oficiale.
Imaginea statistica a acestei cariere incipiente totusi tradeaza o anume disponibilitate a tinerei artiste pentru travaliul sustinut de atelier si o pasiune a daruirii lucrative.Cateva fotograme digitalizate ale atelierului sau din “cilindrul” situate la raspantia dintre strazile Doamnei si Academiei mi-au adeverit presupunerea.Un spatiu saturat de lucrari desfasurate peste tot,mai multe sevalete cu lucrari ebosate,cate ceva din recuzita obisnuita unei asemenea ambiante tradand intimitatea actului de creatie.
Chiar si expozitia de la Orizont parea sa-mi indice,prin volumul si dimensiunile lucrarilor expuse,”nevoia”tablourilor de a parasi atelierul si a se confruna cu publicul.Artista oscileaza intre exercitiul,aproape virtuoz,al rigorismului compositional,in suita fascinantelor sale studii portretistice si exaltarea cromatica,pe de o parte,si poetica viziunilor paradiziace din peisaje.
Trei mici autoportrete lucrate in austere maniera a prerenasterii italiene,unde timbratia mantegniana mi se pare cea mai afina cu sensibilitatea artistei,se disting cu pregnanta si eleganta stilistica din ansamblul expozitiei.
Nu lipsit de interes este si “fructariul”portretistic,realizat printr-un truc de atelier,lucrat in “blicuri”nervoase pe un desen viguros marcat prin valoratii de culoare dominate de dinamica impresiunii luminoase in masa de albastruri,din care creste forma/carnatia expresiei fizionomice supradimensionate a unui portret de barbat.
Un savuros “glissando”spre hiperbolizanta viziune baconica,unde tentatia abstractionista nu anuleaza pretextul figurativ.Este,cred,in aceasta optiune stilistica,drumul optim al artistei in evolutia ei viitoare.Nevoia de sublimare a formelor poate da vervei cromatice a artistei ocazia sa se exprime in voie si  pe potriva culturii vizuale pe care o are.

CORNELIU ANTIM

teodorescu_iris_atindex_04
In unul din atelierele cu idealuri in arta picturii,unde cu decenii in arta picturii unde cu decenii in urma si eu ma pregateam de drum sa intalnesc frumusetea Artei Culorilor,acum observ si privesc meditand la un efort spiritual de exceptie,creator,al artistei Iris Bianca Teodorescu.Avand un program si o chemare launtrica pentru a se infaptui in arta picturii,ii descifrez nu fara dificultati marele ei potential al firii artistice in devenire.
Superbele peisaje vizionare ale artistei sunt pictate ca o rugaciune de multumire.Natura isi ofera tainele  frumusetii ei celor care o privesc,o inteleg si o iubesc.Obiectele ce ii starnesc admiratie compun clar nature statice cu reverberatii picturale autentice. Culorile ii sunt prietene de suflet ce o insotesc sincer pe acest drum al expresiei si comunicarii intime a picturii.Artista se dedica confesiunii picturale ce o fereste de efemer.Iris Teodorescu reuseste sa faca pictura,picture din materia culorilor care nu odata se razvratesc asupra noastra cand nu sunt admirate sincer.O liniste binefacatoare ii protejeaza efortul de zi cu zi la sevalet oferindu-I realizari in arta picturii demne de admirat.Arta este o zbatere intre spirit si forma si intre materie si spiritualitate-la care si pictorita mediteaza prin culorile sale.Permanenta viziunii figurativului in arta ii calauzeste drumul.Metafora figurativului in care crede si o incanta ii ofera un numar secret al expresiei picturale.Este un ritual care poate fi definit  de acei oameni cu har.

Vasile GRIGORE

.teodorescu_iris_atindex_06
In one the studios with ideals in pictorial art,where I was also making myself ready to meet the beauty of the Art of Colours decades ago,I now observe and thoughtfully view contemplate an exceptional creative spiritual effort of the artist Iris Bianca Teodorescu.
Having a programme and an inward call towards perfecting herself in the art of painting,I her unravel not without some great potential trouble of the artistic nature in the making.
The artist’s splendid visionary landscapes are painted like a prayer of thanks.Nature offers the secrets of its beauty to those who    ,understand and love it.The objects that rouse her admiration cleary compose static natures having authentic pictorial reverberations.Colours are her close friends whitch hovesthy accompany her along this way of expression and intimate communication of art.The artist dedicates herself to the pictorial confession that protects her against the transient.Iris Bianca Teodorescu succeeds in making art,art out of the matter of colours witch not only once  rebel against us when they protect her daily effort in front of the easel,offering her achievemements in pictorial art worth to be admired.
Art is a struggling between spirit and shape,between matter and spirituality-which the artist also medidates at by her colours.
The permanence of the vision of the figurative in art is guiding her way.The metaphor of the figurative which she believes in and wich delights offers her a secret number of the pictorial expression.It is a ritual that can be defined by those endowe at people.
Vasile GRIGOREteodorescu_iris_atindex_05