Filomena D Ambrosio @ Muzeul Judetean Gorj “Alexandru Stefulescu” Targu Jiu

Filomena D Ambrosio , Vernisaj 7 Mai 2015 orele 18.00
la Muzeul Judetean Gorj “Alexandru Stefulescu” Targu JiufiJoi, 7 mai 2015, orele 18.00, la Muzeul Judeţean Gorj ,,Alexandru Ştefulescu” artista Filomena D’Ambrosio va vernisa alături de autorităţile locale şi de colegi expoziţia de pictură ,,LIMITE”. Pictoriţa din oraşul Tursi, Matera, sudul Italiei, este la a doua expoziţie personală în Târgu-Jiu, ea revenind în oraşul nostru pentru a prezenta cele mai recente creaţii artistice.

În urma stagiului realizat în Romania în 2013-2014, timp în care a luat contact cu mediul cultural românesc şi a cunoscut atât aspecte pozitive cât şi negative din societatea noastră, artista a dezvoltat o serie de portrete expresive în care a surprins aspecte psihologice ale comportamentului uman. Expoziţia emoţionanată ,,Un pò di tempo” se adresa în primul rând sufletului nostru, în încercarea de a acorda mai mult timp persoanelor din jurul nostru dar şi nouă înşine. După acest schimb cultural artista se întoarce în Italia, unde lucrează la un alt nivel noţiunile culturale şi artistice însuşite în România. În Lecce participă la expoziţii colective organizate de galeriile italiene, alte expoziţii personale şi organizează cursuri de pictură, workshopuri şi artist talk.

Anul 2015 o aduce pe artistă din nou în România, de data aceasta la Cluj-Napoca, cu un proiect de cercetare artistică, iniţiativă realizată cu susţinerea Regiunii Basilicata (Italia) împreună cu Departamentul de Tineret al Preşedinţiei Cabinetului de Miniştri. Expoziţia ,,LIMITE”, curatoriată de Mihaela Cristea, este o interpretare metaforică a delimitărilor prin contur, formează geografii şi geometrii ale spiritului creativ. Filomena D’Ambrosio evoluează spre un stil curat, minimalist, în care ,,less is more” prin puterea de sugestie investită de autoare lucrărilor. Sunt evidenţiate siluete de arbori maiestuoşi, din doar câteva tuşe. Lucrările au un puternic aport gestual, situându-se la limita dintre grafică, pictură şi sculptură. Artista  pictează lucrări pereche, două câte două, piese conectate prin aceeaşi pânză, sugerând ideea desprinderii lucrărilor una din cealaltă. Tommaso Ariemma, critic de artă şi profesor universitar de estetică la Academia de Arte din Lecce, declară că ,,în arta contemporană operele sunt expuse într-un mod mult mai liber, aerisit, în care nu ramele separă lucrările, ci spaţiul alb al peretelui. D’Ambrosio aduce acest alb în interiorul operei, regândit ca element central al lucrării. Artista multiplică albul: albul este plurivalent, fie  este circumscris, fie compromis, dar niciodată pur. Rezultatul constă în opere care se caută, care formeză perechi, care se leagă şi care se susţin,,.

Vă aşteptăm la vernisajul unei expoziţii manifest – prezentă la Muzeul Judeţean Gorj pentru doar 10 zile. Artista Filomena D’Ambrosio va fi prezentă de asemenea la evenimentele culturale din 16 mai, când celebrăm Noaptea deschisă a Muzeelor, ocazie cu care artista va realiza un performance de muzică şi artă începand cu orele 20:00.