Donatie Ion Isaila Muzeului Naţional Brukenthal

selbst-kap-wSIBIU, 21.04.2015

DONAŢIA ION ISAILA

Artistul Ion Isaila a donat, în data de 17 aprilie 2015, Muzeului Naţional Brukenthal 164 de lucrări de grafică şi pictură. Dintre acestea, 121 de lucrări sunt creaţii proprii, cu precădere din perioada de formare a artistului la Liceul de Artă Sibiu,  Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti şi la Academia de Artă din Düsseldorf, Germania ( 1970-1985). Din donaţie fac parte şi 17 lucrări ale soţiei artistului, Mirela Buciu-Isaila, precum şi 16 lucrări ale artiştilor români, între care Şt. Anastasiu, Andreea Popa, George Leolea, Marieta Besu. Donaţia cuprinde şi 10 lucrări semnate de artiştii Alberto Valverde Travieso din Spania, Maarten Beks şi Gerrits Kassiël din Olanda, Mariane Gehrkens, Rupert Eising şi Karl Böcker din Germania. „Dintotdeauna bisericile, mănăstirile şi muzeele au fost ctitorii fundate prin donaţii, dăruiri şi sponsorizări, mai rar prin achiziţii şi alocaţii bugetare. Aşa s-a întâmplat cu o mare parte din aşezămintele din România,
ca şi din alte ţări, prin angajamentul civic şi cultural al cetăţenilor.” – Ion Isaila

redescoperire-w
Ion Isaila (n. 1953) este originar din Sibiu, unde şi-a început formarea ca artist, la Liceul de Muzică şi Arte Plastice, cu profesorii Maria Gropa-Sion, Rodica şi Ioan Chişu, Vasile Solcanu, Veronica Costea şi alţii. Între 1975-1979 a studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” (acum Universitatea Naţională de Artă) din Bucureşti, la secţia „Pictură monumentală-Restaurare”, la clasa profesorului Ion Stendl. Din 1984 s-a stabilit în Germania, la Düsseldorf, unde a obţinut o bursă de studii la Academia de Artă, una dintre cele mai prestigioase aşezăminte europene.  În 1985 a obţinut premiul acordat de Hedwig-und-Robert-Samuel-Stiftung. A absolvit în 1990, sub îndrumarea profesorilor Rolf Sackenheim, A. R. Penck şi David Rabinovitch. Artistul a lucrat la Ein-Hod, Israel, Cité internationale des Arts Paris şi la Roma.
Ion Isaila a fost prezent încă din perioada studiilor pe simezele galeriilor de artă, expunând pictură şi grafică. În timpul perioadei universitare bucureştene a participat la o serie de proiecte de pictură monumentală în spaţii publice, la Bucureşti, Ploieşti, Constanţa şi Medgidia.
În Germania artistul a deschis peste 15 expoziţii personale la Düsseldorf, Essen, Aachen, Bonn, Hamburg. Lucrări ale sale au fost incluse în expoziţii colective din România, Germania, Elveţia, Spania, Japonia, Coreea, Belgia, Olanda, Franţa. Lucrări de grafică semnate de Ion Isaila se află în numeroase colecţii private şi publice.
Importanta donaţie făcută de artistul Ion Isaila completează colecţiile Muzeului de Artă Contemporană, parte a Muzeului Naţional Brukenthal şi vor fi incluse în expoziţii viitoare.

Text oferit de cercetător dr. Maria Ordeanu5-fantani-wMirela Buciu Isaila – 5 fantani selbsthand-w