Noaptea Albă a Galeriilor la Galeria Posibilă

Noaptea Albă a Galeriilor la Galeria Posibilă

comunicat-3-final (1)
24 aprilie 2015, orele 19.00 – 04.00
În casa de pe Popa Petre, nr. 6, aducem în noaptea de 24 aprilie 2015 „sufrageria” mijloacelor de transport în comun cu conversații și gesturi personale prin proiectul “We’re All in This Together” al artistelor Marina Oprea si Diana Miron, o bibliotecă fantastique creată de artistul francez Antoine Lefebvre ca gest artistic de editură personală și noi cărți pe tema fotografiei de peisaj selectate de Serioja Bocsok.
25 aprilie 2015, ora 17.00
Artist Talk cu Antoine Lefebvre / „La Bibliotheque Fantastique”

“We’re All in This Together”, Diana Miron și Marina Oprea
“Transportul în comun este sufrageria în care temperamentele se amestecă prin discuţiile care se dezvoltă în ciuda limitelor impuse. Suntem conştienţi că şi dialogurile proprii se fac auzite şi devenim, totodată, fără voia noastră, ascultătorii altora.” (Diana Miron și Marina Oprea)
Dacă împărtășirea celor mai personale povești este o alegere, ascultarea altora poate fi imposibil de controlat. Cele mai intime conversații devin publice, odată pentru cei alături de care călătorim, iar apoi pentru cei din spațiul expozițional. Fără a fi însă o transpunere directă a realității preluate din mers, vizitatorul are rolul de a suprapune gesticulația filmată cu sunetul înregistrat. Astfel, devenim cu toții martori ai contopirii spațiului personal cu cel public.

“La Bibliotheque Fantastique”, Antoine Lefebvre
Expunerea cărții de artist reprezintă una din principalele noastre preocupări în scopul de a lărgi și diversifica căile prin care ideile circulă în spațiul artei contemporane. Dezvoltând un interes pentru cartea de artist tipărită, împreună cu “Cele Mai Frumoase Cărți”, l-am invitat pe artistul francez Antoine Lefebvre să ne prezinte proiectul său care se remarcă tocmai prin implicarea activă, atât în concept cât și la nivel expozițional, a pubicației de artist.
În anul 2009, el a inițiat proiectul “La Bibliotheque Fantastique”, o editură virtuală de cărți care pot fi descărcate și printate gratuit ca publicații DIY (Do-It-Yourself). Prin prezentarea proiectului ne dorim atragerea atenției către un nou mijloc de comunicare, direct și democratic în ceea ce privește relația dintre vizitator-participant și obiectul de artă. Conceptul proiectului “La Bibliotheque Fantastique” tematizează cartea ca mediu, examinînd totodată limitele sale.
Vizând o înțelegere mai aprofundată a proiectului “La Bibliotheque Fantastique” sâmbătă, 25 aprilie, ora 17.00 Antoine Lefebvre susține un artist talk despre cartea de artist și despre echivalența dintre producția de carte, editură personală și procesul artistic ca atare.

Biblioteca de la Galerie, Serioja Bocsok
Din anul 2011, Galeria Posibilă a inițiat o platformă culturală în cadrul căreia, în fiecare an, invităm artiști să curatorieze o bibliotecă ce reflectă tema lor de cercetare curentă. Anul acesta, artistul invitat este Serioja Bocsok, a cărui selecție personală urmărește tema peisajului în fotografia contemporană.
Cărțile achiziționate și puse la dispoziția publicului în biblioteca Galeriei Posibilă sunt, în mare parte, cărți de artist, fotografie și teorie de peisaj, precum și alte publicații necesare artiștilor. Prin intermediul bibliotecii ne dorim, pe de o parte, crearea unui public cunoscător și pasionat de carte de artă, dar și o informare generală asupra unui mediu mai puțin cunoscut și promovat precum fotografia.