“În numele Râului” – expozitie Claudiu Presecan @ Muzeul de Artă Cluj-Napoca

O nouă expoziţie de pictură a artistului plastic clujean Claudiu Presecan va avea loc în perioada 9-25 aprilie 2015 la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Intitulată sugestiv “În numele Râului”, expoziţia aduce în prim plan o serie de noi lucrări menite să atragă atenţia publicului asupra naturii, a apei şi a râului, în particular, ce reflectă simbolistic energia spirituală izvorâtă din frumuseţea naturală, adeseori uitată în tumultul cotidian. Iubitorii de artă sunt invitaţi la vernisajul expoziţiei din 9 aprilie, ora 18:00, în incinta muzeului, Sălile Festive.
Seria de picturi prezentate în cadrul acestei expoziţii stă metaforic sub înţelesul cuvintelor din versetul “Ei răstignesc loruşi, a doua oară, pe Fiul lui Dumnezeu şi-L fac de batjocură.” (Evrei 6,6). Apa este proiectată în lucrările lui Presecan cu multitudinea ei de simboluri, dar în principal este subliniat elementul primordial şi de bază al acesteia pe Pământ, şi anume esenţa vieţii. În acelaşi timp, apa este privită ca o punte de legătură între uman şi divin.
Picturile au ca temă principală peisajul, un peisaj în care râul devine o temă obsedantă, un univers acvatic fascinant care ilustrează impresiile culese de pe râurile de suflet ale artistului. Seva şi sursa de frumos a acestui univers natural este ameninţată cu dispariţia. Frenezia din ultimii ani a construcţiilor de microhidrocentrale pe râurile din România pune sub semnul întrebării însăşi viaţa Râului, cu tot ceea ce are el mai bun şi mai frumos. Un scurt videoclip realizat de artist din filmările personale susţine această expoziţie de pictură şi rosteşte, printr-o altă manieră artistică, o pledoarie “În numele Râului”, prezentând detalii ale râului Someşul Rece, în contrapondere cu amenajările hidrotehnice. Întreaga expoziţie “În numele Râului” semnată Claudiu Presecan transmite cu o forţă de expresie accentuată de culoare şi frenezia tuşei artistice un mesaj de susţinere pentru conservarea mediului natural în faţa agresiunii umane fals “civilizatoare”. unnamedv