Atelier de MICROARHITECTURĂ @ Make a Point
Atelier de MICROARHITECTURĂ
cu arh. Gențiana Iacob
Se va desfășura în luna mai, la Make a Point
Înscrieri între 1-30 aprilie la
microarhitectura@makeapoint.ro
.
Perioada de înscrieri: 1-30 Aprilie
Înscrieri la: microarhitectura@makeapoint.ro // 0724 245 749
Atelierul se va desfășura în luna mai, în weekend-uri, participanții vor fi anunțați ce/când/cum.
În limita locurilor disponibile.
Adresa: Șos. Morarilor nr. 1, sector 2, București.
Daca nu ați mai fost la Make a Point, găsiți harta pe link:
www.makeapoint.ro/info_contact
Pentru programări sau alte informații ne găsiți la: microarhitectura@makeapoint.ro
Sau pe Facebook.
Make a Point împreună cu Arh. Gențiana Iacob aduc în cartierul Pantelimon un atelier de arhitectură pentru copii. Experiențele vor avea loc în galerie dar și la înălțime, pe Turnul de Artă.
Mai jos găsiți povestea din spatele conceptului și mai multe detalii despre ce urmează:
Dezvoltând o lucrare de doctorat în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, care abordează diferite variante de a „povesti” și „prezenta” arhitectura, studiu de caz: banda desenată, Gențiana Iacob a ales să însoțească partea teoretică cu o serie de ateliere-experiment. Astfel, după ce a organizat o serie de ateliere prin care povestea arhitectura prin desen, folosindu-se de banda desenată, a conturat împreună cu o colegă arhitect două proiecte: Supersimetria și Atelierul de microarhitectură.
Proiectul Supersimetria s-a desfășurat în Namibia, Africa, unde au ales să dezvolte pe parcursul celor șase săptămâni petrecute – un atelier de bandă desenată, realizată într-o întreagă suită de tehnici, pornind de la o poveste populată de personaje reale, fantastice, poposind însă prin obiecte de arhitectură specifice locului în care se aflau.
Dorind să reia experiența pe care au avut-o cu copiii din Namibia, arhitecta a decis să continuie experimentul – a spune povești prin arhitectură – alegând narațiunea de data asta, ca element component al benzii desenate pentru a spune povești despre arhitectură. A propus astfel un Atelier de microarhitectură, săptămânal, cu durata de 2 ore, pentru copiii cu vârsta minimă de 6 ani, în care după o discuție preliminară în care se stabilesc personajele principale reale sau imaginare (un grup de prieteni, o familie, niște animăluțe, etc.) și locurile prin care trec ele într-o zi, trec la construirea minicartierului poveștii. Astfel, săptămână de săptămână, adauga celule noi, precum într-un fagure de albine.
Gențiana Iacob propune pentru Atelierul de microarhitectură din Pantelimon un alt tip de aventură: va alege un colț al lumii în fiecare lună, va face o mică prezentare despre arhitectura locului ales, apoi împreună cu participanții vor alege un personaj și vor croi o poveste. Personajul va pune în evidență, prin natura experiențelor sale, arhitectura locului. Vor desena, apoi vor face macheta acelui colțișor de lume – lăsând însă libertate micilor arhitecți ucenici să adauge noi funcțiuni, forme în peisajul arhitectural propus.
Astfel, în fiecare lună vor investiga alt colț al lumii, alt personaj, altă machetă, altă aventură.
Ședința 1 – începe cu o scurtă prezentare a locului ales, a arhitecturii acestuia, a obicieiurilor din acel colț de lume, a oamenilor, a muzicii, etc. Apoi “negociează” un personaj principal, conturează povestea, fac primele schițe.
Ședința 2 – definitivează personajul, povestea, identifică obiectivele arhitecturale pe care le vor detalia. Desenează întreaga poveste.
Ședința 3 + Ședința 4 – lucrul la macheta comună.
Vă așteptăm!
###
Make a Point este o Asociație culturală înființată în anul 2009 de către trei oameni de artă: criticul de film Viorica Bucur, regizorul de film documentar Mădălina Roșca și artistul vizual Alma Cazacu, care aduce cultura mai aproape de oameni. Geografic vorbind.
Asociația organizează expoziții, spectacole, proiecții de film, seminarii, workshop-uri și este un spațiu dedicat expunerii de lucrări și mesaje ale creatorilor contemporani într-un loc aparent inaccesibil artei: o fostă hală a Postăvăriei Române. În 2012 și în 2014, Make a Point a câștigat Premiul al II-lea și respectiv al III-lea pentru Artă și Cultură la Gala Societății Civile.
Pentru programări sau alte informații ne găsiți la: point@makeapoint.ro