Solilocviile cromatice ale lui Vitalie Butescu @ Galeria “Artis” a Muzeului Judetean Olt

 

Va invitam sa onorati cu prezenta Dumneavoastra vernisajul expozitiei de pictura Solilocvii cromatice a artistului plastic Vitalie Butescu care va avea loc joi, 19 martie 2015, ora 11,00 la Galeria “Artis” a Muzeului Judetean Olt.Capturef

Solilocviile cromatice ale lui Vitalie Butescu

Exegeza operei artistice a lui Vitalie Butescu relevă fără dubii un pictor de mare rafinament estetic care își cultivă cu minuțiozitate resursele spirituale native. Arta sa emană căldură, umanism și – așa cum o exprimă numele său de botez – vitalitate.
Dacă privim cu atenție lucrări din ciclurile sale expoziționale dedicate peisajului citadin, putem afirma că „axis mundi” pentru omul și artistul Vitalie Butescu o reprezintă incursiunea picturală în spațiul regal al monumentelor emblematice ale istoriei, credinței și arhitecturii noastre naționale.
Efigii arhitectonice precum Castelul Peleș din Sinaia, Biserica Stavropoleos, Palatul Mogoșoaia, Cercul Militar din București, Palatul Kretzulescu, Hanul lui Manuc, Capela Stella Maris, Cuibul liniștit de la Balcic al Reginei Maria, Casinoul din Constanța, Mănăstirile Brâncoveni, Cernica și Cozia, Panoramicele Centrelor Istorice din Sibiu, Sighișoara și Slatina, Podul de peste Olt, Teatrul din Caracal, Muzeele din Golești și Slatina, sunt admirabil realizate într-o manieră în care timpul, culoarea și lumina parcă s-au contopit devoalându-ne adevărate fresce monumentale și admirabile itinerarii spirituale.
Solilocviile cromatice ale pictorului Vitalie Butescu transpuse pe imaculatul pânzei aparțin unui mare artist contemporan ce a fost hărăzit cu darul  veșniciei.

dr. Laurențiu GUȚICĂ