Petre Antonescu şi arhitectura bucureşteană @ Palatul Suțu

afis conferinta Sidonia TeodorescuPetre Antonescu şi arhitectura bucureşteană

La 50 de ani de la moartea arhitectului Petre Antonescu, Muzeul Municipiului București, Palatul Suțu, găzduiește o conferință despre clădirile capitalei care-i poartă semnătura.

Conferința va fi susținută de Sidonia Teodorescu si va avea loc joi, 19 martie, la orele 19:00.

Născut la Râmnicu Sărat în 1873, Petre Antonescu a părăsit, în 1893, studiile juridice începute la Bucureşti, pentru a studia arhitectura la Şcoala de Arte Frumoase din Paris, unde obţine diploma în anul 1899, an în care se întoarce în ţară. Arhitect remarcabil, Petre Antonescu s-a distins alături de înaintașul său, Ion Mincu, în afirmarea existenţei unei arhitecturi românești şi în promovarea stilului neoromânesc. A fost profesor la Școala de Arhitectură din București, unde timp de 38 de ani a predat cursul de Istoria Arhitecturii, a activat în domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice și ca practician în arhitectură. A fost președintele Societăţii Arhitecţilor Români în 1912 şi între 1919 – 1921 şi academician începând cu anul 1945.

Dintre numeroasele sale opere, amintim câteva, reprezentative pentru arhitectura românească – în Bucureşti: Palatul Primăriei Capitalei, fosta Banca Marmorosch-Blank de pe strada Doamnei, Aşezămintele Brătianu din strada Biserica Amzei nr. 1-5, casa Oprea Soare din str. Apolodor nr. 1, Palatul Facultăţii de Drept, Casa de Cultură a Studenţilor, Palatul Kretzulescu (azi sediu al Ministerului Educaţiei Naţionale), Palatul Societăţii Politehnica din Calea Victoriei nr. 118 (astăzi sediul AGIR), Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Arcul de Triumf de la Şosea, construit provizoriu din lemn și stucatură, în anul 1922, și ridicat în forma de azi, pe o structură de beton armat, în anul 1936, iar în ţară: Palatul Administrativ din Craiova, Catedrala din Galaţi unde colaborează cu Ştefan Burcuş, Clădirea Navigaţiei Fluviale din Galaţi, Cazinoul și Hotelul „Palace” din Sinaia, Palatele de Justiţie din Botoșani și Buzău.

Sidonia Teodorescu este doctor în arhitectură, lector universitar la Facultatea de Arhitectură a Universităţii Spiru Haret, autoare a tezei de doctorat „Arhitectul Ion D. Berindey, studiu monografic” şi autoarea lucrării „Ion D. Berindey”, apărută la Editura Vremea, colecţia „Planeta Bucureşti”, seria „Mari arhitecţi bucureşteni”.
Este membru al Ordinului Arhitecţilor din România, al Uniunii Arhitecţilor din România, al Comitetului Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii al Academiei Române.
De câţiva ani, este redactor al revistei “Bucureştiul meu drag” şi este implicată în proiectul de cercetare sprijinit de Uniunea Arhitecţilor din România – „Dicţionar al arhitecturii româneşti moderne (sec. XIX, XX, XXI)”.

Eveniment anterior cu Sidonia Teodeorescu https://www.facebook.com/events/1463434170579904/

Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la Palatul Suţu.

Următoarele conferinţe de joi:

26 martie 2015 – „Locuirea la margine de Bucureşti – între problema socială şi problema spaţială” cu Robert Stoiculescu

2 aprilie 2015 – „Fotograful Andreas Daniel Reiser” cu Emanuel Bădescu

16 aprilie 2015 – „Răstimpul înnoirii” cu Narcisa Ştiucă