PATRIMONIUL MUZEELOR ESTE RETROCEDAT CU ACEEAȘI DINAMICĂ CU CARE SUNT EXPEDIATE COLETELE PRIN POȘTA RAPIDĂ!

unnamed

Comunicat RNMR:

PATRIMONIUL MUZEELOR ESTE RETROCEDAT CU ACEEAȘI DINAMICĂ CU CARE SUNT EXPEDIATE COLETELE PRIN POȘTA RAPIDĂ!!!!!

Această glumă ascunde și mult adevăr. Personajul simpatic de mai sus, cel care va reprezenta imaginea Nopții Muzeelor pentru anul 2015, vă sugerează că îi place la nebunie să viziteze un muzeu și la miezul nopții, căutându-l cu lumânarea, dar ne mai lasă să înțelegem că peste noapte dispar în ultimul timp muzee și colecții muzeale într-un ritm nemaintânit. Și atunci ce este de făcut? Stingem lumina? Nu, nu noi, pentru că ne-o vor stinge alții!

Cu ocazia Nopții Muzeelor, conducerea Rețelei Naționale a Muzeelor din România dorește să mobilizeze toate muzeele din țară pentru a se alătura protestului pe care îl facem în legătură cu această situație. În 16 mai 2015, toată lumea este cu ochii pe noi, iar noi trebuie să le arătăm lor, societății civile și autorităților statului, mediului politic, nu numai realitatea frumoasă a muzeelor.

Consiliul Director al RNMR vă roagă să adoptați aceeași formă de protest pentru a fi mai convingători și mai incisivi.

Alegeți un obiect reprezentativ din colecția muzeului, spuneți-i povestea într-o singură frază, iar noi o postăm pe website-ul oficial al evenimentului www.noapteamuzeelor.ro, alături de imaginea acestuia. În seara evenimentului, acoperiți însă obiectul cu o pânză și explicați vizitatorilor că plăcerea de a admira acest obiect minunat, în forma sa fizică, reală, și nu virtuală, le va fi interzisă din cauza ritmului cu care dispar muzee și colecții muzeale.

Protestul este primul de acest gen din seria de acțiuni strategice ale Rețelei Naționale a Muzeelor din România cu privire la starea patrimoniului muzeal din România, care va continua cu publicarea unui raport bazat pe un studiu calitativ privind ritmul retrocedărilor și consecințele acestui fenomen, dar și cu organizarea unei expoziții de impact constituită din obiecte provenite din colecțile muzeelor care au fost retrocedate sau sunt în proces de retrocedare.