Licitatie Goldart Ghildush – Luni, 9 martie

CASA DE LICITATII GOLDART-Ghildush

LICITATIA 140

„Artă pentru artă / Artistul în slujba cetății”
Luni 9 martie, ora 19.00, Galeria GOLDART-Ghildush
Intr. I. L. Caragiale nr. 1

Licitatia 140 ofera iubitorilor de frumos un lot de obiecte de artă decorativă și artă plastică al cărui numitor comun ar putea fi gratuitatea estetică.

Chiar dacă au un rol funcțional bine determinat, bijuteriile, argintăria, porțelanul, sticlăria, se remarcă în primul rând prin calitățile lor estetice cele mai multe pendulând între stilurile istorism, Art Nouveau, Art Deco – stiluri europene care au consacrat frumusețea intrinsecă a obiectului ambiental.

De la obiecte de toaletă la piese de servit masa, de la corpuri de iluminat la obiecte pur decorative oferta actualei sesiuni este pe cât de diversă pe atât de consistentă.

La categoria ”artă pentru artă” pot fi consemnate cvasitotalitatea lucrărilor de pictură selectate cu această ocazie:  peisaje create de Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Dimitrie Serafim, Ary Murnu, Vasile Popescu, Aurel Băeșu, Ștefan Popescu; portrete sau compoziții cu personaje ieșite de sub penelul artiștilor Sorin Ilfoveanu, Letiția Oprișan, Mircea Roman, Tia Peltz, Ion Musceleanu, ; cele câteva naturi statice realizate de Ion Cristian Popescu, Virgiliu Demetrescu –Duval, Gheorghe Vânătoru, Marilena Mântescu sau Mihai Potcoavă.

Ștefan Luchian a regăsit ipostaze de frumusețe în cele mai diverse fațete ale lumii înconjurătoare. Simțul frumosului se împlinește la el sub semnul naturalului, fără tentația de a adăuga priveliștilor surprinse o tentă de frumusețe căutată. În ”Conac la țară” intuim scânteierea molcomă a frunzișului, rezolvări dispre impresionism integrate unei viziuni constructive realiste ce demonstrează că artistul a preluat de la impresionism numai acele sugestii necesare integrării formelor  într-un regim cromatic unitar. El respinge tentația pitorescului, lumina nu exaltă ci susține construcția volumelor, rezultatul fiind o compoziție echilibrată, limpede, încărcată numai de valorile picturalului.

Cele doua peisaje de Gheorghe Petrașcu sunt elocvente pentru evoluția artei maestrului, pe parcursul a numai 12 ani. În ”Peisaj cu moară” datat 1915, senzația realului, a jocurilor atmosferice, este cât se poate de sesizabilă, materialitatea volumelor fiind mai puțin concentrată, iar impresia de sintetizare a spațiului mai puțin căutată.

În ”Ruine”, 1927, datele efemerului se transformă în permanențe, obișnuitul devine pretext pentru ecourile unei poezii cosmice: culoarea potențează monumentalitatea motivului, asociindu-i valențe arhitecturale, de o solemnă gravitate.

În încercarea de a transpune în culoare constituentele peisagistice din” Vedere peste oraș”, pictorul Vasile Popescu reușește să redea magistral senzația de mare prospețime prin separarea tranșantă a registrelor cromatice; această construcție nu devine însă ostentativă, ea se subordonează sentimentului liric al artistului care îmbrățișează cu fervoare înfățișările lui.

O sectiune importanta a licitatiei are scop caritabil, venind  în sprijinul unuia dintre cei mai prestigioși graficieni contemporani: Ioan Atanasiu Delamare.

Fiind totodată profesor la Universitatea de arte din București, I. Atanasiu Delamare s-a remarcat pe scena artistică actuală printr-o operă complexă, în care dezvoltă un desen insolit și fluid, în relație, de cele mai multe ori, cu un cromatism rafinat ce îi întregește  complexitatea expresivă.

Artistul își imaginează o lume fantasmagorică, înlănțuită într-un ”gen de absurd  lipsit de agresivitate, înduioșător prin lipsa de realism sau de șansă a aspirațiilor utopice pe care le vehiculează, ce eșuează cel mai adesea într-un lirism ponderat, ale cărui metafore se deschid progresiv (…) spre pierderea oricărui înțeles și, deci, spre posibilitatea oricărei interpretări”.

Peste 50 de opere ale unor nume de marcă ale artei contemporane s-au asimilat în urma căldurosului apel al organizatorilor. Colecționarii au astfel ocazia să aleagă din creațiile unor Florin Mitroi, Silvia Radu, Irina Florescu, Alexandru Papuc, Ștefan Pelmuș, Emanoil Mazilu, Rareș Pantea, Lucian Liciu, Eliza Popa, Adalgiza Harabagiu, Doina Simionescu, Emilia Kiss, Florin Stoiciu, Ion Drăghici, Marilena Murariu, Teodora Chinschi, Mircia Dumitrescu, Darie Dup, Reka CsapoDup. În licitație sunt prezente si două lucrări ale artistului Ion Atanasiu Delamare.

Program vizitare expozitie:

luni 2 -vineri 6 martie intre 09.10-17.00
Sambata 7 martie intre 11.00-15

Luni 9 martie intre 09.00-19.00

Ștefan Luchian „Conac la țară”43-1

Gheorghe Petrașcu „Ruine”43-2

Gheorghe Petrașcu „ Peisaj cu moară”43-3

Vasile Popescu „Vedere peste oraș”31-1
Traian Brădean „Lectură”16-2

Florin Mitroi „Vas cu flori”39-10