Noima în documentare la Viena
Viena 360º – experiment. Pictură, desen, fotografie.
Cei patru pictori ai Noimei prezenţi în Viena, şi-au propus – în mai multe sesiuni de lucru – un dialog cu spaţiul de jur-împrejur, într-un timp dat. Perspectiva colectivă – ochiul cel mare, dincolo de a da soluţii de exprimare a spaţiului, pune probleme de împărtăşire a experienţelor, probleme de identitate. One, but not the same. O cheie aparte asupra unor problematici aduse poetic în atenţie în trecut de lucrările lui Jan Dibbets, Flondor şi Sigma, Klee sau Hockney.
După câteva şedinţe de lucru urmând o regie convenită şi altele libere, Noima documentează experienţe vizuale colective. Sunt alăturate patru feluri personale de a vedea, de a suprapune, de a exprima un acelaşi spaţiu văzut de jur împrejur într-un acelaşi interval de timp. Un timp trăit împreună, sumă a unor rotiri succesive în care fiecare pictor poposeşte în câmpul vizual proaspăt părăsit de colegul său. Proiectul Noima 360º continuă, Viena aduce doar primele experienţe pentru Noima în acest parcurs.
Viena 360º – turul muzeelor
Noima şi câţiva susţinători ai grupării au văzut în această ieşire un prilej de a cunoaşte (la sursă) şi a dialoga despre patrimoniul vizual bogat al capitalei statului austriac, al unor colecţii private sau prezent în Viena în expoziţii temporare: Velasquez, Bruegel, Vermeer, Rembrandt, Monet, Degas, Klimt, Schiele, Kokoschka, Johns, Warhol, Richter… Suporteri ai grupării au fost prezenţi pentru câteva zile în Viena pentru a beneficia de o perspectivă mai aplicată asupra picturii clasice şi moderne, asupra înţelegerii artei contemporane, a procesului de realizare a unei picturi, de expunere şi în cele din urmă valorificare a unei lucrări de artă.
Viena 360º – arta contemporană
Pentru Noima, Viena 360º a însemnat şi gândul de a avea o perspectivă mai amplă asupra artei contemporane. Fără pretenţia unei cuprinderi largi a fenomenului, fiindcă era imposibil să obţi un 360º în câteva zile, Noima se întoarce în ateliere cu tolba plină. Pictorii au avut câteva întâlniri cu galerişti, curatori şi colegi de breaslă activi în capitala Austriei. Este de adăugat şi “lectura” unor demersuri curatoriale contemporane ample la Kunsthalle sau la Essl Museum (The Future of Memory şi The Future of Painting. A perspective).
Viena – reîntâlniri
Gruparea Noima are în vedere o posibilă expoziţie în Viena în toamna acestui an. Sorin Scurtulescu şi Ciprian Bodea vor fi prezenţi la finele acestei luni la Stuttgart, unde va fi demarat un parteneriat cultural între mai multe ţări europene, parteneriat în care şi gruparea Noima a fost inclusă.