Album bibliofil: Comori de artă din colecția de pictură Ion Chiricuță

Catalog Chiricuta editie de luxAlbum bibliofil
Comori de artă din colecția de pictură Ion Chiricuță

Divizia de publishing Argo Art a adăugat în biblioteca sa un nou album, “Comori de artă din colecția de pictură Ion Chiricuță”.
Albumul este un omagiu adus reputatului chirurg oncolog
Ion Chiricuta (1918-1988), unul dintre cei mai pertinenti si mai pasionati colectionari de arta ai secolului XX. Cu o precizie de chirurg, între două vieți salvate, Ion Chiricuță a achiziționat opere ale artiștilor români contemporani cu el: Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Marcel Chirnoagă, Constantin Piliuță, Gheorghe Vânătoru, sau Florin Niculiu (cu care Chiricuță a legat o frumoasă prietenie). Intr-un fel, Chiricuta a salvat “vietile” unor tablouri sortite poate uitarii, iar cu putin inainte de finalul vietii sale, in anul 1982, acesta si-a donat intreaga colectie muzeului din orasul sau natal Barlad, in care tatal sau a fost preot.

Selectia lucrarilor din albumul “Comori de arta din colectia de pictura Ion Chiricuta” a fost realizata de catre expertul in arta si totodata initiatorul proiectului ARGO ART DESIGN, Adrian Buga, impreuna cu prof. Ion Christian Chiricuta, unul dintre fiii colectionarului.

Acest album s-a născut, dincolo de spaţiul magic al cărţilor și al operelor de artă, din dorinţa autorilor de a pune la dispoziţia publicului iubitor de frumos o lucrare amplă, bogat ilustrată, cu detalii și istorii ale celor mai reprezentative opere de pictură și grafică aflate în colecţia profesorului Ion Chiricuţă. Urmărind istoria generală a artei românești, cât și cea particulară a operei colecţionate, am reconstituit structura  personală a acestui buchet de artă pornind de la sistemul gândit cu o mare stricteţe de la bun început chiar de către colecţionar. Am optat pentru gruparea catalogului în trei capitole separate, legate printr-o viziune comună.Primul capitol, „Pictura românească”, cuprinde o selecţie a celor mai reprezentative lucrări din colecţie. Textul care însoțește capitolul  dublează experienţa. Contactul intim cu detaliul fotografiat și prezentat prilejuiește imersia în fiecare operă reprodusă și transformă simpla privire într-o veritabilă artă a înţelegerii.
Al doilea capitol, „Arta Europeană”, este format dintr-o selecţie a lucrărilor de pictură străină, care, prin cercetarea prilejuită de publicarea acestui
catalog, au adus cele mai noi și neașteptate date. Caracterul cu totul particular al acestei colecţii de pictură străină este determinat și de elucidarea parţială a misterelor legate de cópii, falsuri și de nebănuitele atribuiri ale lucrărilor originale.
Al treilea capitol, intitulat „Inventarul total al colecţiei de pictură”, este unul tehnic. Fiecare tablou este ilustrat faţă-verso, considerând că pe spatele unei lucrări sunt sedimentate straturi succesive ce poartă deopotrivă amprenta epocii în care a fost creată și a mediului în care a circulat.
Catalog Chiricuta editie bibliofila
Dubla folosire a artei și ajutorul  pe care aceasta l-a reprezentat în munca de fiecare zi – liniștea tușelor și culorilor la care chirurgul Chiricuţă se gândea când opera – fac inevitabilă transformarea valorii colecţiei în valoare umană. Această dublare este la capătul intenţiei de artă, deoarece, prin folosirea operei, arta a fost cufundată irevocabil în om.
„Ne stau mărturie cuvintele împărtășite de Ion Chiricuță unui pictor – Gheorghe Vânătoru: „Da, în zori, de fiecare dată, privind tablourile, îmi împrospătez amintirile: amintirile care mă  leagă de primele emoții ce le-am încercat cu pictura. Ea, pictura, mi-a clădit tinerețea într-un fel, pe niște dimensiuni cu totul romantice: un romantism în care văd în apoteoză spiritul omenesc ca într-o feerică lumină astrală. Cred ca un nebun-profet în viitorul ei și o iubesc cu esențe tari, merg zilnic ca medic chirurg la masa de operații și mă simt pătruns de efluvii izvorâte din operele panotate în casa mea, și ceea ce pare incredibil de făcut cu bisturiul îmi reușește în colaborare cu ceea ce-mi dau emoțiile picturii. Prin ea iubesc omul, viața, devin mai bun, mai înțelept. Ridic medicina la nivel de creație și desfac miracolul natura, pentru a-l recompune.”

”Cei care îndrăznesc să se aplece peste abisul morţii și încearcă să menţină viaţa prin munca lor se simt pierduţi într-o negură de nepătruns, ca în centrul unui uragan a cărui poziţie și formă se modifică neîncetat. Cine ar putea să adune zilele și nopţile medicului care se luptă mereu cu „răul”, cum zicea un apropiat al său: „cel mai rău dintre ele”? Dar, totodată, cine ar putea să știe mai bine decât Profesorul și Chirurgul Ion Chiricuţă, sau decât  fiul său, Ion-Christian Chiricuţă, colecţionar la rândul lui, ce înseamnă pasiunea de a aduna „frumosul” atât de mult îndrăgit și admirat o viaţă întreagă? …
Ce moștenire frumoasă, ce cruce dublă și grea – medicina și dragostea pentru artă!”„ Adrian Buga
Catalog Chiricuta - editie de lux
Albumul “Comori de artă din colecția de pictură Ion Chiricuță”
poate fi achiziționat exclusiv de pe site-ul http://www.argoart.ro. Cumpărătorii pot opta între ediția de lux (1,200 de lei) și ediția bibliofilă (1,600 de lei).
Textele poartă semnătura lui Adrian Buga, Ion Christian Chiricuță, Ion Chiricuță, Constantin Constantinescu și Corneliu Baba.
Albumele au fost tipărite pe hârtie japoneză la celebra tipografie Bortolazzi Stei din Verona din ale cărei tiparnițe s-au născut albumele de lux ale Editurii Taschen.

Pentru mai multe detalii despre albumul “Comori de artă din colecția de pictură Ion Chiricuță” vă invităm să vizitați site-ul http://www.argoart.ro.

Lansarea albumului reprezintă uvertura proiectului Buga-Chiricuță, ce va continua cu o expoziție de excepție, la Muzeul Colecțiilor de artă București. Deschiderea expoziției și vernisajul vor avea loc în data de 5 mai 2015.