Retrospectiva Gheorghe Plăveți @ Muzeul de Istorie și Arheologie din Tg Jiu

unnamed Muzeul de Istorie și Arheologie găzduiește în perioada 29 Ianuarie – 1 Martie 2015, expozitia de pictură, sculptură și grafică a marelui artist Gheorghe Plăveți. Peste 500 de lucrări elaborate de-a lungul anilor, au fost adunate sub același acoperiș, pentru a fi prezentate publicului. Zeci de persoane au venit încă de la deschidere pentru a se bucura de întregul vernisaj. Gheorghe Plăveți este unul dintre cei mai mari artiști plastici contemporani. Lucrările sale au fost strânse într-o ”retrospectivă –pictură,sculptură,grafică” si sunt expuse în incinta Muzeului Județean până în luna martie. Cel mai timpuriu tablou expus al artistului, datează din anul 1969, dar sunt expuse si lucrări contemporane.
……………
cronica despre
Gheorghe Plaveti, Retrospectiva

Pictor, sculptor si grafician, artistul Gheorghe Plaveti a metahirisit in cei peste 40 de ani de activitate artistica sute de panze si culori, materie lemnoasa, foi si cerneluri, din dorinta de a plasmui forme, emotii si trairi din adancul sufletului. Rezumand intregul sacrificiu al maestrului la aceasta forma elaborata de etalare a lucrarilor – retrospectiva, pare ca discrediteaza efortul dedicat o viata acestei chemari numita arta.
Increzator in propriul destin si in arta sa, Gheorghe Plaveti, stabilit in Targu-Carbunesti, (originar din comuna Rudina, Jud. Mehedinti), a studiat artele majore la Universitatea din Iasi. Copilaria autentica petrecuta in zonele rurale l-a apropiat de natura, sursa la care va apela adesea de-a lungul carierei sale, pentru a rezolva probleme de ordin artistic. Asa se explica si inclinatia sa catre imagine si imagistica, ramanand fidel unui registru de elemente ancorat in realitate. Desenul nu este minor pentru Plaveti, ci extrem de important. El fiind de multe ori un autodidact, a studiat albumele maestrilor romani, dorind sa evolueze de la a vedea la a simti. Nu e suficient doar sa vezi natura ci trebuie sa o si simti pentru a-i intelege tainele. Atunci cand vine vorba despre a crea, pentru Plaveti actul presupune studiu, multa munca de observatie si disciplina, nicidecum lejeritate sau indulgenta. Picturile sale sunt riguroase, bazate pe o schema
compozitionala elaborata, iar liniile schitelor, vizibile ca un semn grafic pe panza, sugereaza aceste idei. Este clar pentru mine ca opera pictorului merge spre surprinderea vesniciei; imaginea rezultata este cumulul zecilor de ore petrecute studiind natura, este apogeul care exprima esenta neschimbata a subiectului, indiferent de lumina, perspectiva sau moment. Continutul operelor se pliaza pe acest concept de eternitate, personajele, obiectele si actiunile in care sunt implicate avand un aer hieratic. Dimensiunea spirituala este complementara, caracterizand intreaga creatie, fie ca vorbim despre pictura, sculptura sau grafica.
Creatia artistica a lui Plaveti invoca prin elemente sale, dincolo de stilistica operei, un anumit mod de viata si o filosofie sanatoasa, care implineste un traseu incununat cu lauri al unei frumoase cariere de artist.

Mihaela Cristea
Muzeograf