Anaid Art Gallery prezintă „Baroque Resurrection” semnată Gheorghe Fikl

Gheorghe Fikl_Artindex_Anaid_21Imi pare rau ca abia acum intervin cu acest material despre expozitia Fikl de la Anaid. Imi pare bine insa ca lucrarile sunt inca pe simeze. Si cum unele dintre cele mai bune urmeaza sa-si gaseasca loc in colectii private, ati face bine sa ajungeti sa le vedeti. (MC)

Gheorghe Fikl_Artindex_Anaid_24

Comunicat de presă

Anaid Art Gallery – prezintă „Baroque Resurrection” semnată Gheorghe Fikl

Joi, 20 noiembrie 2014, ora 19:30 va avea loc la ANAID ART GALLERY vernisajul expoziţiei „Baroque Resurrection” semnată Gheorghe Fikl, curator Diana Dochia. Publicul amator de artă contemporană va putea viziona expoziţia în perioada 20 noiembrie 2014 – 20 februarie 2015. Expoziția „Baroque Resurrection” va marca finalul programului „10 ani de Artă Contemporană la Anaid Art Gallery 2004-2014” și va fi însoțită de un cocktail de sărbătorire a celor 10 ani de la înființarea galeriei de artă contemporană, Anaid Art Gallery.
Gheorghe Fikl este absolvent al Facultății de Arte din cadrul Universității de Vest Timișoara, România. Cu o carieră expozițională de peste un deceniu, artistul s-a făcut remarcat în cadrul scenei artistice din Romania și din afara granițelor țării, participând la expoziții personale și de grup în Statele Unite ale Americii, Luxemburg, Germania etc. Lucrările sale se regăsesc în importate colecții private, cum este Colecția de artă privată a Prințului de Wales sau Fundația „Maria Nobrega”.Gheorghe Fikl_Artindex_Anaid_17
Proiectul „Baroque Resurrection” prezintă o nouă fațetă a creației lui Gheorghe Fikl, după o absență de câțiva ani din peisajul expozițional bucureștean.
„Baroque Resurrection” descrie starea de disoluție a naturii umane în care elemente din trecut și prezent se întrepătrund, aparent fără nicio logica. Spațiile baroce ale bisericilor ce conțin în sine ideea de ascensiune și înălțare sunt invadate la propriu de animalele masive ce fac trimitere și ele la noțiunea de sacru, fie că este vorba de o vacă, un cocoș, o oaie sau o turmă de oi. Fikl dezvoltă o pictură a misterului și ambiguității în care întrepătrunderea sacrului cu profanul se află la limita transgresiunii. Nefiind deloc forțate, imaginile sale trimit la interpretări multiple prin abundența de simboluri asociate. Astfel, oaia – berbecul, ca și capra asociată adesea cu mielul mistic vorbesc de puterea de sacrificiu și au valențe eshatologice; păunul, des folosit în credințele străvechi face trimitere la ideea de nemurire; cocoșul este simbolul luminii și al biruinței asupra întunericului; vaca este un animal sacru. În acest context, și redarea imaginii unui peisaj capătă o dimensiune arhaică spiritualizată.
În pictura lui Fikl totul este înălțător, exuberant, teatral și totodată nostalgic. O nostalgie după un trecut măreț apus, din care azi se mai păstrează doar câteva elemente disparate a căror semnificație aproape că nici nu o mai putem distinge și cuprinde.
Anaid Art Gallery vă invită să faceţi o incursiune în arta contemporană de  luni până vineri între orele 11:00 – 19:00, sâmbăta între orele 10:00 – 18:00.

Curator: Diana DochiaGheorghe Fikl_Artindex_Anaid_04 fikl4 Gheorghe Fikl_Artindex_Anaid_14 Gheorghe Fikl_Artindex_Anaid_10 fikl11 Gheorghe Fikl_Artindex_Anaid_34 fikl1 Gheorghe Fikl_Artindex_Anaid_05 fikl5 Gheorghe Fikl_Artindex_Anaid_13 fikl7 Gheorghe Fikl_Artindex_Anaid_27 fikl2 Gheorghe Fikl_Artindex_Anaid_11 fikl3 Gheorghe Fikl_Artindex_Anaid_07 fikl10 Gheorghe Fikl_Artindex_Anaid_18 Gheorghe Fikl_Artindex_Anaid_23 Gheorghe Fikl_Artindex_Anaid_29 Gheorghe Fikl_Artindex_Anaid_31 Gheorghe Fikl_Artindex_Anaid_08 fikl8 Gheorghe Fikl_Artindex_Anaid_09 fikl12 Gheorghe Fikl_Artindex_Anaid_12 fikl6 Gheorghe Fikl_Artindex_Anaid_06 fikl9 Gheorghe Fikl_Artindex_Anaid_17