Sorin Purcaru – “Inter-lumi”. Cronici si imagini din expozitie

purcaru_sorin_interlumi_01Fotografii de Horatiu Budacean si Sorin Purcaru

purcaru_sorin_interlumi_02 purcaru_sorin_interlumi_03 purcaru_sorin_interlumi_04 purcaru_sorin_interlumi_05 purcaru_sorin_interlumi_06 purcaru_sorin_interlumi_07 purcaru_sorin_interlumi_08 purcaru_sorin_interlumi_09

Expoziţie de sculptură
„Inter-lumi”, la „Uzina de Apă” Suceava
de Tiberiu COSOVAN

La Centrul de arhitectură, cultură urbană şi peisaj „Uzina de Apă” Suceava a avut loc sâmbătă vernisajul expoziţiei de sculptură cu genericul „Inter-lumi”, realizată de artistul plastic Sorin Purcaru.

Universul unui artist care se defineşte prin „pendularea între figurativ şi abstract”
Organizată de Association Parisienne des Artistes Roumains (APAR), în colaborare cu Centrul de arhitectură, cultură urbană şi peisaj „Uzina de Apă” Suceava, expoziţia, care etalează zece lucrări din metal, aduce în premieră în atenţia publicului sucevean universul unui artist care se defineşte prin „pendularea între figurativ şi abstract”.
Lucrările lui Sorin Purcaru („Maşina de forfecat vise”, „Maşina de zburătăcit”, „Vreau să zbor”, „Paznicul uşii II”, „Chipul paznicului uşii”, „Omul oglindă”, „Zburător cu clopot II”, „Clopotăreasă”, „Distribuitorul de oameni”, „Zeiţa Apă-Canal”) se circumscriu mai multor teme/cicluri pe care artistul le-a prezentat în expoziţii personale sau colective organizate în ţară şi în străinătate.
purcaru_sorin_interlumi_10 purcaru_sorin_interlumi_11
Un creator căruia îi place să observe realitatea prin oglinda propriei subiectivităţi
Doctor în arte plastice şi decorative, asistent universitar la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, George Sorin Purcaru este un creator căruia îi place să observe realitatea prin oglinda propriei subiectivităţi.
Materialele preferate sunt oţelul inoxidabil şi bronzul – care acceptă, ca patină, multiple intervenţii cromatice realizate cu acizi.
Lucrările lui Sorin Purcaru stau sub semnul metaforei, iar personajele sale hibride şi maşinăriile lui ingenioase aparţin unei lumi fabuloase, în care imaginaţia creativă şi „hazardul bine temperat” plăsmuiesc cele mai bizare alcătuiri sculpturale, lucrări care l-au pus pe gânduri pe sculptorul sucevean Toader Ignătescu, cioplitorul de măşti şi lighioane ciudate inspirate din lumea basmului şi a snoavei.

O expoziţie „mai mult decât potrivită” în spaţiul oferit de „Uzina de Apă” Suceava
O expoziţie „mai mult decât potrivită” în spaţiul oferit de „Uzina de Apă” Suceava, „un fel de rai al instalaţiilor”, aşa cum a remarcat, în calitate de coorganizator şi de gazdă, arhitectul Constantin Gorcea, care a subliniat faptul că aceasta este „prima expoziţie de sculptură din acest spaţiu”.
O manifestare expoziţională care s-a realizat la propunerea artistului plastic Şerban Budăcean, revenit acum la Suceava în calitate de reprezentat al APAR, dar care, cu numai câteva luni în urmă, în interiorul aceluiaşi obiectiv, se prezenta ca expozant cu 120 de lucrări de pictură (creaţii nonfigurative de mici dimensiuni, executate pe suporturi care rezistă tratamentului chimic şi acţiunii corozive a solvenţilor culorilor utilizate), reunite sub titlul „Spectrul durerii”.
purcaru_sorin_interlumi_13 purcaru_sorin_interlumi_14
„Uzina de Apă” Suceava, „un spaţiu ofertant, care pune în valoare orice lucrare”
Apreciind „Uzina de Apă” Suceava ca fiind „un spaţiu ofertant, care pune în valoare orice lucrare”, Sorin Purcaru a fost entuziasmat de „patina pereţilor” şi de faptul că a găsit în interior „metal agresat de apă”, realităţi care, pentru lucrările din metal, creează „o relaţie armonioasă între obiect şi spaţiu”.
El a mărturisit că unele din lucrările sale au caracter autobiografic şi a spus că ideile lui au ca punct de plecare atât schiţele pe care le face, cât şi anumite obiecte metalice pe care le încorporează în piesele realizate iniţial prin sudură electrică (prototipuri din oţel), pe care – după crearea mulajelor în tehnica „cerii pierdute” – le transpune prin turnare în bronz.
Expoziţia lui Sorin Purcaru poate fi vizionată la „Uzina de Apă” Suceava până la sfârşitul lunii ianuarie 2015.
purcaru_sorin_interlumi_15 purcaru_sorin_interlumi_16 purcaru_sorin_interlumi_17 purcaru_sorin_interlumi_18CRAINOU    15 decembrie 2014 de Luana Popa
„Inter-lumi”
Sâmbătă, 13 decembrie, a avut loc vernisajul expoziţiei de sculptură „Inter-lumi”, semnată de Sorin Purcaru. Expoziţia va fi deschisă publicului până sâmbătă, 31 ianuarie 2015. Organizată de APAR – Association Parisienne des Artistes Roumains în colaborare cu Centrul de arhitectură, cultură urbană şi peisaj „Uzina de apă” Suceava, care, după Şerban Budăcean cu „Spectrul Durerii”, ni-l prezintă pe Sorin Purcaru cu „Inter-lumi”. Cu fiecare expoziţie găzduită, „Uzina de apă” devine un portal către alte lumi, lumi imaginate de fiecare artist care expune aici, şi o muză, o sursă de creaţie, prin atmosfera şi generozitatea spaţiului care se oferă artelor şi subliniază discret exponatele.
Nu e doar o altă expoziţie, nu e doar un alt artist. Este o colecţie de personaje şi poveştile lor, care par să-şi fi găsit originile în „Uzina de apă”. Fiecare piesă din expoziţie este o bucurie, o descoperire, o invitaţie. Fiecare exponat are o personalitate complexă, unică, foarte bine definită, conturată atât prin detalii fine şi oarecum ascunse, cât şi prin ansamblul vizual creat de artist. Personaje comunicative şi sociabile, sculpturile lui Sorin Purcaru captivează, spun poveşti: ale lor, ale autorului, ale privitorului. Trecând pe lângă ele, văzându-le, revenind apoi, din nou şi din nou, descoperi detalii pe care nu le-ai observat la prima vedere, ţi se deschid noi orizonturi ale percepţiei şi se şoptesc noi aventuri din poveştile cu personaje „ciudate, dar foarte frumoase” (cum le-a catalogat cea mai tânără prezenţă – 7 ani – la vernisaj).
Vizitaţi expoziţia, lăsaţi-vă cuceriţi de lumea creată de Sorin Purcaru prin personajele sale şi de simbioza acestora cu spaţiul expoziţional.

http://www.monitorulsv.ro/Cultural-local/2014-12-17/Inter-lumi-la-Uzina-de-Apa-Suceavapurcaru_sorin_interlumi_20 purcaru_sorin_interlumi_22 purcaru_sorin_interlumi_19 purcaru_sorin_interlumi_23 purcaru_sorin_interlumi_32 purcaru_sorin_interlumi_24 purcaru_sorin_interlumi_25 purcaru_sorin_interlumi_33 purcaru_sorin_interlumi_34 purcaru_sorin_interlumi_30 purcaru_sorin_interlumi_31 purcaru_sorin_interlumi_29 purcaru_sorin_interlumi_28 purcaru_sorin_interlumi_38 purcaru_sorin_interlumi_27 purcaru_sorin_interlumi_37 purcaru_sorin_interlumi_26 purcaru_sorin_interlumi_35 purcaru_sorin_interlumi_39 purcaru_sorin_interlumi_40 purcaru_sorin_interlumi_41 purcaru_sorin_interlumi_43 purcaru_sorin_interlumi_44 purcaru_sorin_interlumi_42