Orza Cristian Olimpiu

Cristian_OrzaCristian Orza Olimpiu
Romania,Cluj-Napoca

Nascut la 18 noiembrie 1967 in Cluj-Napoca.In 1997 licenta in sculptura si pedagogia artei la Academia de Arte Vizuale “Ioan Andreescu” ,sectia sculptura.De aemenea in 1999 ma intregesc cu un curs de restaurare si conservare a siturilor istorice,la Oxford,Hereford,Glocester-Anglia.Inca de pe bancile facultatii imi incep activitatea expozitionala:
1993.1994,1995 – Expozitie de grup galeriile UAP
1999  Expozitie de grup Hereford-Anglia
2000  Participare la bianuala de plastica mica de la Arad
2001  Expozitie de grup la conferinta oamenilor de afaceri Cluj-Napoca
2005  Expozitie de grup “Salonul de Arta” UAP
2006  Expozitie personala Galeria Veche Cluj-Napoca
2006  Expozitie de grup UAP Cluj-Napoca
2007  Expozitie de grup UAP Cluj-Napoca
2008  Expozitie de grup UAP Cluj-Napoca
2009  Expozitie de grup UAP Cluj-Napoca
2010  Expozitie de grup UAP Cluj-Napoca
Detine lucrari in colectii particulare in Anglia,SUA,Germania,Italia,Iugoslavia,Australia etc.Cristian Orza detine lucrari in colectii particulare in Anglia, SUA, Germania, Italia, Iugoslavia si Australia,precum si o lucrare expusa permanent in cadrul bancii BRD – Groupe Societe Generale, Cluj-Napoca.
Inspiratia il cauta dinspre natura, dimensiunea si diversitatea ei fiind un constant stimul spre studierea atenta a particularitatilor sale, taram amplu, coplesitor de forma, culoare si expresie. Se hraneste din zona spiritualitatii crestine, spatiu extrem de complex, de pilde ideatice, metaforice, bogate in expresie, demne de transpus in registre-simbol sculptural decorative. Foloseste lemnul , metalul, piatra sticla si teracota.
Ciclul de lucrari “Simbioza 1,2,3,4” apeleaza la lemn-metal. Metalul obtinut din tomberoane de gunoi transforma uratul si nefolositorul intr-un obiect de arta.
Lucrari precum “Arca” sau “Masina de Limpezit” sunt creatii cu conotatii biblice unde a uzat de diferite esente de lemn, spre a exprima complexitatea problematicii abordate.”Pestii” si “Apocalipsa” vin din aceeasi zona si se imbraca in piatra si bronz. Fascinat de minunatiile naturii care i se dezvaluie mereu noi si bizare, traieste in admiratie si in munca.    In formele lui Cristian culoarea canta in ritm de mandola, inteligenta profunzimilor lui
provoaca gandirea. Lemnul, piatra, fierul, aluminiul, bronzul, sosite din atat de diferite lumi abisale, intelese intre ele, vorbesc aceeasi limba, ca la Rusalii… Sculpturile lui sunt mici temple ale iubirii eterne, iar casele pe care le decoreaza devin “Sculpturi locuite”.
Pestii construiesc “Coroana de Spini” in neantul durerii… Sunt eu, suntem noi sub faradelegi pedepsite. Totusi, “Arca” si totusi, agale “Arca” ne muta sub curcubeu: exista nadejde si pace in univers, tace el- Cristi Orza.
Ma alatur sa tac si eu langa el.