Bortun Marc

Marc_Bort_unMarc Borțun, pictură și desen, București

•    Născut: 22 noiembrie 1976, la București.
•    Absolvent: Liceul de Arta Nicolae Tonitza din București secția Grafică, în 1995.
•    Absolvent: Academia de Arta Nicolae Grigorescu din București, Facultatea de Artă Plastică, Secția Pictură, în 2000 (Profesor Mirel Zamfirescu).
•    Din 1998: Designer/ Art Director: Millenium Communications, Brand New Design, Saatchi&Saatchi, CAP, Cohn&Jansen.
•    Din 2008: Creative Partner la Rusu+Bortun.

“Picasso, Modigliani, Magritte, Gauguin, Haring, arta naivă balcanică, arta milițiilor nord irlandeze, postere vechi de film sau de circ, Maurizio Cattelan, o glumă bună, job-ul zilnic. Sunt mulți artiști, povești, oameni sau întâmplări care mă inspiră.

Două lucruri mă interesează îndeosebi. Primul, este felul în care oamenii sunt fără voia lor, previzibili, amuzanti, pofticioși, ridicoli, vicioși, grobieni, buni, răi, îndrăgostiți sau imprevizibili. Al doilea, este nevoia de relaționare. Pare că oricum am fi, cu toții simțim impulsul de a face orice pentru a nu fi singuri. De la cel mai inocent surâs, până la excitarea care perpetuează specia. Din combinația acestor situații reies poveștile.
Nu mă iau prea în serios și mi-ar plăcea ca nimeni să n-o facă. Seriozitatea în exces duce la încrâncenare și zic că ne putem lipsi de asta. Nu e vreo filozofie. E un exercițiu cu scop aproape curativ, și fiindcă la mine funcționează, m-aș bucura dacă aș reuși să-i fac și pe alții să se destindă sau chiar să râdă.”

Marc Borțun are lucrări în colecții private din România, Scoția, Franța și Germania.