Ecouri dupa expozitia de pictură semnată de artistul plastic Petre Chirea la Institutul Cultural Bulgar din Berlin

III -Schite autograf

II- Public BerlinEcouri dupa expozitia de pictură semnată de artistul plastic Petre Chirea la Institutul Cultural Bulgar din Berlin. Evenimentul a fost deschis de recitalul de  jazz susținut de  muzicienii Vladimir Karparov,  saxofon si Adrian Cicero,  percutie. Oaspetele  special care a adaugat o magie aparte la aceasta sărbătoare a fost formația de  dansuri populare din Bulgaria și România condusă de Eveline Kraus. Expoziția de pictură “Culori sub cerul Bulgariei” întruchipează în imagini dragostea pentru peisajele Bulgariei și interesul obsesiv pentru a capta pe pânze culorile și jocul luminii, farmecul clădirilor, străzilor sau locurilor pustii de sub cerul Bulgariei.
Expoziția a prezentat 30 de tablouri, o galerie de peisaje și imagini mai ales de pe litoralul bulgaresc – Byala, Sozopol, Nesebar, Karadere, Balcic,  din satul-rezervație Leșten și orașul Ruse.
Nu este întâmplător că Petre Chirea este primul pictor român invitat să expună  în galeria Centrului Cultural Bulgar. În picture lui sunt surprinse nu numai peisajele Bulgariei, ochiul lui de artist patrunde foarte adânc și remarcă viața ascunsă în subiectele pictate. Pe pânzele lui sunt redate cu dragoste și cu o tehnică minunată modul în care vibrează lumina, aerul, pentru public este evident că artistul are o legătura caldă cu locurile și momentele pictate.
Picturile lui Petre Chirea seamănă cu piesele de jazz standart interpretate de mână unui maestru, pline de culori, de emoții, ți se pare ca ți se arată ceva deopotrivă cunoscut și nou (admirația artistului  față de impresioniști este un concept regândit, interpretat prin stilul lui special), fiindcă modul în care sunt pictate îți dă voie să revezi prin ochii pictorului, să te apropii de ceea ce a simțit el. Culorile lui te patrund simplu și firesc, îți creeză un spațiu plin de lumină și de fericire, se simte ca întraga ființa lui Petre Chirea respiră împreuna cu arta sa.
Deschiderea expoziției a fost o sărbătoare adevarată, au fost prezențe mai mult de 80 de persoane din Bulgaria, România, Germania, SUA. Au fost de fata  și conducerile Ambasadei României  , prin Dl Iulian Costache, atasat cultural si a Institutului Cultural Român prin Daniela Duca, referent cultural O treime dintre picturile realizate în vara trecută (cele mai multe  in tabara de creatie ‘Pictori romani la Sozopol editia 5″) au fost rezervate înainte de deschiderea oficială. Vernisajul poate fi considerat un succes și pentru artistul talentat dar și pentru relațiile culturale bilaterale, fiindcă prin aceasta a fost deschis un dialog cultural care va continua cu siguranța și în viitor.

Lora Nenkovska,  doctor in istoria artei, curator si cercetator la Muzeul National de Istorie din SofiaI- Public Berlin IV Descifram IX Dans popular V Muzicieni VI Galerie VII Public VIII Eveline Kraus si Iulian Costache , atasat cultural  Ambasada XI Mariela Wangelov, manager arta X Public