Apostu Daniel

Apostu_Daniel_Artindex_01 Apostu_Daniel_Artindex_09Daniel Apostu (n. 1977, Brașov) pe numele său real Daniel-Nicu Apostu-Teodorescu este un gravor, desenator, pictor, cadru didactic universitar, curator de artă contemporană și doctor în domeniul artelor vizuale. În 2014 publică cartea Semn – Structură – Amprentă. O fundamentare a formelor vizibile și ale formelor plastice în tehnicile de multiplicare ale gravurii, vol I. Editura Printpress, Timișoara. Locuiește și lucrează în Timișoara.

A absolvit Liceul de Arte Plastice din Brașov, Secția Grafică (1996). Își urmează studiile în cadrul Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte și Design, Secția Grafică (2002), apoi masteratul (2003) și în 2013 devine doctor în arte vizuale în cadrul aceleiași universități.

În prezent este lector universitar în cadrul Facultății de Arte și Design, Secția Grafică dar și membru al Consiliului Departamentului de Arte Vizuale din cadrul aceleiași facultăți. În 2014 este profesor invitat la Universitatea Națională de Arte din București. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România / Filiala Timișoara și membru al grupului artistic „6 × 6” alături de Andreea Teodorescu, Caratanase, Vera Iorgulescu-Luchian, Doru Luchian și Eva Radu. Participă la numeroase expoziții de grup și colective pe plan național și internațional.
Apostu_Daniel_Artindex_08
De-a lungul celor peste 20 de ani de activitate artistică, Daniel Apostu s-a remarcat pe scena artistică a artei contemporane românești, fiind considerat unul dintre cei mai buni artiști sub 40 de ani. Astfel, artistul obține numeroase recunoașteri semnificative:
• Bursa de Performanţă acordată de Facultatea de Arte şi Design, Secţia Grafică – Timișoara (2000-2001)
• Premiul pentru Grafică acordat de Facultatea de Arte şi Design, Secţia Grafică – Timișoara (2001)
• Premiul „Romul Nuțiu” pentru Grafică la Salonul Anual de Artă al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Timişoara (2002)
• Bursa Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru Tineret (2004)
• Nominalizare la premiu la Bienala Internaţională de gravură mică şi ex-libris – Ostrow Wielkopolski, Polonia (2005)
• Distincţie şi Premiul „Juventus” pentru promovarea culturii timişorene acordat de Consiliul Judeţean Timiş şi Primăria Municipiului Timişoara (2007)
• Diplomă de Excelenţă pentru cercetare artistică până în 35 de ani acordată de Universitatea de Vest din Timişoara (2010)
• Mențiune Specială pentru Grafică la Bienala Internațională de Pictură, Grafică, Sculptură – Arad (2011)
• Mențiunea a II-a la Bienala de Gravură „Gabriel Popescu” – Târgoviște (2013)
• Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România la Bienala Națională de Gravură Contemporană „Danubius” – Tulcea (2014)Apostu_Daniel_Artindex_07 Apostu_Daniel_Artindex_04 Apostu_Daniel_Artindex_06 Apostu_Daniel_Artindex_03 Apostu_Daniel_Artindex_05 Apostu_Daniel_Artindex_02