”Martori și mărturii”, 35 de tineri artiști vorbesc despre Holocaust la Biblioteca Națională a României

martori”Martori și mărturii”, 35 de tineri artiști vorbesc despre Holocaust la Biblioteca Națională a României
Expoziția ”Martori și mărturii” organizată de Institutul pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” în parteneriat cu Universitatea de Arte București și cu Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane s-a deschis pe data de 29 septembrie la Biblioteca Națională în cadrul Bucharest Art Week, urmând ca vernisajul oficial să aibă loc pe 8 octombrie de la ora 18.00.
Expoziția pe care publicul o poate vedea la Biblioteca Națională, zona mezanin, este compusă dintr-o alăturare sensibilă și insolită între lucrări de artă realizate de tineri studenți ai Facultății de Arte Plastice și o serie de obiecte aparținând victimelor Holocaustului din iunie 1941. Obiectele au fost găsite în 2010, într-o groapă comună din pădurea Vulturi, comuna Popricani, județul Iași în urma cercetărilor inițiate și coordonate de INSHR-EW și reprezintă o mărturie a  masacrului petrecut în timpul Pogromului de la Iași.
Proiectul „Martori și mărturii”, inițiat de Sarah Einik (Israel), coordonat artistic de Lector Univ. Dr. Anca Boeriu a rezultat în urma unui workshop susținut de INSHR-EW în cadrul Universității de Arte București, ajuns la a doua ediție. În cadrul acestui workshop studenții au participat la seminarii și discuții despre Holocaustul din România. S-au înscris 35 de studenți după cum urmează: Ruxandra Albulescu, Alexandra Chiriță, Iulia Ciocea, Dinu Alexandra, Alexandra Valeria Dumitru, Dan Dumitru, Daniela Gaie, Maria Gardin, Cristina Ghiță, Gabriela Gogonea, Cristina Grăncilă, Bogdan Iordache, Doroteea Ispas, Diana Joița, Dora Marian, Mihai Matei, Constanța Moșoi, Laura Niculescu,  Maria Oancea, Iulia Oprea, Raluca Orza, Răzvan Sfârlogea, Yanna Zosmer, de la clasa lector univ. dr. Anca Boeriu, secția Grafică și Mihaela Constantin, George Bîzgu, Andreea Brătucu Mititelu, Andra Marișoiu, Marilena Mirică (Zahiu), Elena Pârvu, Sandra Potamian, Marius Radu, Ioana Tănăsescu, clasa lector univ. dr. Ion Anghel, secția Pictură.Martori-marturii-desene
Despre desfășurarea proiectului artistic Anca Boeriu povestește:”Proiectul a pornit acum 3 ani. Sarah Einik a adus proiectul acesta în România și și-a manifestat interesul pentru a lucra cu tineri, cu studenți, pentru că rolul proiectului este în primul rând acela de a-i învăța pe tineri despre acest episod trist in istoria omenirii. Astfel, ne-am propus să facem un workshop cu studenții de la arte. Apoi tema a apărut cumva în urma workshopului: studenții au participat la seminarii, au avut loc niște discuții și Sarah le-a spus că ei vor fi mai departe martorii evenimentelor care s-au întâmplat acum 75 de ani. Așa a apărut și titlul. În ceea ce privește lucrările studenților, fiecare a realizat lucrări libere iar în ceea ce îi privește pe cei de la Grafică, au avut de facut câte un portret în desen al unui supraviețuitor sau al unui personaj despre care s-a vorbit sau care a avut de suferit în timpul Holocaustului. Pentru aceste portrete fiecare student a parcurs o documentare pe cont propriu, acesta fiind un exercițiu artistic valoros în sine. Portretele rezultate pot fi văzute în expoziția de la Bibliotaca Națională.”
”Toleranța este una dintre acele valori care nu se naște odată cu noi, ci trebuie dezvoltată în fiecare persoană. Este una dintre valorile care trebuie promovate prin educație, cultivată în permanență, pentru ca atunci când vine momentul să o punem în aplicare, să luăm decizia corectă.” Sarah Einik, directorul internațional al proiectului.
”Regăsim în această expoziție viziunea fiecărui tânăr student la arte care a luat parte la cursul nostru și care a tratat subiectul așa cum l-a simțit, cum a fost impresionat de narațiunile, imaginile sau mărturiile cu care s-a confruntat. Însă, ca întotdeauna subiectele interferează. Holocaustul este o narațiune complexă, din acest motiv, din grupul nostru de lucru au făcut parte, atât tineri artiști, profesorii lor, dar și istorici, supraviețuitori, sociologi. De ce? Pentru ca imaginea și subiectul să fie percepute cât mai corect cu putință. Și indiferent de obstacole, faptul că au ajuns la propriile lor concluzii și ni le oferă, prin intermediul culorii și al desenului, prin lucrările expuse la Biblioteca Națională a României, pot spune că am dezvăluit și ALTFEL un act de istorie către publicul larg.” Elisabeth Ungureanu, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”.
” În viziunea mea, provocarea privind proiectul acestei expoziții a fost alăturarea aparent redundantă între obiectele victimelor din 1941, obiecte încărcate cu valoare arheologică, istorică, dar mai ales simbolică și lucrările de artă ale tinerilor artiști, cu o încărcătură similară la rândul lor. Atunci când am văzut expoziția gata, am realizat că acest, să-i spunem ”pericol al redundanței”, nu există, cele două dimensiuni, cea a martorului – artist și cea a mărturiei – fizice, reale, istorice, fiind de fapt complementare și aflându-se într-o simbioză fragilă dar coerentă, menită a duce mai departe un mesaj uman împotriva uitării, discriminării și antisemitismului.” Nona Șerbănescu, Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane
Expoziția ”Martori și mărturii” va fi deschisă oficial pe data de 8 octombrie la ora 18.00 cu ocazia manifestărilor prilejuite de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului în România,  în prezența lui Sir Andrew Burns, director în exercițiu al International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), invitat special, reprezentanți ai corpului diplomatic, administrației centrale și ai Federației Comunităților Evreiești din România și poate fi vizitată până pe 17 octombrie în programul de lucru al bibliotecii.