”Omul dinăuntru”, o expoziție de pictură marca Ștefan Strâmtu @ Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu
”Omul dinăuntru”, o expoziție de pictură marca Ștefan Strâmtu
Joi, 28 august 2014, de la ora 18.00, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Târgu Jiu, vă invită la Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu (str. Traian, nr. 27), unde pictorul gorjean Ștefan Strâmtu va expune pe simeze o serie de lucrări cu titlul ”Omul dinăuntru”, o radiografiere a stărilor sufletești strânse într-un puzzle-portret social. Expoziția este deschisă publicului în perioada 28 august – 3 septembrie 2014. Curator: Dorina Cioplea.
”Știm cu toții că portretele reprezintă sau exprimă de fapt sentimentele interioare ale oamenilor. De obicei îți poți da seama după expresia feței ce anume gândește sau simte cineva, mai ales atunci când este vorba despre un sentiment-reacție. Dar ce facem cu stările adânc închise în noi, pe care nu le lăsăm la vedere, pe care nu le cunoaște nimeni, și cărora uneori nici măcar noi nu îndrăznim să le dăm formă sau nume?
Ștefan Strâmtu a observat că, din păcate, din ce în ce mai des aceste sentimente sunt unele negative, auto-distrugătoare, oamenii uită să se mai bucure de ei înșiși sau de cei din preajma lor. Portretele propuse de artist, ca piese dintr-un mare portret social, exprimă suferințe, temeri, gânduri nu prea curate, îngrijorare, tristețe, sobrietate, orice numai nu fericire. Pe Ștefan îl inspiră oamenii de lângă el, pe care îi simte la un nivel dincolo de conștient, exteriorizând vibrațiile pe care le primește de la ei prin tușe grave și o paletă foarte redusă de culori. Tehnica mixtă, gândită out of the box, în care rugina pare a fi singurul element natural care poate lega toate aceste manifestări ale durerii umane, îi servește artistului perfect în demersul său social-artistic. Pentru că, până la urmă, această temă este una socială, atrăgând atenția asupra unei ”boli” contemporane: lipsa de interes față de fericire sau căutarea fericirii superficiale.
Printre toate aceste fețe de oameni se regăsește și un autoportret, ca o mărturie a faptului că toți suntem predispuși la distrugerea din interior spre exterior.
Într-un joc contemporan de-a Dorian Grey, Ștefan Strâmtu are rolul pisicii egiptene care transformă portretul artistic într-o pânză goală pentru toate sentimentele negative. Toate nenorocirile transpar pe fețele celor imortalizați, transformarea lor fizică fiind una cât se poate de evidentă, într-o exagerare voită. Rugina exprimă cel mai bine distrugerea omului din interior.
Dacă toate gândurile și trăirile tale interioare ți-ar lăsa urme adânci pe față, cum ai arăta cu adevărat, privitorule ?
Ștefan Strâmtu te invită la introspecție. Cum vei ieși din asta?” (Dorina Cioplea – curator)
Ștefan Strâmtu s-a născut în anul 1987, la Târgu-Jiu, acolo unde locuiește și lucrează în prezent. Este absolvent al Liceului de Muzică și Arte Plastice ”Constantin Brăiloiu” și al specializării Pedagogia Artelor Plastice și Decorative din cadrul Universității ”Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, fiind licențiat în Arte Vizuale al Facultății de Arte și Design Timișoara (Universitatea de Vest) precum și al cursurilor masterale de la Facultatea de Istorie și Patrimoniu din cadrul Universității ”Lucian Blaga” Sibiu, specializarea Restraurare lemn policrom. De-a lungul timpului l-a preocupat arta populară dar și pictura de șevalet. A participat la mai multe expoziții naționale de grup și are lucrări în colecții particulare din țară. De asemenea, a fost prezent în tabere de creație precum și la festivaluri și competiții artistice. În octombrie 2013 a organizat prima sa expoziție personală, alături de Dorina Cioplea, ”(I`m) personal”. În prezent este profesor de arte plastice la Liceul Teologic din Târgu-Jiu.