Bucharest Art Week anunță proiectele selecționate în urma apelurilor publice

Bucharest Art Week
Comunicat de presă
Bucharest Art Week anunță proiectele selecționate în urma apelurilor publice cover-prez

Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane anunță artiștii și proiectele selecționate pentru a participa la prima ediție a Bucharest Art Week în spațiul public și în expoziția Inner Fire, a Matter of Limits de la Foișorul de Foc. Totodată, este reînnoită invitația de participare pentru organizații artistice, galerii de artă, spații alternative sau neconvenționale, grupuri artistice și curatori pentru a propune proiecte ce răspund temei enunțate a evenimentului. Acestea mai pot propune proiecte până la finalul lunii august.

Ediția pilot a Bucharest Art Week se va desfășura în intervalul 26 septembrie – 4 octombrie 2014 la București sub tema ”Orașe, granițe, atitudini”. Evenimentul cu recurență anuală are ca punct de plecare nevoia de a aduce Bucureștiul pe harta evenimentelor artistice internaționale de mare anvergură, alături de alte săptămâni ale artei, festivaluri și bienale din capitalele europene, încurajând proiectele artistice cu o largă accesibilitate pentru public și impact cultural amplu. Ediția de anul acesta va implica organizarea unei serii de evenimente artistice în spațiul public în contrapondere cu expoziții de artă, ateliere deschise, artist talks și evenimente conexe (spectacole de teatru, proiecții de film, concerte de muzică live) în galerii, spații alternative și centre culturale din București. Publicul estimat pentru toată săptămâna incluzând proiectele de stradă este de aproximativ 50.000 de persoane.

În urma apelului public pentru proiecte de artă în spațiul public lansat în data de 1 iulie 2014 au fost selecționate pentru a participa la prima ediție a Bucharest Art Week lucrările următorilor artiști:

1.    Sabin Gârea, proiect: ”Cișmea inutilă”  / ”Useles Fountain”

Plecând de la forma recognoscibilă a unei cișmele stradale, artistul pune în discuție percepția publică asupra obiectului artistic alegând ca metodă și material de lucru cioplirea în bloc de sare. Astfel obiectul utilitar/artistic își autoanulează funcția de bază, apa nemaifiind potabilă. Sunt invocate noțiuni precum utilitate/inutilitate, valoare/nonvaloare iar privitorul este scos din zona de confort și contemplare cu care este obișnuit în relație cu obiectul artistic din spațiul public și nu numai. Mai mult decât atât, cele două elemente atât de valoroase de-a lungul istoriei umanității se vor autoanula până la dispariția lucrării: apa se va săra treptat pe măsură ce va eroda din suprafeţele de sare.

2.    Adrian Dica, proiect: ”Marele tomberon” / ”The Great Garbage”

În forma unui tomberon supradimensionat, instalația propusă de Adrian Dica interoghează valorile unei societăți de consum în care verbele ”a arunca”, ”a te dispensa”, ”a te descotorosi” pot viza obiecte încă funcționale dar la care se renunță din comoditate, snobism sau presiune socială. Realizat într-o tehnică mixtă specifică artistului, tomberonul-recipient propune o inversare a funcției unei pubele, de la spațiu colector al gunoiului, la spațiu de diseminare artistică. În acest scop instalația va fi umplută cu cu schiţele pregătitoare proiectului, diferite desene, fotografii şi imagini ce au servit de-a lungul timpului la realizarea sa, pagini din ziare ori publicaţii despre artă, toate disponibile spre a fi luate de către public.

3.    Grupul artistic EGG NO EGO (Valentina Chiriţă, Ana Barbu, Mina Barbu), proiect: ”Delimitare” / ”Limits”

Betoniera oraşului se învârte continuu, pune multe piedici dure printre picioarele grăbite ale trecătorilor. Spaţiul din Piaţa Unirii nu face excepţie. Aceasta este zona pe care grupul artistic a ales-o ca ”scenă” pentru performance și intervenție artistică vie. Sub pretextul unor acțiuni de factură promoțională/comercială, grupul de performeri va interacționa cu trecătorii punând astfel în discuție ideea de spațiu public. Complementar, ei vor ”desena” din ață, lână, hârtie creponată, fum și puf o structură fragilă, diafană a unor spațialități provizorii menite a sublinia și mai mult problemele și nevoile ce decurg din împărțirea spațiului public cu eternul șantier.

4.    Delia Maxim, proiect: ”Urban Kid”

Prin intermediul unor desene temporare pe asfalt, proiectul propune o interacțiune între generații, o regresie ludică și colorată către un timp al copilăriei și o stare de lejeritate. Urban Kid va cuprinde un traseu liniar pictat pe domeniul public incluzând trotuare, trepte, borduri și alte suprafețe urbane.

5.    Julien Britnic, proiect: ”Mini Image”

Artistul va monta în spațiul public o instalație publică stradală de mici dimensiuni purtând un logo parodie după cunoscuta rețea Mega Image. Shop-ul liliputan fals este e o ironie la adresa consumerismului și a culturii supermarket-urilor împachetat în retorica vizuală a acestora. Privitorul care se asteapta o ofertă comercială de gen va fi prins în capcana unor oferte metaforice.

6.    Roxana Gatej, proiect ”City Stage”

Într-o abordare neconvențională și sub mesajul ”Eu sunt orașul!” artista vede orașul ca pe o scenă personală, un spațiu pentru (auto)portrete fotografice cu cadre contemporane ”gata făcute”. Proiectul propune cinci direcții de lucru: Urban vs. Natură / Gloria trecutului / Suprafețe frumos distruse / Spațiul public, spațiul tuturor / Materiale refolosibile; toate invitând publicul să se implice prin trimiterea de fotografii-continuare.

Fiecare dintre autorii celor cinci proiecte artistice vor fi contactați personal de către echipa Bucharest Art Week pentru chestiuni ce țin de organizare și producție. Lista finală a proiectelor în spațiul public și datele lansării fiecărui proiect în parte vor fi disponibile în cel mai scurt timp, pe măsură ce vor fi confirmate, pe site-ul BucharestArtWeek.eu, secțiunea program.

În urma apelului pentru lucrări și proiecte artistice ce vor fi cuprinse în expoziția colectivă din cadrul Foișorului de Foc au fost selectați următorii artiști:
–    Melinda Kádár și Andrei Curta, titlu lucrare: ”LIGHT”, tipul lucrării: animație
–    Maria Răducanu, titlu lucrare: ”Autodistrugere”, tipul lucrării: instalație
–    Marina Oprea, titlu lucrare: ”A Fever Dream”, tipul lucrării: videoart
–    Ioana Sisea, titlu lucrare: ”Portretul important”, tehnica: porțelan
–    Mihaela Magopat, titlu lucrare: ”Le malade”, tipul lucrării: videoart
–    Ada Muntean, ciclu lucrări: ”Inner Fire”, tehnica: desen, cărbune
–    Mihai Țopescu, titlul lucrărilor: ”Cocon X”, ”Cocon XIII”, tipul lucrărilor: sculptură, tehnică mixtă
–    Romana Țopescu, titlul lucrării: ”Lămurire”, tehnica: desen, rășină, ipsos
–    Ana Petrovici, titlul lucrărilor: ”Zigurat Babel”, ”Copacul Babel”, tipul lucrărilor: instalație
–    Marina Cristea, titlul lucrării: ”Reflections I. Mimesis”, instalație foto-video
Lista completă a tuturor artiștilor participanți la expoziția Inner Fire, a Matter of Limits de la Foișorul de Foc va fi făcută publică în cel mai scurt timp.
Bucharest Art Week este un proiect organizat de Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane. Mai multe detalii despre proiect pe site-ul www.BucharestArtWeek.eu .
Date contact:
Director proiect: Diana Ciocan
Director artistic: Alexandra Baciu
Director PR: Oana Vasiliu
Email:
baw.parteneriat@gmail.com pentru propuneri de proiecte (în atenția Alexandrei Baciu) sau pentru detalii organizatorice (în atenția Dianei Ciocan)
arte.contemporane@gmail.com pentru promovare și parteneriate de presă (în atenția Oanei Vasiliu) după cum și pentru orice altă problemă/sugestie.
Web: www.Facebook.com/BucharestArtWeek , www.BucharestArtWeek.eu