“EMOŢII” la Muzeul de Artă “Casa Simian” din Râmnicu Vâlcea

“EMOŢII” la Muzeul de Artă “Casa Simian” din Râmnicu Vâlcea

expozitie acuarela si pictura casa simian

Pictorii Corneliu Drăgan – Târgovişte şi Vitalie Butescu expun în perioada           25 iulie – 24 august 2014 circa 60 de lucrări (ulei/pânză şi acuarelă) la Muzeul de Artă “Casa Simian” din Râmnicu Vâlcea, in organizarea Muzeului Judeţean Vâlcea, Asociaţiei Localităţilor şi Zonelor Istorice şi de Artă din România, în parteneriat cu Asociaţia Butescu Art Studio. Manifestarea se află sub patronajul Consiliului Judeţean Vâlcea.

Expoziţia “Emoţii” se doreşte a fi o continuare a demersului artistic al celor doi pictori, a expunerii intitulate “Pete de culoare” care a avut loc la Parlamentul României – Sala Constantin Brâncuşi în luna februarie a anului curent. Pe simeze vor fi prezente şi lucrări în acuarelă ce fac parte din proiectul “Târgoviştea din inima mea” a pictorului Corneliu Drăgan-Târgovişte, prezentat în luna noiembrie 2013 la Muzeul Judeţean de Artă Dâmboviţa.

_DSC0061

Cei doi pictori sunt recunoscuţi în prezentul contemporan al artei cu numeroase interpretări de străzi şi grădini urbane, clădiri şi monumente istorice ce surprind parfumul şi căldura arhitecturii de altădată, a tradiţionalului sat românesc cu obiceiurile şi meşteşugurile sale, văzute şi studiate de cei doi în numeroasele călătorii de studiu făcute atât în România, cât şi în străinătate.

“Corneliu Drăgan-Târgovişte şi-a luat în renume chiar numele urbei unde şi-a înrădăcinat casa şi atelierul. Artistul e liber ca şi oamenii care îi străbat arta, cu ochii în lumină, pe străzi româneşti şi pe tărâmuri franţuzeşti, prin Bucureşti, din vechea Târgovişte, din Sighişoara şi Sibiu, prin amintirile regale sau de calcar de la Balcic. Acuarela dă sensuri şi vibraţii aparte sentimentelor din care artistul modelează portretul oraşului. Lumina este filtrată de ziduri, între acoperişul ca o pălărie plină de sensuri şi mesaje, şi pământul pe care sălăşuiesc locuitorii. Nimeni nu ştie mai bine ca el să stea cu ochii în soare şi să citească subtilul joc cromatic cu care se strecoară până la noi, fericiţii privitori” (Marius Tita)

_DSC0200

“Pictura lui Vitalie Butescu emană o căldură luminoasă discretă care este în acelaşi timp a picturii, cât şi a autorului ei. Un farmec familiar, totuşi greu de numit rezidă în lucrări, un  murmur vibrant care vorbeşte despre lumină şi efemer” (Alexandru Mircea)
“Derivând fluid de din roşu şi aur către verde, albastru şi pământ, pictorul Vitalie Butescu ne bucură şi tulbură, şi excită şi somează la gândire şi simţire adâncă….Vitalie Butescu logodeşte canavaua cu legenda şi culoarea cu destinul”  (Victor Niţelea)

Vernisajul a fost deschis de Gheorghe Dican – presedintele UAP Valcea​