În vizită la Vasile Parizescu

parizescu_vasile_artindex_001Cu ceva talent, poți transforma aproape orice vizită într-o schiță, o povestire. Dar ce te faci când ești în vizită într-o povestire și gazdă îți este o persoană în carne și oase dar care a devenit personaj din timpul vieții? Vasile Parizescu este un astfel de om. A lăsat cât mai putin hazardului și posterității și s-a povestit pe sine in extenso și o face în continuare. Este ofițer de carieră, scriitor, pictor, colecționar. În casă stă de decenii numai cu papion pentru a-și omagia colecția cu puternice accente muzeale și are ritualuri de amfitrion de acum un secol. Și gustă din plin acest contratimp cu conteporaneitatea careia îi dă astfel un parfum de casă veche, de nostalgii emanate din literatura lui Călinescu sau Eliade.

Mă bucur să fi fost primit de câteva ori în apartamentul său și îi mulțumesc că mi-a permis să împărtășesc cu cititorii Artindex imagini din intimitatea sa.

(text și foto de Mihai Constantin)parizescu_vasile_artindex_016 parizescu_vasile_artindex_007 parizescu_vasile_artindex_008 parizescu_vasile_artindex_009 parizescu_vasile_artindex_010 parizescu_vasile_artindex_011 parizescu_vasile_artindex_012 parizescu_vasile_artindex_002 parizescu_vasile_artindex_004 parizescu_vasile_artindex_006 parizescu_vasile_artindex_015 parizescu_vasile_artindex_014 parizescu_vasile_artindex_005 parizescu_vasile_artindex_013 parizescu_vasile_artindex_017Nu trece nicio zi fără câteva ore bune de scris. Volumul al doilea de memorii este în stadiu avansat. parizescu_vasile_artindex_018 parizescu_vasile_artindex_019 parizescu_vasile_artindex_020 parizescu_vasile_artindex_021 parizescu_vasile_artindex_023Vizita a fost cumva reciprocă. Dl. Parizescu citind pe tabletă un articol Artindex. parizescu_vasile_artindex_024 parizescu_vasile_artindex_022