Tabăra de Sculptură 2014. Ediția a XVI – a | Florean Art Museum

Tabăra de Sculptură 2014. Ediția a XVI – a
Florean Art Museum

Vernisaj – jazz – performance: 19 iulie 2014, ora: 14.00
Artiști invitați: Marius Purice, Cristian Răduță
Parcul de Sculptură, Muzeul de Artă Florean (Com. Cerneşti, jud. Maramureș, la 35 km de Baia Mare)

AfisMuzeulFloreanTABARA2014
Muzeul de Artă Florean are deosebita onoare de a vă invita sâmbătă, 19 iulie 2014, ora 14.00, la vernisajul Taberei de Sculptură 2014, ediția a XVI – a. Vernisajul are loc în Parcul de Sculptură: „Poiana Soarelui” și „Poiana la Nuci” din județul Maramureș.

În cadrul Taberei de Sculptură 2014 (27 iunie – 19 iulie 2014) organziată de Muzeul de Artă Florean au fost invitați sculptorii bucureșteni Marius Purice și Cristian Răduță, foști studenți ai profesorului Mircea Spătaru. Cei doi artiști au propus o creație colaborativă rezultată în urma dialogului și a comuniunii în artă: Artistul ajunge mai repede la substanță. El e cel care face arta. (Cristian Răduță)

E un altoi, nu? Altoiul se face între două elemente de același gen, ca factură…. Așa sunt și drumurile noastre. (Marius Purice)

Lucrarea „Altoi”, realizată în andezit, are ca punct de pornire imaginea urmelor lăsate de roţile carelor în străzile pompeiene, însă vorbeşte despre comunicare în artă şi colaborare ca modalitate de creaţie artistică. Sculptura realizată de Marius Purice și de Cristian Răduță este văzută inițial ca reprezentare a două drumuri ce se intersectează. Drumul real la care se face referință reprezintă experiența comună a celor doi sculptori: rezidența artistică la Academia di Romania în Roma. Vizitând Italia, ei au fost impresionați de urmele lăsate de roțile carelor pe pavajele de piatră din Pompei. Această realitate a avut toate șansele să intre în muzeul imaginar al artistului și să fie transformată în produs artistic. Transpunerea experienței și a amintirii nu se realizează însă într-un mod fotografic. Artiștii preiau elementul referențial – urma – pe care o tratează diferit, oferindu-i varii semnificații: drum, tramvai, macaz, intersecție, fântână, fiecare ce își închipuie; e o imagine destul de cunoscută, pe înțelesul tuturor (Marius Purice și Cristian Răduță). Asemănător carelor care au uzat pavajele lăsând urme, la fel și sculptorii crează voit această sugestie a trecerii, a experienței și a uzurii pietrei.
Conștienți fiind de istoria Taberei de Sculptură 2014 organizată de Muzeul de Artă Florean, artiștii Marius Purice și Cristian Răduță realizează sculptura „Altoi”. Venind aici în ediția a XVI – a, conceptul lor se instalează pe un teren deja format, într-un parc cu peste 60 de sculpturi în piatră. Având în minte realizările anterioare, ei au remarcat necesitatea unei lucrări colaborative, amplasată orizontal în spațiul natural. Originalitatea ideii lasă loc interogării critice în ceea ce privește procesul de creație și producție a lucrării de artă. Riscând să-și piardă autonomia auctorială, sculptorii evidențiază importanța „lucrului împreună”. Optând pentru colaborare, Marius Purice și Cristian Răduță nu fac altceva decât  să se amplaseze în rândul practicilor artistice contemporane universale.

În cadrul evenimentului are loc performance-ul cu motto-ul: „If a summer breeze just brushed your cheek, Know it’s ME”, al cărui concept este realizat de actorul băimărean Andrei Dinu:

Acest performance vorbește despre relație. De fapt, despre mai multe relații. O matematică a relațiilor. O algebră a cunoașterii și o geometrie a mișcărilor. Despre cum doi oameni se cunosc și vor să dea naștere la ceva, despre lupta lor unul cu celălalt, despre temeri, prietenie, ură și necunoscut, despre iubire și împăcare, despre muzică și virgule, gesturi și priviri, ochi, miros și multă simțire.

Mișcările dansatorilor Mădălina Mare și George Pop sunt în concordanță cu muzica jazz a formației alcătuită din: Mădălina Costin (voce), Petru Damșa (clape), Marius Lenghel (vioară) și Zoli Szabo (chitară).

Marius Purice (n. 1982) participă a treia oară în Tabăra de Sculptură organizată de Muzeul de Artă Florean pentru a treia oară. În anul 2007, el a lucrat împreună cu sculptorii Darie Dup, Mircea Spătaru, Mihai Buculei, Adrian Moise și Valentin Soare. În ediția precedentă a Taberei de Sculptură, Marius Purice a realizat lucrarea „Ospitalitate” (2013). În urma absolvirii secţiei sculptură, clasa prof. Mircea Spătaru, la Universitatea Naţională de Artă Bucureşti, Marius Purice a beneficiat de bursele „Vasile Pârvan” și “Fondazione Franz Ludwig Catel” la Academia di Romania (Roma, 2008-2011). Recent, sculptorul a avut expoziţia personală (i)Love me, curatoriată de Ioana Ciocan la Galeria Aiurart (București, 2013). Dintre expozițiile de grup din țară și străinătate amintim: HUMAN. Evolution/Involution, CRANIUM. About Life and Death@Vatra Collective (Bucureşti, 2012), Spazi aperti. Esperienza estetica, Accademia di Romania (Roma, 2011) și Concorso di Scultura, Premio Catel 2010, Acquario Romano (Roma, 2010).

Cristian Răduţă (n. 1982) participă pentru prima dată la Tabăra de Sculptură organizată de Muzeul de Artă Florean. Cristian Răduță este reprezentat de Galeria 418, București.  Absolvent al secţiei sculptură, Universitatea Națională de Arte București, clasa prof. Mircea Spătaru, Răduță a beneficiat de bursa „Vasile Pârvan” în perioada 2006 – 2008, cu o rezidenţă artistică în Roma. Dintre expozițiile personale ale sculptorului amintim Terraferma, Galeria 418 (Bucureşti, 2011) şi Rinocer pe calea melcilor, Atelier 030202 (Bucureşti, 2010). Cristian Răduţă a participat la expoziţii de grup în ţară – Zoomania, Muzeul Naţional de Artă Contemporană (Bucureşti, 2009), Roma Amor, Galeria 418 (Bucureşti, 2008) – şi în străinătate – Spaziaperti, Accademia di Romania (Roma, 2008), Transmisionnen, Galeria Universității de Artă (Stuttgart, 2006).

Parcul de sculptură format din „Poiana Soarelui” și „Poiana la Nuci” marchează începutul Muzeului de Artă Florean (1998), fiind mărturia întâlnirii omului de afaceri și a iubitorului de artă Victor Florean cu artistul Mircea Bochiș și cu criticul de artă bucureștean Pavel Șușară. Printre sculptorii invitați de-a lungul timpului în cadrul Taberei de Sculptură se numără: Traian Moldovan, Nicolae Fleissig, Titi Ceară, Ioan Deac Bistrița, Ioan Mihele, Alexandru Ilfoveanu, Maxim Dumitraș, Csaba Gyori, Mihai și Judit Balko și mulți alții. Azi, Muzeul de Artă Florean deține o colecție de peste 60 de sculpturi din marmură, andezit, travertin și calcar amplasate în aer liber în „Poiana Soarelui” și „Poiana la Nuci” din județul Maramureș.

Alexandra Mihali
Curator
ziua 2

Wandering Art Museum… for Art we  love
Muzeul de Artă Florean se defineşte prin expoziţii temporare prin intermediul cărora formează dialoguri vizuale între instituţia muzeală şi artă, muzeul fiind puntea de legătură între artă şi lumea întreagă.
Colecţia muzeului e construită ca urmare a concursurilor şi rezidenţelor artistice; Tabăra de Sculptură, Festivalul Internaţional de Film Experimental, Salonul Internaţional de Gravură Mică, Salonul de Pictură sunt câteva dintre activităţile muzeului.
Date de contact
Mara Florean, general manager: mara.florean@floreanartmuseum.com
Alexandra Mihali, curator: alexandra.mihali@floreanartmuseum.com
office@floreanartmuseum.com
www.cmc.ro/florean_museum
www.facebook.com/floreanartmuseum