NEW GALLERY SPACE OPENING WITH: APPARATUS 22 “BUY ME A MYSTERY” & NICODIM COLLECTION

APPARATUS 22 “BUY ME A MYSTERY” & NICODIM COLLECTION
20 iunie – 10 august 2014

Vernisaj 20 iunie 2014, ora 7.00 p.m

Galeria Nicodim București are deosebita plăcere de a anunța lansarea noului spațiu al galeriei în Palatul Cantacuzino, cu un dublu vernisaj: Apparatus 22 “Buy me a mystery” și Nicodim Collection.cantacuzino

NICODIM COLLECTION

Galeria Nicodim va prezenta în expoziția de lansare a noului spațiu o selecție de lucrări din colecția galeristului Mihai Nicodim. Expoziția reprezintă o retrospectivă a artiștilor promovați de către Nicodim Gallery în Los Angeles și își propune să ofere o fereastră în viitorul program al galeriei de la București.

Este poate pentru prima dată în România când tineri artiști cu o reală semnificație pe scena de artă internațională se reunesc într-o colecție particulară de artă contemporană. Toți artiștii selectați pentru această expoziție au fost debutați pe piața americană de către Nicodim Gallery în Los Angeles, iar astăzi lucrările lor se regasesc în marile colecții ale lumii, atât private cât și publice. În același timp, tinerii artiști (marea majoritate sub 40 de ani) își continuă activitatea expozițională în cele mai renumite galerii din lume, de la Pace și David Zwirner în NY, la White Cube în Londra, Marian Goodman în Paris și Johann Koenig în Berlin.

Galeria din Los Angeles a debutat în 2006 promovând o nouă generație de artiști români: Adrian Ghenie, Ciprian Mureșan, Șerban Savu și Miklos Onucșan. Lucrările acestor artiști se regăsesc azi în cele mai importante muzee ale lumii: MOMA, MOCA LA, Hammer Museum, Art Institute of Chicago etc. În ultimii doi ani, pe lângă acești tineri din România, Mihai Nicodim a introdus nume noi pe scena de artă americană: Oscar Murillo, Eddie Peake, Michiel Ceulers, Ed Fornieles, Jack Lavender, Hannah Lees, Raymonde Beraud. Precum omologii lor români, acești artiști s-au bucurat de succese semnificative pe piața internațională de artă. Prezența lor în Romania, alături de artiștii români accentuează caracterul internațional al colecției și oferă un exemplu despre cum galeria își propune să asiste la crearea colecțiilor de artă contemporană a unei noi generații de colecționari români.

Alături de numele deja consacrate pe plan internațional, expoziția își propune să identifice o nouă generație de artiști români care încep să-și creeze o nișă proprie în peisajul complex al artei contemporane. Printre aceștia, se numără Răzvan Boar și Mihuț Boșcu Kafchin.

Fenomenul artistic pe scena de artă contemporană din România este în continuă dezvoltare. În ultimii 10 ani ascensiunea acestui domeniu a cunoscut un amplu proces de maturizare. Publicul artei contemporane, deși în continuă formare este din în ce mai numeros și mai atras de arta tinerilor artiști români și internaționali.

Formarea noilor colecții și a viitorilor colecționari este foarte importantă și pentru ca România să își regăsească poziția pe care a avut-o în perioada antebelică și interbelică. Atunci colecționari români consacrați precum George Bellu, Anastase Simu, K.H. Zambaccian aduceau la București cei mai vestiți artiști ai acelor timpurilor și au creat unele dintre cele mai respectate colecții din Europa.

Artiști din expoziție: Raymonde Beraud, Răzvan Boar, Mihuț Boșcu Kafchin, Michiel Ceulers, Ed Fornieles, Adrian Ghenie, Teodor Graur, Jack Lavender, Hannah Lees, Ciprian Mureșan, Oscar Murillo, Miklos Onucșan, Eddie Peake, Șerban Savu

APPARATUS 22 “BUY ME A MYSTERY”

Galeria Nicodim are plăcerea să prezinte prima expoziție solo a colectivului Apparatus 22.
Purtând numele uneia dintre noile instalații – “Buy me a mystery” – titlul expozției face o aluzie la tensiunea, ironia și emoțiile încapsulate în lucrări ce pendulează între experiențe profund personale pe care membrii colectivului le-au avut în lumea modei și poziții analitice și totuși poetice despre relațiile complicate și uneori cvasi invizibile între modă, economie și politică.

Apparatus 22 este un colectiv multidisciplinar de artă inițiat în 2011 de Erika Olea, Dragos Olea, Maria Farcas și Ioana Nemeș, ca urmare a experienței comune de lucru în echipa label-ului progresiv de modă Rozalb de Mura (2006 -2010). Capitalizând experiențele din sistemul local și internațional al modei și încercând să evadeze din acel context limitativ, membrii colectivului și-au schimbat pespectiva asupra subiectului fashion și au ales să lucreze în contextul mult mai generos al artei contemporane, cu proiecte ce includ referințe din design, sociologie, economie și literatură și în care granițele între realitate și ficțiune, între narațiune și abordare critică se contopesc cu naturalețe.

Participări la expoziții și festivaluri în instituții precum Bienala de Artă Contemporană de la Veneția 2013 (IT), MUMOK – Viena (AT), Museion – Bolzano(IT), Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Brukenthal – Sibiu (RO), MAK – Viena (AT), Steirischer Herbst – Graz (AT), Drodesera Festival – Dro (IT), Bienala Tinerilor Artiști – București (RO), Akademie Schloss Solitude – Stutgart (DE), Gyeonggi Creation Center (KR), Trafo Gallery – Budapesta (HU), Futura Gallery / Karlin Studios – Praga, The Centre for Contemporary Art, Ujazdowski Castle, Varsovia (PL) etc.
Colectivul a participat și în expoziția “Centru de reflecție pentru istorii suspendate. O încercare”, unul dintre cele două proiecte care a reprezentat oficial România la cea de-a 55-a ediție La Biennale di Venezia.
http://reflectioncenterforsuspendedhistories.com/

*

Galeria Nicodim

Palatul Cantacuzino, Calea Victoriei, nr. 141, et. 1
București, România