Licitații Artmark – marți 24 și miercuri 25 iunie

Arta de a vâna frumosul

Luna iunie aduce în sălile Palatului Cesianu-Racoviță un mix cultural inedit ce oferă publicului bucureștean ocazia de a evada din cotidian într-un loc al plăcerilor vizuale și intelectuale. De la operele licitației dedicate Vechilor Maeștri ai artei românești, un adevărat omagiu adus artei naționale, la arta avangardistă și expresionistă și până la obiecte de colecție special selecționate pentru pasionații de vânătoare și de echitație sau pentru cei care colecționează instrumente de scris și mobilier de epocă, expoziția invită vizitatorii să descopere piese importante din istorie.Leesa Sandys-Lumsdaine - Un singur campion

București, 16 iunie

Devenită o tradiție tematică, Licitația de Vechi Maeștri ai artei românești de anul acesta reînsuflețește arta creatorilor de frumos care au adus pictura de șevalet în Țările Române și care au deschis istoria artei românești. Carol Popp de Szathmari nu putea lipsi dintr-un astfel de ansamblu expozițional, fiind prezent prin acuarela “Țărăncuță din Argeș” (valoare estimativă: € 1.800 – 2.800), care a făcut parte din proprietatea lui Alexandru I, prinț al Bulgariei.
Dintre artiștii care compun expoziția, cel mai admirat este Nicolae Grigorescu, prezent cu una dintre vedetele licitației, “Visare” (valoare estimativă: € 30.000 – 60.000), dar și cu Studiu de expresie pentru “Țigăncușă cu basma roșie” (valoare estimativă: € 7.000 – 12.000). În ambele picturi se poate admira măiestria cu care artistul surprinde trăsăturile feminine și idilicul atât de tipic în portretele realizate de Grigorescu.
Cea mai valoroasă operă și locul întâi printre vedete este “Garofiță roșie în pahar” (valoare estimativă: € 50.000 – 80.000) de Ioan Andreescu. Tabloul s-a aflat în colecția avocatului Scarlat Yarka (1846 – 1915), cel mai însemnat colecționar al operelor lui Andreescu, în afara familiei pictorului, ajungând finalmente în expoziția Muzeului de Artă Constanța. Printre artiștii prezenți în expoziție se află și Kimon Loghi, Octav Băncilă, Constantin Pascali, Mișu Popp, Emanoil Panaiteanu-Bardasare, Constantin Daniel Stahi etc.Daga de vanatoare, cadou oferit de catre ministrul Germaniei naziste
Cu o altfel de ofertă, noua expoziție se adresează și pasionaților de sporturi nobile – echitația și cinegetica. Licitația de Cinegetică și Echitație le oferă acestora ocazia de a-și îmbogăți colecția de trofee cu o gamă variată de obiecte de artă și de colecție. Printre operele de artă remarcabile se află “Un singur campion” (valoare estimativă: € 2.500 – 3.500) de Leesa Sandys-Lumsdaine, “Jocheu” (valoare estimativă: € 3.000 – 5.000) de Pierre-Jules Mêne, “Vânătoarea de vulpi” I + II (ambele cu valoare estimativă: € 1.200 – 1.800) de John Harris, “Omul şi inorogul” (valoare estimativă: € 2.000 – 2.500) de Ion Iancuț și multe alte statuete reprezentative pentru universul hipic. În secțiunea de cinegetică, publicul va putea admira o Dagă de vânătoare oferită cadou în 1942 de către ministrul Germaniei naziste, Manfred von Killinger, pădurarului șef al ocolului silvic Zboina din județul Vrancea (preţ de pornire: € 200), un Corn pentru păstrarea prafului de pușcă, decorat cu inele și monede din argint, sfârșitul sec. XIX (preţ de pornire: € 200), dar şi multe alte trofee.Ioan Andreescu - Garofita rosie in pahar

Un important trofeu de vânătoare este cel primit cadou de Nicolae Ceauşescu din partea unui lider african, o blană de leopard (preţ de pornire: € 1.200). Cunoscută fiind pasiunea fostului lider comunist pentru vânătoare, printre exponate, publicul va putea admira un număr al Revistei”Shooting times” (preţ de pornire: € 20), dedicat special pasiunii de vânător a lui Nicolae Ceaușescu, dar şi certificatul dictatorului de “primul vânător” al României comuniste (preţ de pornire: € 40), obţinut  pentru doborârea unui cerb carpatin. Inedită este şi Cartea de membru al Societății de vânătoare “Sylvania” ce i-a aparținut lui Petru Groza, 1948 (preţ de pornire: € 75).

Până pe 23 şi, respectiv, 24 iunie, publicul va putea admira la Palatul Cesianu-Racoviță o expoziție complexă și inedită formată din loturile Licitației “Vechi Maeștri ai artei românești”, ale Licitației de Cinegetică și Echitație, ale Licitației de Avangardă și Expresionism şi cele ale Licitației de Mobilier de Birou și Instrumente de Scris de Colecție. Primele două licitații vor avea loc pe 24 iunie, iar ultimele două pe 25 iunie, toate licitațiile fiind organizate la Athéené Palace Hilton București.
Revista Shooting times Theodor Aman - Dupa bal
Despre Artmark
Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.
În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (76% cotă de piață în 2013, conform datelor Indexului Pieței Românești de Artă), a organizat peste 120 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 15.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie (dintre care, numai în 2013, aproximativ 5.000). Piața licitațiilor de artă din România s-a situat în 2013 la aprox. 15,1 milioane euro (comparativ cu valoarea de 14,6 milioane euro în 2012 și 13,7 milioane euro în 2011), într-o piață de artă ce poate fi estimată ca depășind 28 milioane euro. Diversificarea ofertei în piață a dus la creșterea numărului de tranzacții, licitațiile de artă înregistrând adjudecarea mai multor obiecte de artă decât în 2012 cu 6%.
Nicolae Grigorescu - Visare