ART SAFARI pune Bucureştiul pe harta capitalelor artei

București, 16 iunie, 2014 – La finalul lunii mai a avut loc în București ART SAFARI, primul Pavilion Internațional de Artă găzduit de țara noastră. Evenimentul a reunit 79 de galerii, muzee și spații de proiect, cca. 3.000 de opere și obiecte de artă și peste 15.000 de vizitatori, în doar 4 zile de expoziție. Astfel, încă de la prima ediție, evenimentul se situează, prin numărul de vizitatori, printre primele din Europa Centrală și de Est, alături de Viennafair și Art Athina.
Traficul ART SAFARI a fost compus din iubitori de artă ce au cumpărat unul dintre tipurile de bilet (11.312), galeriști, artiști reprezentați și colecționari VIP (1.120), oameni de muzeu, colecționari prezenți la vernisaj și invitați la evenimentele centrului de conferințe despre artă Art Dialog (cca. 2.800), totalizând un număr de 15.232 vizitatori, neașteptat de mare pentru o primă ediție a Pavilionului.
Conform „Skates Annual Art Investment Report 2012-2013”, târguri de tradiție marchează cifre de trafic apropiate, atât în regiune, precum Viennafair (128 de galerii, 17.000 de vizitatori), dar și în Vest, un exemplu în acest sens fiind Art Rotterdam (90 de galerii, 15.000 de vizitatori) sau Volta New York (85 de galerii, 12.000 de vizitatori).
ART SAFARI a generat controverse prin modernitatea sa într-o piață neobișnuită cu această structură de eveniment, dar cei care au participat la eveniment în calitate fie de expozanți, fie de vizitatori au aplaudat evenimentul și au subliniat necesitatea lui în peisajul cultural bucureștean, național și regional.
„ART SAFARI mi se pare un eveniment extraordinar și o premieră îndelung așteptată în România. Aveam nevoie de un fel de Frieze București și mi se pare că acest eveniment este și un semn că societatea noastră s-a redresat. La nivel de calitate a expoziției, ART SAFARI se încadrează în categoria celor din Paris, New York, Londra, de oriunde” – a exclamat Prinţesa Marina Sturza, cu ocazia vernisajului de deschidere ART SAFARI.
ART SAFARI este printre cele mai dense târguri de artă europene raportat la numărul de metri pătrați de artă pe care i-a ocupat Pavilionul (poate și datorită poziționării sale ultra-centrale, în vecinătatea Ateneului Român și Palatului Regal): dacă Viennafair se întinde pe o suprafață de 15.900 mp, Contemporary Istanbul pe 17.500 mp, Art Vilnius pe una de 12.000 mp, iar Art Athina se desfășoară, în cadrul pavilionului olimpic, pe o suprafață-record de 81.000 mp, ART SAFARI Bucharest ocupă cea mai mică suprafață dintre toate, de doar 4.000 mp (depășit chiar și de Art Market Budapest, mezinul de până acum al suitei de capitale estice, cu 6.000 mp).
Extrem de promițătoare pentru o primă ediție a Pavilionului a fost anunțarea rezultatelor tranzacționale ale celor 4 zile de trafic: de la 4 galerii (două din Cluj, două din București) care au vândut sau contractat integral operele expuse, la majoritatea expozanților care au realizat cel puțin câteva tranzacții (îndeosebi în prima și în ultima zi ale manifestării), târgul s-a dovedit funcțional pentru expozanți nu doar în plan reputațional și relațional, dar și comercial, concretizând încă de la prima ediție principala sa menire de principală platformă tranzacțională pentru piața primară de artă românească.
„Prima ediție a Pavilionului de Artă Art Safari a dovedit că Bucureștiul poate deveni în câțiva ani un centru important al artei. Numărul mare de vizitatori, precum şi vânzările realizate de galerii în cele 4 zile de târg ne confirmă faptul că piața de artă românească începe să se coaguleze și să se maturizeze. În următorii ani dorim să transformăm Art Safari București într-un pavilion internațional puternic care să reflecte atât ultimele tendințe ale artei din România, cât și din afara granițelor țării. Participarea galeriilor internaționale se va face într-un proces treptat în următorii 5 ani astfel încât Art Safari București să devină un punct de referință pe harta târgurilor de artă din regiune în prima jumătate a anului”, a declarat dr. Diana Dochia, co-director Art Safari secţiunea artă contemporană.
Într-acest sens, nesperată de organizatori a fost obținerea participării, încă de la prima ediție, a 5 galerii europene (2 din Italia, 2 din Germania, 1 din Austria), precum și rata de vizitare a Pavilionului de către români din afara Bucureștiului și de către străini – inclusiv vizite extrem de semnificative pentru lumea artei, precum, în ziua preview-ului, un grup organizat de 15 colecționari internaționali ghidați de Christie’s Londra, dar și directorii muzeelor naționale din Serbia și Polonia sau directorii târgurilor de artă din Viena și Rotterdam, aceştia din urmă participând la conferinţele Art Dialog şi în calitate de vorbitori.
ART SAFARI a găzduit un program  amplu de conferințe și evenimente dedicate artei:  dezbateri interactive despre piața de artă, reglementările pieței de artă, arta est-europeană, avangarda românească sau educația artistică; lansări de carte și întâlniri cu artiști. La evenimente au participat, în calitate de lectori și invitați, personalităţi marcante, directori de instituții culturale, colecționari, curatori și teoreticieni, din România, Olanda, Elveția, Turcia, Polonia, Serbia, Austria și Ungaria. Evenimentele reunite sub umbrela Art Dialog au fost organizate de Institul de Management al Artei Artmark, având ca partener și susținător principal Institutului Cultural Român.
Evenimentul organizat în perioada 22 – 25 mai în Bucureşti s-a datorat unei iniţiative public-private. Organizatorii ART SAFARI sunt Asociaţia Comercianţilor de Opere de Artă din România (ACOAR), sub patronajul Primăriei Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic Bucureşti (AMPT), cu participarea Asociaţiei Galeriilor de Artă Contemporană din România (AGACOR).
“Dacă se instituționalizeaza pavilionul acesta de artă, atunci va fi încă un loc unde oamenii merg pentru cultură, cum e la BookFest, la târgul de carte […] Ca să ajungi în lumea artelor, trebuie sa existe trei lucruri, nu neapărat un public, ci o lume a artelor, un drum către lumea artelor și un mod foarte prietenos de a relaționa lumea cu publicul. […]. Ca organizare mi se pare în afara practicilor noastre organizatorice, dar într-un vis-a-vis extrem de convingător și de flatant pentru condiția mea de român. E un loc unde sincer vorbind am motive să mă simt nu doar responsabil că sunt român, ci să mă simt si puțin mândru că putem face, iar motivul ăsta nu mi-l dă reacția mea, ci reacția lumii de aici” – a declarat Tudor Octavian, cu ocazia vernisajului de deschidere ART SAFARI.
Sponsorul principal al acestui eveniment dedicat artei a fost Deutsche Bank, cel mai mare colecționar corporate de artă contemporană și principalul sponsor al: Frieze Art Fair din Londra si New York. Totodată Deutsche Bank premiază potențialul artiștilor internaționali în cadrul unei inițiative anuale; astfel, în 2014, titlul de „Artistul anului” a fost acordat lui Victor Man, născut în Cluj. Prima sa expoziție muzeală în Europa este disponibilă până pe 20 iunie la Deutsche Bank KunstHalle, sala de expoziție a băncii din Berlin și urmează să plece ulterior într-un turneu în Varșovia și München.
Interesantă pentru tendințele pieței actuale de artă a fost alcătuirea pe secțiuni a Pavilionului. Într-o abordare revoluționară pentru piața românească de artă, aprox. 70% din standurile Pavilionului au fost dedicate artei contemporane, fie consacrate – Țuculescu, Ciucurencu, Paul Neagu, grupul Sigma, Bernea, Damian, Piliuță, Pacea, Câlția, Ilfoveanu, Chintilă, Jecza, Ion Grigorescu etc – fie celei tinere, internaționalizate ori în curs de lansare internațională, precum Victor Man, Teodor Graur, Ioan Sbârciu, Cornel Brudașcu, Valeriu Mladin, Mircea Roman, Gheorghe Fikl, Bogdan Rață, Zsolt Berszan, Alin Bozbiciu etc, iar doar 30% a revenit artei de patrimoniu, obiectelor de colecție și artei decorative (secțiuni la care cele mai entuziaste laude din partea publicului vizitator le-au colectat muzeele din Baia Mare, Târgu-Mureș și Bârlad).
Următoarea ediție ART SAFARI va avea loc în mai 2015 și își propune extinderea secțiunii dedicate galeriilor și programelor internaționale, prin atragerea unui număr mai mare de expozanți internaționali. Înscrierile pentru următoarea ediție ART SAFARI vor începe în octombrie 2014. Mai multe detalii pe www.artsafari.ro.
Despre Pavilionul de Artă Art Safari București
Art Safari este primul pavilion profesional și public de artă, destinat deopotrivă artei de patrimoniu şi artei contemporane din România, ce reunește galerii şi dealeri de artă, dar și muzee și instituţii culturale, atât din ţară, cât şi din afara ţării. Art Safari Bucureşti încearcă să construiască legăturile dintre arta de patrimoniu şi cea contemporană, relaţia dintre artist – galerie – colecţionar, dintre instituţiile de cultură şi piaţa de artă, dintre întregul sistem cultural şi publicul larg. Art Safari Bucureşti înseamnă pasiunea de a construi împreună un sistem artistic de nivel european prin implicarea tuturor actorilor care formează spațiul cultural al pieţei de artă.