MAXIM DUMITRAȘ la Galeria de artă DANA

Absenta incercuita7

Galeria de artă DANA invită publicul ieşean la deschiderea expoziţiei de sculptură și desen ABSENȚE ÎNCERCUITE semnată de către artistul plastic MAXIM DUMITRAȘ, luni 16 iunie 2014, ora 18.00, strada Prof. Cujbă nr. 17.
Expoziţia va fi prezentată de către criticii de artă PAVEL ȘUȘARĂ și prof. univ. dr. PETRU BEJAN.

„Sculptura aduce cerul în faţa ochilor, ca să poată fi privit. Are loc o schimbare totală de perspectivă, unde nu mai interesează în primul rând materia sculpturii,  ci spaţiul care o înconjoară, dar nu spaţiul apropiat ei, din preajma ei, ci acela cosmic, Cerul. Sculptura devine un limbaj al spaţiului nemărginit, un discurs despre el. Cerul a fost întotdeauna viu, mişcarea lui a fost gândită ca fiind circulară, semn al perfecţiunii, care nu poate fi decât eternă, nelimitată, infinită. Prin sculptură, spaţiul îşi dezvăluie cea de-a patra sa dimensiune: timpul.
Absenţa locuită (încercuită) este cerul care îşi dă timp ca să poată fi. Prin sculptură, absenţa devine locuită de ea însăşi. A fi locuit de tine însuţi al tău înseamnă a fi locuit de principiu, de unu. Locuieşti în tine însuţi ca transcendent.” (MAXIM DUMITRAȘ – n. 1958, Sîngeorz-Băi, România – absolvent al  Universității de Artă și Design, Cluj-Napoca și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și al Asociației Internaționale a Artiștilor, Paris, Franța)
www.maximdumitras.ro  |  www.macsb.ro
afis maxim dumitras
„Maxim Dumitraş rupe orice legătură cu formele preexistente, suspendă orice posibil reper exterior şi, printr-o acrobaţie surprinzătoare a enunţului plastic, remodelează Neantul, face vizibil Golul, anturează Absenţa. Dacă sculptura lui Brâncuşi recuperează esenţialul materiei şi repune în discuţie natura tridimensionalului pornind de la nonfigurativismul Vechiului Testament, cele mai recente preocupări ale lui Maxim Dumitraş deposedează sculptura de propria sa corporalitate şi o aproprie de minimalismul absolut al expresiei Zen.”(Pavel Șușară, critic de artă)

Expoziția va fi deschisă în perioada 16 IUNIE – 18 IULIE 2014.