O „Țară a surâsului” și a triumfului pentru George Löwendal @ Teatrul Național Timișoara

Expoziţie: Timișoara, O „Țară a surâsului” și a triumfului pentru George Löwendal
Locaţie: Teatrul Național Timișoara, Hol Coloane
Vernisaj: 10 iunie 2014, ora 18.30
Durată: perioada 10 – 18 iunie 2014, în cadrul FEST-FDR 2014 Timișoara

!afis GL timisoara 2014
Adresă:
Teatrul Național Timișoara, Hol Coloane
Str. Mărășești nr. 2, Timișoara

Expoziţia Timișoara, O „Țară a surâsului” și a triumfului pentru George Löwendal, organizată de Fundaţia Löwendal la Teatrul Național din Timișoara, aduce din 10 iunie și până în 18 iunie 2014, în perioada festivalului de teatru de la Timișoara, 50 dintre lucrările de referință ale operei scenografice a lui George Löwendal.
Printre aceste lucrări se numără și o schiță de decor realizată pentru Țara surâsului de Lehár, cel mai mare succes pe care George Löwendal l-a avut vreodată ca scenograf, la 80 de ani de la montarea piesei la Timișoara.

,,Cel mai mare succes pe care l-am avut eu vreodată, ca pictor scenograf, l-am trăit la Timişoara, în decembrie 1934…

Făcusem decorurile pentru „Ţara Surîsului”, opera lui Lehár…

…La ridicarea cortinei, au început nişte aplauze furtunoase ale sălii întregi, deşi nu eram cunoscut de nimeni, nici ca om, dar nici numele meu. Întreaga sală urla:
–    Pictorul ! Pictorul !
Aplauzele au durat atîta timp, că directorul teatrului fu silit să lase cortina jos, să apară în faţa cortinei şi să ceară publicului să se liniştească.
Uvertura fu reluată de la început şi după ridicarea cortinei, a doua oară, au reînceput aplauzele. Ele au continuat şi după terminarea primului act şi la ridicarea cortinei actului 2, iar la actul trei s-au transformat în ovaţii aşa de puternice, încît directorul teatrului, un oarecare Avram Nicolau, un om foarte puternic fiziceşte – o namilă de om – a găsit că n-are încotro şi mi-a cerut să ies în faţa cortinei… “

George Löwendal în scrierea sa despre succesul pe care l-a avut la Timișoara, cu piesa „Țara Surâsului”.

Expoziția Timișoara, O „Țară a surâsului” și a triumfului pentru George Löwendal, este deschisă la Teatrul Național din Timișoara, în cadrul festivalului
FEST-FDR 2014, Timișoara în perioada 10-18 iunie 2014, Hol Coloane.
Program vizitare: pe durata festivalului
Vernisajul are loc marți, 10 iunie 2014, la ora 18.30.

La vernisaj vor lua cuvântul: Ariadna Avram, președinta Fundației Löwendal,
Ada Hausvater, directorul Teatrului Național din Timișoara și Ruxandra Demetrescu, profesor universitar doctor la Universitatea de Arte din București.

Expoziţia din Holul Coloanelor Teatrului Național din Timișoara, împreună cu Expoziția George Löwendal ,,Teatrul este artă” de la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu (Cabinetul de Stampe și desene, 7-29 iunie 2014) se înscriu în seria de expoziții dedicate lui George Löwendal în anul 2014, la 50 ani de la dispariția artistului. Expozițiile aduc în faţa publicului contemporan schițe de decor si personaje de scenografie, care atestă varietatea inconfundabilă a creaţiei lui George Löwendal, de scenograf al modernității.

Fundaţia Löwendal îşi propune valorificarea creaţiei pictorului şi scenografului
George Löwendal, pictor, grafician, pedagog şi maestru al primelor generaţii de artişti plastici din România postbelică (1897 – 1964) o figură marcantă a lumii artistice româneşti interbelice şi postbelice, producerea şi susţinerea de proiecte curatoriale, editoriale şi educaţionale în domeniile artelor vizuale şi ale spectacolului.

Organizator: Fundaţia Löwendal
Piaţa Gheorghe Cantacuzino nr. 1, sector 2, Bucureşti
tel. +4 021 210 33 60
fundatia@lowendal.org
www.lowendal.org
www.facebook.com/fundatialowendal
www.twitter.com/fundatialowendal