Expoziţie: „George Löwendal – Teatrul este artă” @ Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu

afis GL sibiu 2014Expoziţie: „George Löwendal – Teatrul este artă”
Locaţie: Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu
Vernisaj: 07.06.2014, ora: 17.00
Durată: 07.06 – 29.06.2014

Adresă şi program:
Piaţa Mare nr. 4-5, Sibiu
Marţi-duminică: 10.00 – 18.00

george lowendal 3

Expoziţia „George Löwendal – Teatrul este artă”, organizată de Fundaţia Löwendal din Bucureşti la Muzeul Naţional Brukenthal, aduce la Sibiu, din 7 iunie 2014, o parte dintre lucrările operei artistului George Löwendal, portrete „tematice”, crochiuri, caricaturi, caiete de lucru ale artistului și un documentar cu elevii artistului.
Fundaţia Löwendal Bucureşti îşi propune valorificarea creaţiei lui George baron Löwendal, pictor, grafician, pedagog şi maestru al primelor generaţii de artişti plastici din România postbelică (1897 – 1964).

„În artă totul e permis, dar numai la gradul superlativ” este de fapt declaraţia completă a pictorului şi scenografului George Löwendal, o figură marcantă a lumii artistice româneşti interbelice şi postbelice.

Expoziţia „George Löwendal, de la Muzeul Naţional Brukenthal se înscrie în seria de expoziții dedicate lui Löwendal în anul 2014, la 50 ani de la dispariția artistului şi aduce în faţa publicului contemporan 50 de lucrări de desene și schițe de personaje și scenografie, care atestă varietatea inconfundabilă a creaţiei lui George Löwendal, de scenograf al modernității.

Löwendal este receptiv la mutaţiile scenei începutului de secol XX (futurism, constructivism, expresionism) şi susţine prin întreaga sa operă mişcarea de „teatralizare a teatrului”, fiind colaboratorul apropiat al celor mai însemnaţi regizori români şi primind admiraţia profesională a celor mai exigenţi critici ai timpului său. Propune inovaţii tehnice (scena glisantă pe şine, prima scenă turnantă din ţară) şi este iniţiator de proiecte culturale strategice: are un rol decisiv în înfiinţarea primului teatru cult de păpuşi şi marionete din România, inaugurat ca secţie a Teatrului Naţional din Cernăuţi – în ’28, înfiinţează Societatea Artiştilor Plastici din Bucovina în anii 30, este membru fondator al Uniunii Artiştilor Plastici şi al Fondului Plastic din România şi contribuie la înfiinţarea Teatrului Ţăndărică din Bucureşti, primul teatru profesionist de papuşi şi marionete din România – în anii ’50.

Expoziția este deschisă la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu în perioada 7-29 iunie 2014, la Cabinetul de Stampe și desene, program: marți-duminică, 10.00-18.00.
Vernisajul are loc sâmbătă, 7 iunie 2014, la ora 17.00.

Sunt invitați să ia cuvântul: Ariadna Avram, președinta Fundației Lowendal,
George Banu, academician, teatrolog și profesor universitar, Ruxandra Demetrescu, profesor universitar doctor la Universitatea de Arte din București, Dana Hrib, director general adjunct al Muzeului Național Brukenthal.

Fundaţia Löwendal îşi propune valorificarea creaţiei pictorului şi scenografului
George Löwendal, o figură marcantă a lumii artistice româneşti interbelice şi postbelice, producerea şi susţinerea de proiecte curatoriale, editoriale şi educaţionale în domeniile artelor vizuale şi ale spectacolului.

desen george lowendal 1_1

Organizator: Fundaţia Löwendal
Piaţa Gheorghe Cantacuzino nr. 1, sector 2, Bucureşti
tel. +4 021 210 33 60
fundatia@lowendal.org
www.lowendal.org
www.facebook.com/fundatialowendal
www.twitter.com/fundatialowendal

Parteneri: Muzeul Național Brukenthal Sibiu, Domeniul Manasia, Artindex