Muzeul de Artă Florean aduce omagiu Foştilor Deţinuţi Politici din România

Muzeul de Artă Florean aduce omagiu Foştilor Deţinuţi Politici din România

Data: 30 mai 2014
Loc: Parcul de Sculpturi – Poiana Soarelui şi Poiana la Nuci
(Comuna Cerneşti, aprox. 35 km de Baia Mare, înspre Târgu Lăpuş)
Vernisaj și masă rotundă
Afis_Muzeul de Arta Florean
Muzeul de Artă Florean are deosebita plăcere de a vă invita la vernisajul-eveniment dedicat Foştilor Deţinuţi Politici din România, realizat în colaborare cu Fundaţia Academia Civică. Considerând memoria şi adevărul deopotrivă importante pentru dezvoltarea reală a culturii, Muzeul de Artă Florean vă invită la o dezbatere vizuală şi verbală ce aduce omagiu celor care au fost închişi pentru nesupunere la ideologia comunistă și nerespectarea tiparelor închistate ale societății.
Evenimentul debutează cu prezentarea sculpturii realizată de artistul Mircea Bochiş la propunerea Muzeului de Artă Florean în cadrul ediției Taberei de Sculptură 2011 ca omagiu adus Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din România. Sculptura reprezintă repetabilitatea unei siluete umane ce poate sugera frecvenţa şi uşurinţa cu care cei ce nu se supuneau regimului erau închişi; un alt unghi de citire propune unificarea foştilor deţinuţi politici în gând şi idei, într-un mod în care nu mai conta identitatea, ci tocmai această nerespectare a ideologiei comuniste. Vizualul are un impact bine determinat fiind sinteza unei idei generale ce poate fi completată şi, de ce nu, explicată de povestirile şi experienţele pe care le au foştii deţinuţi politici.
În cadrul mesei rotunde dorim să evidenţiem îngrădirea libertăţii de exprimare, imposibilitatea unei alegeri deliberate şi personale de culturalizare şi realitatea închisorilor din perioada comunistă. Membrii ai Asociației foştilor deţinuţi politici ne onorează cu prezența, domniile lor fiind prezenți în Maramureș cu ocazia Întâlnirii anuale a foştilor deţinuţi politici şi a Centenarului Coposu, evenimente care au loc pe data de 29 mai 2014 la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighet.
Pentru o întoarcere la vizual, Muzeul de Artă Florean prezintă fotografii ce aparţin foştilor deţinuţi politici şi care devin valori ale unor trăiri şi memorii ce nu trebuie uitate. Evenimentul fiind organizat de un muzeu de artă contemporană, considerăm necesară realizarea unei expuneri care să vorbească vizual despre experienţele foştilor deţinuţi politici atunci când cuvintele devin tăcute. Fotografiile aparţin Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighet.
Alexandra Mihali, curator
Program
orele 11.00 Primirea invitaţilor
orele 11.30-12.00 Vernisarea sculpturii “Omagiu pentru foştii deţinuţi politici”
orele 12.00-14.00 Masă rotundă
orele 14.00-15.30 Prânz
orele 15.30-17.00 Vizitarea Parcului de Sculpturifileshare.ro_Invitatie ok

Wandering Art Museum… for art we all love
Muzeul de Artă Florean se defineşte prin expoziţii temporare prin intermediul cărora formează dialoguri vizuale între instituţia muzeală şi artă, muzeul fiind puntea de legătură între artă şi lumea întreagă.
Colecţia muzeului e construită ca urmare a concursurilor şi rezidenţelor artistice; Tabăra de Sculptură, Festivalul Internaţional de Film Experimental, Salonul Internaţional de Gravură Mică, Salonul de Pictură, fiind câteva dintre activităţile muzeului. Adiacent, muzeul organizează expoziţii pe concepte cu subiecte contemporane.
POZE SAFARI

Muzeul de Artă Florean la ArtSafari, București
Muzeul de Artă Florean a participat în perioada 22-25 mai 2014 la primul târg de artă din România, Pavilionul Art Safari, București.

Art Safari Bucureşti este primul Pavilion profesional și public de artă al Bucureștiului, un ansamblu expozițional destinat unei panorame a artei românești, de la cea de patrimoniu la curentele din arta contemporană, organizat pe modelul Pavilioanelor de Artă din capitalele europene. La eveniment vor participa cca. 100 de galerii, muzee şi instituţii culturale, majoritar românești, dar va număra și prezențe din Austria, Italia, Germania, Franța etc. (Comunicat de presă – ArtSafari)

Lucrările expuse de Muzeul de Artă Florean în cadrul Pavilionului ArtSafari au fost alese pentru mesajul puternic pe care acestea îl transmit. Ele crează un impact vizual, dar și conceptual, necesar primului târg de artă din România. Adaptarea la acest mod de expunere nu a fost una limitativă, ci în corelare cu necesitățile pieței de artă și cu conceptul muzeal. Astfel, aspectul spațiului destinat Muzeului de Artă Florean se inspiră din cromatica și atmosfera muzeelor de artă, scopul fiind de a sublinia identitatea participării, dar și locul special pe care un muzeu de artă contemporană îl are în cadrul unui târg de artă. Considerăm oportună expunerea unor teme dramatice, pronind de la imaginile memoriei colective, istorice  (Marisa Boullosa) și ajungând la substanțe profunde precum viciul uman și dogmele religioase (Kongkhanun Kringkrai). Astfel, viața este luată ca sistem de referință în conceptul artiștilor expuși. Empatizarea cu poveștile prezentate duce la o conștientizare a contemporaneității prin extrapolarea lor în intimitatea privitorului. Impactul nu e unul năucitor și total, nu se ascunde nicăieri intenția de totală schimbare a atitudinii contemporane în masă. Fiecare lucrare în sine își are propriul scop și efect pe care privitorul îl transformă negreșit prin prisma propriilor cunoștințe și experiențe.

Artişti: Maria Boullosa, Kongkhanun Kriangkrai, Francesco Vaglica
Alexandra Mihali
Curator

Wandering Museum… for art we all love
Muzeul de Artă Florean se defineşte prin expoziţii temporare prin intermediul cărora formează dialoguri vizuale între instituţia muzeală şi artă, muzeul fiind puntea de legătură între artă şi lumea întreagă.
Colecţia muzeului e construită ca urmare a concursurilor şi rezidenţelor artistice; Tabăra de Sculptură, Festivalul Internaţional de Film Experimental, Salonul Internaţional de Gravură Mică, Salonul de Pictură, fiind câteva dintre activităţile muzeului. Adiacent, muzeul organizează expoziţii pe concepte cu subiecte contemporane.

Date de contact:
Mara Florean, general manager: mara.florean@floreanartmuseum.com