“Nevoia de bucurie” – observatii pe marginea expozitiei “Ipostaze cristologice” de Murivale

1Nevoia de bucurie

de Vasile Petrovici – colecționar de artă
De curând s-a deschis la galeria „Orizont” din București expoziția pictorului Vasile Mureșan Murivale intitulată „Ipostaze cristologice. Elogiul suferinței – teme după maeștri”. Expunerea este atipică, pereții sunt panotați cu asamblaje de lucrări ce au ca osatură în spate șipci. Un astfel de ansamblaj are 4 până la 20 de lucrări. Într-un astfel de ansamblu sunt piese unitare. Ceea ce este interesant că pe podea sunt expuse, pe un polistiten expandat, alb, lucrări realizate pe tablă, ce au dimensiunea de 70×100 cm, unele în picioare altele întinse. Acest lucru face ca spațiul pe unde poate intra un vizitator să fie foarte mic. Într-un fel se dorește o convivialitate cu lucrările și autorul lor. Toți vizitatorii vor fi nevoiți să meargă pe spațiul îngust rezervat lor unde se vor întâlni și cu autorul. Tot în aceată expoziție, pe latura dinspre geam sunt expuse tablouri cu stânjenei fie pe lângă calorifer, pe toată distanța geamurilor fie grupate câte patru sub formă de cutie cu pictura spre exterior. În vitrinele, de la geam, sunt expuse sub formă tubulară portretizări ale lui Iisus cu stânjenei.  În colțul din dreapta, al sălii de expunere, alături de un „Iisus” sunt și vreo 10  ghivece cu stânjenei. Alte câteva ghivece cu flori sunt răspândite și în alte locuri ale expoziției. Defapt întreaga expoziție se constituie într-un dialog între natură și creativitate. Prin jocul luminii, cîteva reflectoare, punctează anumite lucrări.4

Expoziția este constituită ca un ambient de interior cu o suită de ansamblaje care face să provoace un dialog între interiorul și exteriorul expoziției, ca un tot unitar.

Cu tușe energice ni se redau ipostaze cristologice uneori doar sugerate. Tema grea a ipostazelor cristologice este balansată inspirat de panotarea cu tablouri cu iriși. Regăsim ipostaze cristologice din maeștrii: Guido Reni – „Ecce Homo”,  Leonardo da Vinci – „Buna vestire”, Giotto,  Caracci, Caravagio, Tițian …, de la pictura prerenașterii la contemporaneitate, precum și artiști care au interpretat pe Iisus în filme memorabile.
Y-Murivale
De ce face Murivale acest lucru? Cred că din nevoia de a revizita și studia compoziția cu temă într-un limbaj al discursului vizual contemporan. În ce companie se află dânsul, pe plan internațional? Am putea numi pe Bill Viola. Artistul Murivale a fost recomandat de Euronews ca artist internațional, în anul 2013.

O astfel de expoziție, sunt sigur, că ar sta foarte bine la „Pompidou” din Paris sau la „Tate Modern” din Londra sau la „Reina Sofia” din Madrid sau „MUMOK” din Viena și enumerările ar putea continua.Tate Modern - Londra Reina Sofia - Madrid Pompidou MUMOK - Viena 2 5 6