SARKIS: LA CELĂLALT CAPĂT AL CURCUBEULUI

afis_SARKIS_finalBucurești, 13 mai 2014

SARKIS
LA CELĂLALT CAPĂT AL CURCUBEULUI
A L’AUTRE BOUT DE L’ARC-EN-CIEL

Aflat la prima expoziție în România, organizată la invitația Institutului Francez din București, Sarkis propune un parcurs vizual ce pune în legătură trei spații de referință în relația dintre oraș, istoria sa recentă și cultura contemporană: Muzeul Național al Țăranului Român și The Ark / Centrul Internațional pentru Artă Contemporană, Muzeul Național de Artă Contemporană. Artist emblematic al artei conceptuale, Sarkis filtrează contextul cotidian prin imagini și concepte menite să dezvăluie o perspectivă diferită de percepție, fațete ascunse și emoții noi.

Curcubeul este elementul cel mai recent din creația lui Sarkis. El funcționează în majoritatea credințelor ca o promisiune a salvării, a mântuirii, este puntea care leagă pământul de cer, este oferta unei a doua șanse, a unui nou început.
Curcubeul lui Sarkis se obiectifică și prin traseele cromatice, pe care le conține, poartă în el toate perturbările și schimbările de sens ce definesc lumea contemporană.

Proiectul de la București invită vizitatorii să-și imagineze ce se află la celălalt capăt al curcubeului, să determine o posibilă finalitate a unei construcții imaginare bazată pe percepția imaterială a lumii vizibile. Selecția realizată de Irina Cios cuprinde lucrări recente, dar și lucrări noi, realizate special. Fiecare spațiu propune o etapă în definirea conceptului: la MNȚR este vorba de devenire, la MNAC de spiritualitate, la The Ark / CIAC de trăirea vieții cotidiene. Asemeni curcubeului, nu există un punct de plecare, vizitatorii putând alege să înceapă din oricare dintre cele trei locuri.

Un artist cu o energie extraordinară, Sarkis este o prezență activă pe scena aristică internațională, anul 2014 debutând cu 2 proiecte personale (Galeria N. Obadia, Paris și Huis Marseille Museum voor Fotografie, Amsterdam). Între expozițiile sale recente sunt de menționat MAMCO – Musée d’Art Moderne et Contemporain, Geneva (2011); Centre Pompidou, Paris (2010) și İstanbul Modern (2009).

Pe durata expunerii vor fi organizate, în fiecare dintre instituțiile partenere, ateliere pentru copii și adulți, și o serie de evenimente complementare.

Proiectul va participa la Noaptea Europeană a Muzeelor, 17 mai (MNAC, MNȚR, The Ark/ CIAC) și la Noaptea Albă a Galeriilor, 23 mai (MNȚR, The Ark/ CIAC).
Photo Muhsin Akgun, Istanbul Modern__1

Vernisaj: 15 mai 2014 – cu participarea artistului
18:00 Muzeul Național al Țăranului Român / 16.05 – 29.06.2014 (Str. Monetăriei nr. 3)
19:00 The Ark/Centrul Internațional pentru Artă Contemporană  / 16.05 – 29.06.2014 (Str. Uranus nr. 150)
20:00 Muzeul Național de Artă Contemporană / 16.05 – 7.09.2014
(Palatul Parlamentului, Aripa E, intrarea prin Calea 13 Septembrie)Photo Muhsin Akgun, Istanbul Modern