Statutul femeii din Ţările Române în epoca Biedermeier: conferinţă la finalul expoziţiei Epoca Biedermeier în Ţările Române 1815-1859

C D Rosenthal - Maria Rosetti
Muzeul Naţional de Artă al României vă invită duminică, 27 aprilie, orele 11.00, în ultima zi de vizitare a expoziţiei Epoca Biedermeier în Ţările Române 1815-1859, la conferinţa cu tema Statutul femeii din Ţările Române în epoca Biedermeier, susţinută de Elena Olariu, unul dintre curatorii expoziţiei.

Cu acest prilej are loc şi prezentarea catalogului expoziţiei de către Ioana Vlasiu, istoric de artă, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Istoria Artei „George Oprescu” din Bucureşti.

Acces în limita locurilor disponibile. Tarif: biletul de intrare în expoziţie (10 lei întreg, 5 lei redus). Nu este nevoie de programare prealabilă.

Mamă, soţie şi muză, femeia în epoca Biedermeier se bucură de un statut aparte. Adoptarea stilului de viaţă vest-european în Ţările Române a fost doar primul pas pentru transformări mai substanţiale în societate, iar femeile din protipendadă sunt cele care vor imprima un ritm alert în materie de schimbare, lor datorându-li-se în mare măsură trecerea de la costumul oriental la cel occidental.

În doar patru decenii, femeia, care până nu de mult îşi petrecea aproape întreaga viaţă în casă, care arareori ştia să scrie sau să citească şi nu călătorea decât forţată de împrejurări, se metamorfozează: face studii în străinătate sau în şcolile care apar în ţară, învaţă limbi străine, călătoreşte, cultivă elita intelectuală a vremii – scriitori, artişti, politicieni – în saloane asemănătoare cu cele din Occident.

***
Expoziţia Epoca Biedermeier în Ţările Române 1815-1859 cuprinde o selecţie de aproximativ 235 piese de patrimoniu – pictură, grafică (desene, acuarele, gravuri), miniaturi, bijuterii, textile, argintărie şi mobilier – din fondul Muzeului Naţional de Artă al României, dintre care o parte prezentate în premieră absolută.

Stilul Biedermeier este un stil internaţional, burghez, care s-a manifestat cu precădere în Germania, Austria, nordul Italiei şi ţările scandinave, în perioada 1815-1848. Expoziţia reflectă impactul acestui curent european asupra artei româneşti, într-o perioadă în care societatea românească trecea printr-un spectaculos proces de modernizare.