“Geometrii lirice” – Voicu Dragomir @ Centrul de cultură arhitecturală al Uniunii Arhitecților din România

Invitatie-cu-hartaCOMUNICAT DE PRESĂ
Art Out vă invită la Expoziţia de arte plastice “Geometrii lirice” – Voicu Dragomir

Vernisajul va avea loc miercuri, 9 aprilie 2014, ora 17.00
Gazda: Centrul de cultură arhitecturală al Uniunii Arhitecților din România
(Str. J. Louis Calderon nr. 48, București)

Organizator : Creative Arts
Curatorul expoziţiei: Laura Lucia Mihalca

Miercuri, 9 aprilie 2014, ora 17.00: Art Out, în calitate de partener principal al evenimentului, are deosebită plăcere să vă invite la vernisajul expoziţiei de arte plastice “Geometrii lirice” de Voicu Dragomir. Proiectul reprezintă retrospectiva ultimilor 4 ani de activitate ai artistului, concretizaţi în lucrări de grafică, pictură şi sculptură.
Voicu Dragomir ne invită la a doua sa expoziţie personală, într-o lume misterioasă, geometrică şi conceptuală, proprie lui. Seriile de lucrări construiesc o poveste în sine, transmiţând multe despre percepţiile, trăirile şi modul de a gândi şi a relaţiona al artistului. Seriile au în comun tendinţa către abstractizarea ideilor şi a formelor şi crearea unui univers interior specific artistului vizual.
Titlul expoziţiei nu este întâmplător, întrucât arta sa poate fi plasată la limita dintre geometrie, abstractizare, conceptualizare şi sfera lirică, sensibilă şi plină de expresivitate a actului artistic, iar rezultatele demersului său nu încetează să ne surprindă.

Voicu Dragomir este un artist vizual cu o uluitoare siguranţă şi maturitate de expresie, fiind activ în mai multe medii, de la pictură, grafică şi sculptură, la fotografie şi instalaţie. Experimentul, nonconformismul, conceptul unitar şi rafinarea continuă a modalităţilor sale de exprimare îl recomandă drept un artist complet care anunţă cu siguranţă proiecte de anvergură.

Laura Lucia Mihalca, artist vizual, curator şi jurnalist, a organizat numeroase expoziţii personale şi colective, la nivel local şi naţional, colaborând de-a lungul timpului cu o serie de instituţii cultural-artistice de prim rang şi cu un număr impresionant de artişti contemporani consacraţi. Curator a numeroase expoziţii, a absolvit Facultatea de Istoria şi  Teoria Artei din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. S-a remarcat drept unul din cei mai activi tineri curatori din  România, cu evenimente şi expoziţii organizate în întreaga ţară. În ianuarie 2011 a fondat revista Art Out, al cărui director şi redactor-şef este şi în prezent.

Gazda expoziţiei este Centrul de cultură arhitecturală al UAR din București, o clădire clasată recent monument istoric, atipică pentru București, construită în anul 1898. Imobilul se evidențiază prin folosirea unui limbaj arhitectural exterior de factură flamboyantă. Fantezia arhitectului se remarcă pe fațada nordică, unde se află cel mai amplu subansamblu decorativ al exteriorului, cel al intrării principale. Acesta este compus în jurul loggiei cu arce polilobate flamboyante și a arcului lanceolat al intrării. În interior, se disting încăperile de la parter cu plafoane decorate, „aparatul” format de holurile principale ale parterului și etajului și de casa scării.

Art Out este o revistă de artă, arhitectură, patrimoniu şi restaurare. Fondată în ianuarie 2011, revista a evoluat prin colaborări cu specialişti din ţară şi din străinătate, devenind una din  revistele  de primă importanţă la nivel naţional pe plan cultural – artistic. În februarie 2014, Art Out a împlinit 3 de activitate, definindu-se ca un actor important pe scena presei, artei și culturii românești, fiind un promotor și organizator de evenimente cultural-artistice remarcabile.

Creative arts reprezintă un concept novator pe piaţa cultural-artistică românească, concretizat în oferirea de servicii complete de promovare, organizare evenimente, grafică şi webdesign la cele mai înalte standarde calitative. Proiectul expoziţional “Geometrii lirice” – Voicu Dragomir este punctul de lansare, deschizând seria de evenimente marca Creative Arts.

Contact (Pentru detalii, întrebări, relaţii cu presa) –Laura Lucia Mihalca, curatorul expoziţiei: laura@artout.ro. Afis-FB

Concept expoziție Geometrii lirice

„Selecția pe care am realizat-o pentru Geometrii lirice acoperă lucrări abstracte realizate în ultimii patru ani, pictură, grafică și sculptură, în medii diverse. Cu toate acestea, expoziția nu este o retrospectivă în manieră liniară, întrucât anumite elemente de vocabular vizual apar ca un leitmotiv. Sculpturile Venus, Saturn și Satellites (2010) deschid seria de creații cu un pronunțat caracter geometric, utilizând metafora spațiului cosmic pentru a oferi privitorului nu doar un volum, ci și o privire în măruntaiele sculpturii. Primele picturi abstracte au fost create începând cu sfârșitul anului 2012 – Body fluids (2012), Sun God (2013) – și conțin elementele de limbaj geometric pe care le voi refolosi în următoarele lucrări de dimensiuni mari din vara anului 2013.
Seria de patru picturi intitulată Dividing the thread (2013) poate fi privită ca un ecou al neo-plasticismului lui Mondrian, cu mențiunea că aici expresia este barocă în culoare și în aglomerările de forme. Lucrarea Target shooting, care oferă și identitatea vizuală a acestei expoziții, tinde spre minimalism în aspectul ei geometric, însă este expansivă cromatic și are un aspect de colaj. Seria de desene în acuarelă și tuș reunite sub titlul Blind spot (2013) reprezintă un punct de cotitură în dezvoltarea stilului propriu, deși au fost realizate în același timp cu pânzele mari în acrilic. Pentru această expoziție am selectat acele desene ce parcurg spectrul dintre dinamismul liniei trasate cu mâna liberă și ascetismul desenului din schița de arhitectură. Între acestea, lucrarea Born head down este cea care anunță mai multe serii de desene și picturi centrate pe forma organică, sinuoasă.
Din octombrie 2013 și până în prezent am urmărit două modalități de expresie: pictură în pastel cerat cu elemente grafice, pe de o parte, și desen în tuș, pe de alta. Elementul comun al acestora este o tratare esențializată a formei abstracte: fluiditate, lipsa unghiurilor și liniilor drepte, contur perfect delimitat și contrast puternic cu fundalul. Seria de trei lucrări Young and beautiful (2013), în tuș argintiu și auriu pe hârtie neagră, este un preambul pentru cea mai recentă serie de desene din Theory of flight. În schimb, picturile din seriile Biological targets, Classical anomalies (2013) și Repeated accidents (2014) pun într-un dialog, uneori tensionat, tratarea psihedelică a culorii și tăcerea monocromă a insertului grafic. Lirismul geometriilor aduse în fața privitorului rezidă în conflictul – uneori chiar în cadrul aceleiași lucrări – între limpezimea conturului și emoția ce emană din câmpurile cromatice.”

Voicu Dragomir
Artist vizual